Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zawsze wykorzystuje powietrze...

co chcesz osiągnąć rurkami...?

Szukałem w Twoim DB, niestety nie masz dokładnego opisu. Brak zdjęć. Forum jest za duże by coś znaleźć z tutejszą wyszukiwarką. Google wykasowało forum ze swojej szukajki, także nici.

Masz to co w schemacie w dzienniku?

link

W tym tygodniu będę miał nabite łaty. Jeśli muszę coś dawać pod dachówke, to za niedługo nie będę miał już tej możliwości.

Szukałem w Twoim DB, niestety nie masz dokładnego opisu. Brak zdjęć. Forum jest za duże by coś znaleźć z tutejszą wyszukiwarką. Google wykasowało forum ze swojej szukajki, także nici.

Masz to co w schemacie w dzienniku?

link

W tym tygodniu będę miał nabite łaty. Jeśli muszę coś dawać pod dachówke, to za niedługo nie będę miał już tej możliwości.

Jak chcesz to zajrzyj do mojego DB. Zobaczysz na fotkach jak zrobiona jest czerpnia z pod połaci.

Witam

Nadszedł czas ogrzewania wody solarami

a tutaj cisza .Wezyr ujawnij się .Zrobiłem rurkę z acetonem

i umieściłem ją w sześciu puszkach po piwie pomalowałem

je czarnym matem.Oparłem ją o ścianę [południową]

na chłodnicy [skraplaczu]dałem termometr przylgowy .

Oparłem na tym szybę ,temp powietrza 21*w słońcu

na termometrze 62*.Rurka dł 100 cm miedż 15mm chłodnica 18mm dł 9cm

Gdyby to ustrojstwo umieścic w hermetycznej obudowie temperatura

byłaby znacznie wyższa .

A ja widzę, że będę stałym bywalcem tego postu bo mąż zabiera się za zrobienie solaru w naszym domu. w tym momencie korzystamy ze słoneczka ale w inny sposób a dokładniej to mamy energię elektryczną na oświetlenie całego naszego domku ;-) Pozdrawiam wszystkich :-) jeśli ktoś jest zainteresowany prądem ze słońca to pytajcie :-)

• 2 weeks później...
Tak masz 100% racji. Solar to prosta rzecz. W budowie nie łącz aluminium i miedzi bo taki układ powoduje korozję, dodatkowo ważne jest zastosowanie pompy o niskim zużyciu energii a bardzo istotne zastosowanie szyby pokryciem zapobiegającym emisji promieniowania z wewnątrz. I takie coś może pokryć 60% zapotrzebowania na ciepłą wodę. Jeżeli chcesz coś więcej np. akumulację energii i wykorzystanie jej dalej, to zaczynamy mieć problemy ze sterowaniem temperaturą. Ostatnio czytałem o dość ciekawym systemie ogrzewania tzw. Ciepło z lodu. Rzeczywiście jest to ciepło z przemiany fazowej lód-woda. Bardzo proste- zbiornik z wodą i pompa ciepła. Na pewno lepsze i tansze od typowej głębinowej pompy ciepła. Jednocześnie całą dodatkowa energię np. z solarów można magazynować w tym zbiorniku.

Witam

juka 25

Mąż chce zrobic solarek

na ciepłą wodę czy do ogrzewania domku?

Ile m2 ogniw fotowoltaicznych do oświetlenia

i jaki koszt.

Pozdrawiam

Witam, nie było mnie troszkę, już piszę. Co do solara to mąż chce zrobić go na ciepłą wodę. NATOMIAST bateria słoneczna, którą mamy to: mąż dobierał ogniwo do mocy całego oświetlenia domu. Krótko mówiąc zaczął od mocy jaką musi mieć. Potem uznał, że panel 24V będzie lepszym rozwiązaniem ze względu na mniejsze straty (teraz zdecydowałby się na 12V bo łatwiej dostać oświetlenie w tym napięciu). Nie korzysta z przetwornic 24/230 tylko całe oświetlenie ma nisko napięciowe (mniejsze straty). Biorąc pod uwagę całą moc oświetlenia napięcie, dobrał pojemność akumulatora (2szt po 12V w szeregu) tak żeby przy max obciążeniu i max naładowaniu wytrzymał powiedzmy 24h (nie rozładowany do końca). Następnie moc panela dobrał prądem średnim odpowiednim do ładowania tych akumulatorów. Akumulator 60Ah, panel o prądzie max 6,5A, z czego wyszło mu z tego co pamięta panel 24V około 200W. Panel ma wymiary 0,8 na 1,6m. Koszty:

panel - około 1000zł

regulator napięcia - 80zł

akumulatory - około 500zł za 2 szt (wykorzystał typowe samochodowe baterie, ponieważ regulator pozwala je wyładować do max 22V czyli nie wyładowują się do końca)

Nie liczy przewodów i żarówek bo trzeba je kupić również przy zwykłym zasilaniu. :-) Jeśli chodzi o żarówki to polecam żarówki POWER LED złożona z trzech diód każda, świecą niestety punktowo ale są jaśniejsze niż typowe diodowe żarówki.

Jasiek, badales moze ile stopni ma temp wylotu za klimaknowektorem w Twoim solarze?? Czy to powietrze moze bys wpuszczone dalej do domu ?

Pozdrawiam

powietrze wylatujące z wymiennika ma temperaturę wyższą o 1-2* niż woda w zbiorniku w danej chwili...

np

wlatujące 50*

woda ma 38*

wylatujące 39-40*

może być dalej wpuszczone do domu