Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

troszkę o "solarku" do CWU...

przez ostatnie 15 dni na ogrzewanie wody ( solar i grzałka) zużyte zostało 20,75kwh czyli średnio 1,38 kwh na dobę

wczoraj celowo wychlapaliśmy całą ciepłą wodę ( dla dobra nauki:D)

dzisiaj start solara 9:32 zbiornik solar 20*, zbiornik cwu 29*

stop solara14:48 zbiornik solar44*, zbiornik cwu 42*

czyli 280l wody podgrzaliśmy o 37* co daje nam ok.5,92 kwh, sloar zeżarł 0,72 kwh

dzisiejszy COP 8,22

"Jasiek" tak trzymać. Też będę coś kombinował w przyszłości podobnego na pewno.

Chciałbym jednak zaprzęgnąć to z jakimś większym buforem i jak się da ładować bezpośrednio podłogówkę. Nie wiem jeszcze do końca jak to rozwiązać bo również będzie gaz a nie mam zamiaru grzać bufora gazem bo to bez sensu.

A powiec jeszcze jaki przekrój rur masz - tych pexow od klimakonwektora i jaka mocna "pompka".

Tak myślałem sobie dziś o tym solarze na cała sciana to przydałby się jakiś większy wymiennik powietrze-woda żeby to ciepełko skutecznie odebrać.

Edytowane przez Mr_Mabram

"Jasiek" tak trzymać. Też będę coś kombinował w przyszłości podobnego na pewno.

A powiec jeszcze jaki przekrój rur masz - tych pexow od klimakonwektora i jaka mocna "pompka".

Tak myślałem sobie dziś o tym solarze na cała sciana to przydałby się jakiś większy wymiennik powietrze-woda żeby to ciepełko skutecznie odebrać.

pex-y 16, pompka najsłabsza jaką udało się znaleźć 35w na pierwszym biegu

większego wymiennika nie ma sensu..., ten u mnie chodzi na pierwszym biegu (350m3/h), można go dać na ostatni (670m3/h) dać też większą rurę doprowadzającą powietrze to i 500l pewnie by nagrzał...

troszkę o "solarku" do CWU...

przez ostatnie 15 dni na ogrzewanie wody ( solar i grzałka) zużyte zostało 20,75kwh czyli średnio 1,38 kwh na dobę

wczoraj celowo wychlapaliśmy całą ciepłą wodę ( dla dobra nauki:D)

dzisiaj start solara 9:32 zbiornik solar 20*, zbiornik cwu 29*

stop solara14:48 zbiornik solar44*, zbiornik cwu 42*

czyli 280l wody podgrzaliśmy o 37* co daje nam ok.5,92 kwh, sloar zeżarł 0,72 kwh

dzisiejszy COP 8,22

Coś mi te obliczenia nie pasują. Wyjściową najwyższą temperaturę uzyskałeś 42* z początkowych 20*, to 22* wzrostu. Sumowanie temperatur z 2 zbiorników nic nie daje, bo i tak max to 42* cwu. Czy się mylę? Niemniej rozwiązanie coraz bardziej mnie frapuje.

Coś mi te obliczenia nie pasują. Wyjściową najwyższą temperaturę uzyskałeś 42* z początkowych 20*, to 22* wzrostu. Sumowanie temperatur z 2 zbiorników nic nie daje, bo i tak max to 42* cwu. Czy się mylę? Niemniej rozwiązanie coraz bardziej mnie frapuje.

ale ja podniosłem temp. w dwóch zbiornikach po 140l , a nie jednym...

to wszystko nic...

od dzisiaj zaczynam eksperymenty z dogrzewaniem domu dachem...

pierwsze dane...

od momentu tego wpisu do teraz temp. na poddaszu podniosła sie o 3,5* ( było 21,5 teraz 25*)

zaprzestałem podgrzewania bo robi sie za gorąco:D, musze pokombinowac z jakims sterowaniem...

troche głupie uczucie jak na "glacę" dmucha ponad 50*;)

ps. nawiew jest przez WM

właśnie się zrobiło sterowanie do tego "kaloryfera" dachowego:D

jak w domu jest poniżej ..., a pod dachem powyżej..., włącza się centrala na max obroty i by-pas, chodzi do puki któryś parametr nie zostanie przekroczony

chyba nie wspomniałem..., czerpnię do WM przeniosłem pod dach tak aby centrala zasysała ciepłe powietrze z pod połaci...

ale ja podniosłem temp. w dwóch zbiornikach po 140l , a nie jednym...

Zgadzam się podniosłeś w dwóch zbiornikach, ale różnica temperatur jest jak napisałem wcześniej- od najniższej do najwyższej. Idąc Twoim obliczeniem, zamontuję sobie 4 zbiorniki i będę miał wzrost temperatury 74*??

Zgadzam się podniosłeś w dwóch zbiornikach, ale różnica temperatur jest jak napisałem wcześniej- od najniższej do najwyższej. Idąc Twoim obliczeniem, zamontuję sobie 4 zbiorniki i będę miał wzrost temperatury 74*??

podniesienie o 1* 140l wody to ok. 160w energii dlatego sumuję (do obliczenia)

równie dobrze mógł bym napisac że podniosłem temp. o ok.18* w 280l wody

• 2 weeks później...

mamy dzisiaj słoneczny i zimny dzionek:D

od rana do teraz temp. podniosła się z 2 do 6*

"solar" wystartował o godz. 10,22 z temp. w zbiorniku 15*

jest godz. 14,40 w zbiorniku 39*, max temp. powietrza pod dachem dzisiaj 45*

przyrost temp. w zbiorniku 24* co daje nam ok.3,84kwh

solar zużył 0,45kwh co daje nam COP 8,53

he he o tej porze roku to już tylko jak są dni słoneczne, a tych coraz mniej:(

no ale jakieś tam uzyski są:D

to taki substytut solara, ale pokazuje że dosłownie z byle czego można zrobić całkiem sprawny układ

może nie być aż tak daleko jak myślisz( okolice Krakowa), psa nie ma:D

u mnie w domu na Roztoczu są inne wynalazki równie skuteczne;)

te "zabawki" to takie moje hobby :D

może nie być aż tak daleko jak myślisz( okolice Krakowa),

to rzeczywiscie nie tak strasznie (zasugerowalem sie Tereszpolem ;) tym bardziej ze mam rodzine na Slasku to po drodze przekimam u nich.....

Oczywiscie jakbym jechal to w sezonie - poprostu sie anonsuje wczesniej bo mozesz miec zajety grafik pozniej :)