jasiek71 07.05.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Z tą miedzią mi się nie podoba... prawie w każdej chałupie masz stalowe zbiorniki i miedziane instalacje... jakoś działają... masz dylemat to nie rób ... albo zrób z plastiku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.05.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 U mnie fragment instalacji cwu jest zrobiony z miedzi, potem idzie rura stalowa do baterii i nic przez 15 lat się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.05.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 zawsze wykorzystuje powietrze... co chcesz osiągnąć rurkami...? Szukałem w Twoim DB, niestety nie masz dokładnego opisu. Brak zdjęć. Forum jest za duże by coś znaleźć z tutejszą wyszukiwarką. Google wykasowało forum ze swojej szukajki, także nici. Masz to co w schemacie w dzienniku? link W tym tygodniu będę miał nabite łaty. Jeśli muszę coś dawać pod dachówke, to za niedługo nie będę miał już tej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 ten schemat z dziennika wszystko dokładnie ilustruje ... czego tam nie rozumiesz ? robisz dach i tyle ... jak będziesz miał kaprys zainstalować to moje ustrojstwo to wycinasz dziurę w membranie podłączasz rurę i pompujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.05.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Szukałem w Twoim DB, niestety nie masz dokładnego opisu. Brak zdjęć. Forum jest za duże by coś znaleźć z tutejszą wyszukiwarką. Google wykasowało forum ze swojej szukajki, także nici. Masz to co w schemacie w dzienniku? link W tym tygodniu będę miał nabite łaty. Jeśli muszę coś dawać pod dachówke, to za niedługo nie będę miał już tej możliwości. Jak chcesz to zajrzyj do mojego DB. Zobaczysz na fotkach jak zrobiona jest czerpnia z pod połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 robisz dach i tyle ... jak będziesz miał kaprys zainstalować to moje ustrojstwo to wycinasz dziurę w membranie podłączasz rurę i pompujesz ... O to mi chodziło. Krótko i na temat. Dzięki. Będzie w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 15.05.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 WitamNadszedł czas ogrzewania wody solaramia tutaj cisza .Wezyr ujawnij się .Zrobiłem rurkę z acetonem i umieściłem ją w sześciu puszkach po piwie pomalowałem je czarnym matem.Oparłem ją o ścianę [południową]na chłodnicy [skraplaczu]dałem termometr przylgowy .Oparłem na tym szybę ,temp powietrza 21*w słońcuna termometrze 62*.Rurka dł 100 cm miedż 15mm chłodnica 18mm dł 9cmGdyby to ustrojstwo umieścic w hermetycznej obudowie temperatura byłaby znacznie wyższa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 16.05.2012 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Mam zamiar zrobic taki solarek z 10 rurek HPDo ogrzania mam zbiornik wody 80 l10 rurek powinno wystarczyc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka25 18.05.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 A ja widzę, że będę stałym bywalcem tego postu bo mąż zabiera się za zrobienie solaru w naszym domu. w tym momencie korzystamy ze słoneczka ale w inny sposób a dokładniej to mamy energię elektryczną na oświetlenie całego naszego domku Pozdrawiam wszystkich jeśli ktoś jest zainteresowany prądem ze słońca to pytajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.05.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 jeśli ktoś jest zainteresowany prądem ze słońca to pytajcie No to pytamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka25 18.05.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 No to pytamy A no pytajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.05.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 A no pytajcie Więc jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 18.05.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Witamjuka 25Mąż chce zrobic solarek na ciepłą wodę czy do ogrzewania domku?Ile m2 ogniw fotowoltaicznych do oświetleniai jaki koszt.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.05.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 juka25- tu się nie pytamy- oczekujemy opisów, zdjęć i innych szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 03.06.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam Robię solar na próbę i nie wiem czy mogę użyć rury stalowej lub ocynkowanej [kawałek na zbieracz ciepła z rurek HP].Pytam bo nośnikiem ciepła ma być glikol.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 03.06.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Tak masz 100% racji. Solar to prosta rzecz. W budowie nie łącz aluminium i miedzi bo taki układ powoduje korozję, dodatkowo ważne jest zastosowanie pompy o niskim zużyciu energii a bardzo istotne zastosowanie szyby pokryciem zapobiegającym emisji promieniowania z wewnątrz. I takie coś może pokryć 60% zapotrzebowania na ciepłą wodę. Jeżeli chcesz coś więcej np. akumulację energii i wykorzystanie jej dalej, to zaczynamy mieć problemy ze sterowaniem temperaturą. Ostatnio czytałem o dość ciekawym systemie ogrzewania tzw. Ciepło z lodu. Rzeczywiście jest to ciepło z przemiany fazowej lód-woda. Bardzo proste- zbiornik z wodą i pompa ciepła. Na pewno lepsze i tansze od typowej głębinowej pompy ciepła. Jednocześnie całą dodatkowa energię np. z solarów można magazynować w tym zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 03.06.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam gaw W moim przypadku miedż chcę połączyć ze stalą.Glikol ma być tylko w części stalowej.Czy stal będzie korodowała wzetknięciu z glikolem?.Czy zwykłą pompę wodną do c.o mogę zastosować do glikolu?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.06.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jasiek, badales moze ile stopni ma temp wylotu za klimaknowektorem w Twoim solarze?? Czy to powietrze moze bys wpuszczone dalej do domu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka25 03.06.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam juka 25 Mąż chce zrobic solarek na ciepłą wodę czy do ogrzewania domku? Ile m2 ogniw fotowoltaicznych do oświetlenia i jaki koszt. Pozdrawiam Witam, nie było mnie troszkę, już piszę. Co do solara to mąż chce zrobić go na ciepłą wodę. NATOMIAST bateria słoneczna, którą mamy to: mąż dobierał ogniwo do mocy całego oświetlenia domu. Krótko mówiąc zaczął od mocy jaką musi mieć. Potem uznał, że panel 24V będzie lepszym rozwiązaniem ze względu na mniejsze straty (teraz zdecydowałby się na 12V bo łatwiej dostać oświetlenie w tym napięciu). Nie korzysta z przetwornic 24/230 tylko całe oświetlenie ma nisko napięciowe (mniejsze straty). Biorąc pod uwagę całą moc oświetlenia napięcie, dobrał pojemność akumulatora (2szt po 12V w szeregu) tak żeby przy max obciążeniu i max naładowaniu wytrzymał powiedzmy 24h (nie rozładowany do końca). Następnie moc panela dobrał prądem średnim odpowiednim do ładowania tych akumulatorów. Akumulator 60Ah, panel o prądzie max 6,5A, z czego wyszło mu z tego co pamięta panel 24V około 200W. Panel ma wymiary 0,8 na 1,6m. Koszty: panel - około 1000zł regulator napięcia - 80zł akumulatory - około 500zł za 2 szt (wykorzystał typowe samochodowe baterie, ponieważ regulator pozwala je wyładować do max 22V czyli nie wyładowują się do końca) Nie liczy przewodów i żarówek bo trzeba je kupić również przy zwykłym zasilaniu. Jeśli chodzi o żarówki to polecam żarówki POWER LED złożona z trzech diód każda, świecą niestety punktowo ale są jaśniejsze niż typowe diodowe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.06.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jasiek, badales moze ile stopni ma temp wylotu za klimaknowektorem w Twoim solarze?? Czy to powietrze moze bys wpuszczone dalej do domu ? Pozdrawiam powietrze wylatujące z wymiennika ma temperaturę wyższą o 1-2* niż woda w zbiorniku w danej chwili... np wlatujące 50* woda ma 38* wylatujące 39-40* może być dalej wpuszczone do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts