Mr_Mabram 30.09.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 A gdyby tak ściane (ocieploną rzecz jasna) okleić jakąś folia aluminiową dodatkowo, potem szczelina i blacha? Powietrze lepiej by się ślizgało."Jasiek" możesz powiedzieć jakie masz rury biegnące od tego klimakonwektora - czy są to pexy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 z tą folia pod blachą to kombinowałem..., ale wydaje się mi że lepiej działa jak jest sama warstwa kleju wszystko połączone pex-ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.10.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 troszkę o "solarku" do CWU...przez ostatnie 15 dni na ogrzewanie wody ( solar i grzałka) zużyte zostało 20,75kwh czyli średnio 1,38 kwh na dobęwczoraj celowo wychlapaliśmy całą ciepłą wodę ( dla dobra nauki:D)dzisiaj start solara 9:32 zbiornik solar 20*, zbiornik cwu 29*stop solara14:48 zbiornik solar44*, zbiornik cwu 42*czyli 280l wody podgrzaliśmy o 37* co daje nam ok.5,92 kwh, sloar zeżarł 0,72 kwhdzisiejszy COP 8,22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 01.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) "Jasiek" tak trzymać. Też będę coś kombinował w przyszłości podobnego na pewno. Chciałbym jednak zaprzęgnąć to z jakimś większym buforem i jak się da ładować bezpośrednio podłogówkę. Nie wiem jeszcze do końca jak to rozwiązać bo również będzie gaz a nie mam zamiaru grzać bufora gazem bo to bez sensu.A powiec jeszcze jaki przekrój rur masz - tych pexow od klimakonwektora i jaka mocna "pompka".Tak myślałem sobie dziś o tym solarze na cała sciana to przydałby się jakiś większy wymiennik powietrze-woda żeby to ciepełko skutecznie odebrać. Edytowane 1 Października 2011 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.10.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 "Jasiek" tak trzymać. Też będę coś kombinował w przyszłości podobnego na pewno. A powiec jeszcze jaki przekrój rur masz - tych pexow od klimakonwektora i jaka mocna "pompka". Tak myślałem sobie dziś o tym solarze na cała sciana to przydałby się jakiś większy wymiennik powietrze-woda żeby to ciepełko skutecznie odebrać. pex-y 16, pompka najsłabsza jaką udało się znaleźć 35w na pierwszym biegu większego wymiennika nie ma sensu..., ten u mnie chodzi na pierwszym biegu (350m3/h), można go dać na ostatni (670m3/h) dać też większą rurę doprowadzającą powietrze to i 500l pewnie by nagrzał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.10.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 troszkę o "solarku" do CWU... przez ostatnie 15 dni na ogrzewanie wody ( solar i grzałka) zużyte zostało 20,75kwh czyli średnio 1,38 kwh na dobę wczoraj celowo wychlapaliśmy całą ciepłą wodę ( dla dobra nauki:D) dzisiaj start solara 9:32 zbiornik solar 20*, zbiornik cwu 29* stop solara14:48 zbiornik solar44*, zbiornik cwu 42* czyli 280l wody podgrzaliśmy o 37* co daje nam ok.5,92 kwh, sloar zeżarł 0,72 kwh dzisiejszy COP 8,22 Coś mi te obliczenia nie pasują. Wyjściową najwyższą temperaturę uzyskałeś 42* z początkowych 20*, to 22* wzrostu. Sumowanie temperatur z 2 zbiorników nic nie daje, bo i tak max to 42* cwu. Czy się mylę? Niemniej rozwiązanie coraz bardziej mnie frapuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Coś mi te obliczenia nie pasują. Wyjściową najwyższą temperaturę uzyskałeś 42* z początkowych 20*, to 22* wzrostu. Sumowanie temperatur z 2 zbiorników nic nie daje, bo i tak max to 42* cwu. Czy się mylę? Niemniej rozwiązanie coraz bardziej mnie frapuje. ale ja podniosłem temp. w dwóch zbiornikach po 140l , a nie jednym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 to wszystko nic...od dzisiaj zaczynam eksperymenty z dogrzewaniem domu dachem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Jasiek, a czy na zimę spuszczasz wodę ze zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Jasiek, a czy na zimę spuszczasz wodę ze zbiornika? a po co?? on nie zamarza, mało tego czasami też grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 to wszystko nic... od dzisiaj zaczynam eksperymenty z dogrzewaniem domu dachem... pierwsze dane... od momentu tego wpisu do teraz temp. na poddaszu podniosła sie o 3,5* ( było 21,5 teraz 25*) zaprzestałem podgrzewania bo robi sie za gorąco:D, musze pokombinowac z jakims sterowaniem... troche głupie uczucie jak na "glacę" dmucha ponad 50* ps. nawiew jest przez WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 właśnie się zrobiło sterowanie do tego "kaloryfera" dachowego:Djak w domu jest poniżej ..., a pod dachem powyżej..., włącza się centrala na max obroty i by-pas, chodzi do puki któryś parametr nie zostanie przekroczony chyba nie wspomniałem..., czerpnię do WM przeniosłem pod dach tak aby centrala zasysała ciepłe powietrze z pod połaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 02.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Zastanawiam się dlaczego ludzie kupują jeszcze kolektory płaskie skoro własny podobnie (albo nawet lepiej) działający solar można wykonać samemu kilka razy taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Zastanawiam się dlaczego ludzie kupują jeszcze kolektory płaskie skoro własny podobnie (albo nawet lepiej) działający solar można wykonać samemu kilka razy taniej? To się nazywa maketing;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.10.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 ale ja podniosłem temp. w dwóch zbiornikach po 140l , a nie jednym... Zgadzam się podniosłeś w dwóch zbiornikach, ale różnica temperatur jest jak napisałem wcześniej- od najniższej do najwyższej. Idąc Twoim obliczeniem, zamontuję sobie 4 zbiorniki i będę miał wzrost temperatury 74*?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.10.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Zgadzam się podniosłeś w dwóch zbiornikach, ale różnica temperatur jest jak napisałem wcześniej- od najniższej do najwyższej. Idąc Twoim obliczeniem, zamontuję sobie 4 zbiorniki i będę miał wzrost temperatury 74*?? podniesienie o 1* 140l wody to ok. 160w energii dlatego sumuję (do obliczenia) równie dobrze mógł bym napisac że podniosłem temp. o ok.18* w 280l wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.10.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 mamy dzisiaj słoneczny i zimny dzionek:Dod rana do teraz temp. podniosła się z 2 do 6*"solar" wystartował o godz. 10,22 z temp. w zbiorniku 15*jest godz. 14,40 w zbiorniku 39*, max temp. powietrza pod dachem dzisiaj 45*przyrost temp. w zbiorniku 24* co daje nam ok.3,84kwhsolar zużył 0,45kwh co daje nam COP 8,53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 16.10.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jasiek71, masz takie wyniki ze szczena opada...... Jako ze nie jestem tak rozgarniety technicznie jak Ty i nie wszystko kumam z Twoich fotek to chyba sie pofatyguje podpatrzec jak to dziala mimo wielkiego dystansu jaki nas dzieli. Co ty na to ? (psem nie poszczujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.10.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 he he o tej porze roku to już tylko jak są dni słoneczne, a tych coraz mniej:( no ale jakieś tam uzyski są to taki substytut solara, ale pokazuje że dosłownie z byle czego można zrobić całkiem sprawny układ może nie być aż tak daleko jak myślisz( okolice Krakowa), psa nie ma:D u mnie w domu na Roztoczu są inne wynalazki równie skuteczne;) te "zabawki" to takie moje hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 16.10.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 może nie być aż tak daleko jak myślisz( okolice Krakowa), to rzeczywiscie nie tak strasznie (zasugerowalem sie Tereszpolem tym bardziej ze mam rodzine na Slasku to po drodze przekimam u nich..... Oczywiscie jakbym jechal to w sezonie - poprostu sie anonsuje wczesniej bo mozesz miec zajety grafik pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts