Wezyr 09.03.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Dzięki Panowie za zainteresowanie i rzeczywiście spirytus to słabe rozwiązanie , właśnie nie wytrzymałem przeprowadziłem dalsze próby na spirytusie . Od czasu startu zimnej wody do jej zagotowania w czajniku temp nie podeszła nawet do górnej chłodnicy . Rurka była parząca do ok 80 cm czyli znacznie słabiej niż na pseudo acetonie . Podgrzewam tylko koniec HP więc jak będzie zamontowana na blasze pewnie będzie inaczej . Na zewnątrz kolektor pewnie zagrzeje się znacznie wyżej jak do 100 st . Jeżeli będziecie lutować ostatni lut to trzeba dawać mniej cyny bo ciśnienie wciągające jest tak silne że wciąga roztopiona cynę do środka i po zalutowaniu część tam lata .Dzisiaj jeszcze skróciłem chłodnicę - teraz na tylko 9,5 cm i taka już zostanie . zdjęcie 1 to widok nowej polutowanej chłodnicy i odcięty kawałek zdjęcie 2 to obiekt doświadczeń . Teraz wlałem 15 ml acetonu - mocniej i dłużej podgrzałem przed zalutowaniem . Po zalutowaniu coś mnie tknęło i przeczytałem całą spedycję napisaną bardzo drobnym druczkiem - jestem trochę poirytowany . Skład to tylko 60 % acetonu reszta to coś innego w formie rozpuszczalników . Mimo że jest to jakaś mieszanina to i tak spisuje się o niebo lepiej niż spirytus . Spirytus zakupiłem w ilości 0,5 l więc będzie już na święta [ nic się nie zmarnuje ] Tak że jutro znowu następne doświadczenia Jutro kupię prawdziwy aceton bez żadnych dodatków który dzisiaj oglądałem w cenie 5 zł 60 gr .Już widzę że w pierwszych próbach wlałem za mało czynnika i zbyt szybko zamienił się w parę stąd rurka grzała zbyt nisko . Jak jutro będzie już ok podłącze termometry żeby można było zobaczyć co i jak . w internecie widziałem jak podgrzewają palnikiem , ale przecież nie o to chodzi żeby dowalić z 700 st , Transport ma być już od 50 st i do tego zmierzam . Oczywiście skrócenie rury do 1,1 m praktycznie rozwiąże wszystkie problemy jednak na razie nie chcę tego robić .znalazłem tabelę i właściwie nic innego jak prawdziwy aceton się nie nadaje , Myślę że temp wrzenia będzie jeszcze niższa bo w rurce jest prawie próżnia i aceton się zagotuje ok 30 st co jest znakomitym wynikiem Odnośnie płynu jaki się znajduje w HP wykonanym z miedzi to nie ma praktycznie żadnego wyboru . Może być TYLKO woda , woda destylowana , alkohol , aceton , amoniak który jest najczęściej stosowany - inne środki będą reagować z miedzią . próżnia w rurce HP jest po to żeby znacznie obniżyć temp wrzenia . http://www.trimen.pl/witek/ciecze/old_index.html Edytowane 10 Marca 2012 przez Wezyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 09.03.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie, przyszedłem tu za kolegą Wezyrem i jestem bardzo ciekawy rezultatów.Czytam oczywiście ten temat od początku, bo jest bardzo ciekawy.Wielki szacun dla wszystkich którzy kombinują z tymi solarami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.03.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Ktoś zapyta dlaczego właśnie rurka Heat Pipe więc odpowiadam rurka tego systemu pracuje nawet jak niebo jest zachmurzone , pracuje nawet zimą gdzie inne panele nie mają żadnych szans . A czy nie jest tak, że pracuje tak wydajnie bo jest izolowana próżnią a nie wełną i szkłem. Bo tak samo wydajnie (w stosunku do HP) pracują próżniowe z U-rurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 10.03.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Dzisiaj zakupiłem prawdziwy aceton w cenie 5,9 zł za 0,5 l . 1 pokazuje jak wygląda i co jest na etykiecie . Obok stoi rozpuszczalnik acetonowy w którym jest ok 60 % acetonu. 2 nabrałem do strzykawki 10 ml 3 wpuściłem do otwartej rurki miedzianej 15 mm - chłodnica jest z drugiej strony [ wszystko żeby było mniej roboty bo tutaj będzie tylko 1 lutowanie ] . Tutaj nie musimy się śpieszyć bo rurka jeszcze nie podgrzana więc spokojnie smarujemy ścianki zatyczki pastą lutowniczą Teraz podgrzewam chłodnicę zatykając palcem miejsce wlania acetonu po ok 15 - 20 sek już nie mogę utrzymać za gorące - puszczam następuje silny przepływ nagromadzonego gazu [ pary ] zakładam zatyczkę ,lekko dobijam i lutuję . Już widzę że jest inaczej ciepło szybko poszło do góry .Tutaj spotkała mnie pierwsza niespodzianka źle wyczyściłem miejsca lutowania [ lutowane 7 raz to samo ] i po chwili jak obróciłem rurkę usłyszałem syczenie jak powietrze jest zaciągane do wnętrza . No cóż rozlutowałem porządnie wyczyściłem drobnym papierem ściernym i jeszcze raz to samo . Teraz jest dobrze . 4 na razie wlewam zimną wodę do czajnika wkładam HP zapalam gaz czekam . temp rośnie powoli i jest ciepła tylko ok 30 cm od zanurzenia po chwili ciepło powoli się przemieszcza dp góry sprawdzam na razie ręką . Zagotowanie wody Hp nie można dotknąć na odległości ok 100 cm - dalej na ok 30 cm temp szybko spada [ chłodnica tylko lekko ciepła . 5 widać ile jest zanurzone w gotującej wodzie [ zmierzyłem i jest ok 7 cm . Transport ciepła występuje i nie ma co ukrywać że rurka bardzo dobrze działa . Wieczorem umieszczę termometr , naleję więcej wody i podam czasy wędrowania ciepła z temp do góry rurki .Pierwsze spostrzeżenia to ; Temp gotującej wody to 100 st , zanurzenie rurki to ok 7 cm ,silny transport ciepła do ok 120 cm od miejsca gotowania , jakie temp zobaczę później . Na razie ta próba wygląda bardzo obiecująco bo przecież w solarze będzie podgrzewana cała rurka oprócz chłodnicy skąd pobierzemy ciepło do wężownicy . Próby celowo w wodzie bo płyty [ w tym wypadku będzie to blacha ze złomu może nawet ocynkowana jak wpadnie ] na słońcu nagrzewają się ponad 200 st więc tez będzie inaczej . Rurka w tej chwili z zatyczkami i chłodnicą ma dokładnie 142 cm .Dla zainteresowanych podaje że rurki jeszcze nie wiem jakiej długości i ile szt będą osadzone w blasze tak jak w normalnych kolektorach . Może w chwili porywu podczas budowy dam wentyle samochodowe celem wypuszczenia [ wyssania ] z pudła części powietrza , ale to dopiero po próbach rurek bo to one transportują ciepło i są najważniejsze = reszta to tylko namiastka . Edytowane 10 Marca 2012 przez Wezyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 dalej nie rozumiem ...mając cały dach do dyspozycji to po co wyciskać na siłę ile się da z 1 cm2... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 W poniedziałek kupuję rozety do JSP - "Jaśkowego Solara Podpołaciowego" - ładnie nazwałem ? (wszelkie prawa zastrzeżone) no niech będzie ...:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 10.03.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) dalej nie rozumiem ... mając cały dach do dyspozycji to po co wyciskać na siłę ile się da z 1 cm2... ? tych solarów nie można przegrzać a transport ciepła jest kilkakrotnie lepszy [ tak przynajmniej piszą ], w układzie będzie tylko 2 - 3 litry glikolu co spokojnie uciągnie pompa samochodowa na 12 V . Całość będzie zintegrowana z solarem [ solarami ] produkującymi prąd dla tej pompki , do zasilania wiatraków w puszkowcu + to co jeszcze wymyślę . Nie wiem ile docelowo będzie rur ale na pewno w pierwszej fazie ok 16 - 18 szt - przekrój rurki to 15 mm więc moce będą spore i to już wiem . Próby , budowę mogłem wykonać na rurkach hamulcowych które nowe są tanie , a pozyskane z szrotu praktycznie za bezcen jednak ? . Edytowane 10 Marca 2012 przez Wezyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 ale tu wszystko jest zależne od powierzchni i strat tego ustrojstwa ...czy to będzie 2m2 izolowanego pudła z czarnym absorberem w środku...czy 2m2 kolektora z rurkami ...moc będzie taka sama ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 10.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam, nie chcę się wtrącać, ale tu chyba jest pomyłka Nie wiem ile docelowo będzie rur ale na pewno w pierwszej fazie ok 16 - 18 szt - przekrój rurki to 15 cm więc moce będą spore i to już wiem . Wezyr chyba miało być 15mm, chyba, że się mylę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.03.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 tych solarów nie można przegrzać a transport ciepła jest kilkakrotnie lepszy [ tak przynajmniej piszą ], w układzie będzie tylko 2 - 3 litry glikolu co spokojnie uciągnie pompa samochodowa na 12 V . Całość będzie zintegrowana z solarem [ solarami ] produkującymi prąd dla tej pompki , do zasilania wiatraków w puszkowcu + to co jeszcze wymyślę . Bez kombinowania http://www.elektrosklad.pl/index.php?p127,niskonapieciowa-pompa-obiegowa-fotton-ft5-12v-15pv-dc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 10.03.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Zastosowanie prawdziwego acetonu było strzałem w dziesiątkę . Nie dawno wykonałem pomiar temp na różnych odcinkach rurki i co pomierzyłem przedstawiam niżej . Nadmieniam że jest to goła rurka niczym nie ocieplona więc ubytek ciepła jest ogromny . Rurka została wstawiona do gotującej się wody gdzie transport ciepła odbył się wręcz natychmiastowo max 10 sek i cała była gorąca prawie do chłodnicy gdzie uzyskałem najniższa temp 1 temp przed chłodnicą - prawie 54 st ok 120 cm od gotującej się wody 2 temp trochę niżej ponad 60 st ok 80 cm od gotującej się wody 3 temp 70 st ok 60 cm od gotującej wody niżej nie sprawdzałem z obawy o termometr . Druga próba była na samej miedzianej rurce po prostu włożyłem do czajnika jak HP - rurka nawet sie nie zagrzała powyżej 35 cm [ była jaka była . Wniosek jest tylko jeden HP bardzo dobrze działa transportując ogromne ilości ciepła . Zachęcony wynikami może w przyszłym tygodniu wykonam drugą taką samą rurkę . Jak wyjdzie słońce uzbroję je w czarne radiatory położę wełnę mineralną , włożę do rynny lub zbiję z desek wąskie korytko przykryje szybą - dokonam pomiarów temp . Później na chłodnice nałożę uciętą butelkę pet z uszczelkę i wleję z 1 l wody .Wyniki będą bardzo miarodajne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 10.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Bez kombinowania http://www.elektrosklad.pl/index.php?p127,niskonapieciowa-pompa-obiegowa-fotton-ft5-12v-15pv-dc Myślałem zapłacić max 50 zł za nową np od spryskiwaczy samochodowych , niektóre samochody mają wodne elektryczne itp . Tyle kasy to masakra prawie solar . Nowa pompka do Bemki to 22 zł itp itp . Edytowane 10 Marca 2012 przez Wezyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 11.03.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Jasiek71 Czy wymiennik od agregatu chłodniczego może być.Jest 40m2 Blachodachówki z południową wystawą pięknym dostępem do całej połaci-ocieplone poddasze nad garażem jeszcze bez GK miejsca dużo na różne wynalazki wentylatory też są i kilka metrów do podgrzewacza CWU na poddaszu.Może inaczej-wtłoczyć to ciepłe powietrze w kanały fi100 zalane w posadzce jak na zdjęciu są trzy obwody w 40 tonach betonu i grzać to od sierpnia jako akumulator pod betonem 20cm styropianu.Miał być legalett nie wyszedł chyba źle rozprowadziłem kanały,bardzo nierównomiernie się nagrzewał jak tłoczyłem ciepłe powietrze z nagrzewnicy niestety na olej - cena . Pozdrawiam Edytowane 11 Marca 2012 przez Amator 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Amator 14każda chłodnica (wymiennik ) się nada ..., byle tylko ciśnienie wody z wodociągu wytrzymała...im większej mocy tym lepsza... w sierpniu chcesz nagrzać podłogę... ?, po co ...?może lepiej te 40m2 dachu zaprzęgnąć do ładowania bufora, a z niego przez wymiennik grzać powietrze w tym twoim legalett ...w lecie z tego bufora będzie CWU a w okresach przejściowych częściowo dogrzewanie domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek 1980 07.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, Zdrowych i Wesołych Świąt.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jasiek71 daj jakieś fotki. Nie wiem czy ciągniesz powietrze spod blachy, czy masz rurki pex rozłożone. Z ostatnich postów wnioskuję że ciagniesz powietrze, ale w innych tematach odnoszę wrażenie że to jednak pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jasiek71 daj jakieś fotki. Nie wiem czy ciągniesz powietrze spod blachy, czy masz rurki pex rozłożone. Z ostatnich postów wnioskuję że ciagniesz powietrze, ale w innych tematach odnoszę wrażenie że to jednak pex. zawsze wykorzystuje powietrze... co chcesz osiągnąć rurkami...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch ziemi 07.05.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Może coś chlapnę, ale nie za bardzo się znam...Wymienniki/chłodnice są zrobione z miedzi. Wszelkie reguły mówią, że miedzi nie wolno łączyć ze stalą w taki sposób, że instalacja z miedzi jest przed instalacją ze stalą, a włączając chłodnicę w obwód cyrkulacji CWU zainstalujemy miedź pomiędzy kawałkami instalacji ze stali. Proszę bardziej doświadczonych o komentarz. Pytam, bo sam chcę zrobić coś takiego jak Jasiiek71. W swoim czasie podłączyłem wentylator na próbę pod dach i znalazłem tam wystarczająco dużo ciepła, a dziś na złomie znalazłem tanie chłodnice.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 hm...całe instalacje mam zrobione na pex-ie...zbiorniki są metalowe emaliowane od środka... jak te chłodnice (samochodowe ? ) ze złomu mają wytrzymać ciśnienie wody z sieci..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch ziemi 07.05.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 hm... jak te chłodnice (samochodowe ? ) ze złomu mają wytrzymać ciśnienie wody z sieci..? To nie samochodowe. Jakieś od klimatyzacji czy lodówek. Z tą miedzią mi się nie podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts