qubic 28.10.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 świetnie wszystko wymyślone i opisane.gratulacje za innowacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.10.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Masz chłopie zacięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 świetnie wszystko wymyślone i opisane.gratulacje za innowacje no to teraz nasuwa się pytanie jak ten cud zachowuje się kiedy słońca brak ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 30.10.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 no to teraz nasuwa się pytanie jak ten cud zachowuje się kiedy słońca brak ...? Nie. Źle postawione pytanie Jasiek. Obecnie jak słońca brak to i Salomon nie naleje. Jakie efekty daje puszkowiec obecnie jak jest słońce a temp. około zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Nie. Źle postawione pytanie Jasiek. Obecnie jak słońca brak to i Salomon nie naleje. Jakie efekty daje puszkowiec obecnie jak jest słońce a temp. około zera. jak jest słońce to już wiadomo ... bardziej mnie interesuje brak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 30.10.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 jak jest słońce to już wiadomo ... bardziej mnie interesuje brak ... Jak wiadomo, wiadomo to było w sierpniu. Wiadom, że jak brak to lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jak wiadomo, wiadomo to było w sierpniu. Wiadom, że jak brak to lipa. aby coś uszczknąć w większym zakresie czasu to trzeba zwiększyć rozmiar a nie wyciskać ile się da z 1cm2... kilkadziesiąt m2 panela da radę wygenerować te dwadzieścia kilka stopni więc na podgrzane wentylacji starczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.10.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jasiek: dopiero co w wątku obok pisałeś, że ilość energii przenoszona przez powietrze wentylacyjne jest znikoma. Warto wieszać kilkadziesiąt m2 paneli (nawet takich samoróbek jak planujesz), żeby podbić nawiew o 5 stopni (no u Ciebie może kilka więcej bo nie masz reku AFAIR)? No chyba, że taki "nowoczesny dizajn' elewacji Ci odpowiada i chcesz go mieć dla wywołania "efektu psychologicznego" na sąsiadach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jasiek: dopiero co w wątku obok pisałeś, że ilość energii przenoszona przez powietrze wentylacyjne jest znikoma. Warto wieszać kilkadziesiąt m2 paneli (nawet takich samoróbek jak planujesz), żeby podbić nawiew o 5 stopni (no u Ciebie może kilka więcej bo nie masz reku AFAIR)? No chyba, że taki "nowoczesny dizajn' elewacji Ci odpowiada i chcesz go mieć dla wywołania "efektu psychologicznego" na sąsiadach... dlatego mając 2 czy 4m2 kolektora nic nie zagrzejesz... moich sąsiadów już chyba nic nie zdziwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Ale jaka to różnica czy duże czy małe jak wydajność taka sama? . ile wygeneruje 2m2 kolektora próżniowego ... a ile 30m2 ... czarnego panela osłoniętego poliwęglanem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 WYDAJNOŚĆ TAKA SAMA = X m2 kolektora 1 LUB Y m2 kolektora 2 to przepuść 100m3/h powietrza przez 2m2 kolektora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.10.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 dlatego mając 2 czy 4m2 kolektora nic nie zagrzejesz... No dobra, ale czy mając te 30m2 Twojego panela blaszano-poliwęglanowego, zyskasz na tym coś więcej niż te parę stopni na nawiewie? Bo jeśli nie, to ta mocno orginalna ściana, której sensu istnienia nijak nie da sie wytłumaczyć płci piękniejszej, "zarobi" w te pochmurne dni w okolicah 1 zł... Mozna powiedzieć "lepsze to niż nic", ale równie dobrze można powiedzieć to co kolektor1: "jak brak słońca to lipa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No dobra, ale czy mając te 30m2 Twojego panela blaszano-poliwęglanowego, zyskasz na tym coś więcej niż te parę stopni na nawiewie? mamy pochmurny mglisty dzień ... na zewnątrz jest 0,8* http://img171.imageshack.us/img171/3451/sdc11058q.jpg zwykła butelka PET przekrojona na pół ,przylepiona do kawałka styropianu z absorberem który jest kawałkiem czarnego papieru łapie 2,7* http://img834.imageshack.us/img834/5691/sdc11057y.jpg tam jest tylko 30cm2 i ogromne straty ... http://img839.imageshack.us/img839/5867/sdc11059e.jpg my rozmawiamy o 30m2 osłoniętego panela przytulonego do ciepłego budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jasiek chłopie... wyjdź od wydajności - chcesz uzyskać określoną wydajność więc możesz np. zastosować 2m2 kolektora próżniowego lub 6m2 płaskiego (3x więcej). Inny przykład - chcesz 100KW silnik w aucie więc możesz wybrać 1,3 litra z bi-turbo itp. lub 2,5 litra wolnossącego. to ile ci dadzą te 2m2 próżniowego w pochmurny i dziadowski dzień ...? nie mówię o temp. tylko o wygenerowanej mocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jasiek, zastanów się ile m2 i jakiego kolektora (próżniowy, plastikowy czy inny) potrzebujesz aby na wyjściu otrzymać np. 100m3/h powietrza o temp 40stC. Którego będzie mniej? przede wszystkim podstawowa rzecz ... te 30m2 będzie kosztowało tyle co kilka m2 próżniowego ... o tym że wychwycę znacznie więcej energii niż ten mikry rurowy to chyba nie trzeba wspominać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Nie odwracaj kota ogonem, nie mówimy o kosztach tylko o tych właśnie 30m2 vs kilka m2. Innowacja musi kosztować. ale mnie kompletnie nie interesuje układ który działa doskonale w pełnym słońcu ... to ma dać jak najwięcej w byle jaki dzień a jednocześnie nie ulec samozniszczeniu w pełnym słońcu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 To policz to dla układu, który działa w byle jaki dzień. Mówiłeś chyba o puszkowcu (a nie próżniowym) w porównaniu do dużo większego płaskiego. Ja wiem, że każda pliszka swój ogonek chwali ale staraj się być obiektywnym. ja niczego nie chwalę ... ponad dwa lata działania systemu podgrzewania wody i dogrzewania domu poprzez układ WM pędzony zwykłym blaszanym dachem dał mi pewien zasób wiedzy... to co teraz konstruuje jest wyciągnięciem wniosków ... ale jeżeli ta wiedza jest mało obiektywna to trudno ... jak już to porównuję próżniowy ... puszkowca zostaw w spokoju , zabawki akurat mało mnie interesują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 mamy pochmurny mglisty dzień ... na zewnątrz jest 0,8* zwykła butelka PET przekrojona na pół ,przylepiona do kawałka styropianu z absorberem który jest kawałkiem czarnego papieru łapie 2,7* tam jest tylko 30cm2 i ogromne straty ... my rozmawiamy o 30m2 osłoniętego panela przytulonego do ciepłego budynku ... No to ile on może "złapać"? Ta butelka ma tyle bo nie ma z niej poboru energii, jak zaczniesz pobierać te 100m3/h to "ciutkę" temperatura spadnie. Spróbujmy oszacować - przy mglistej pogodzie promieniowanie padające na ziemię o tej poże roku to pewnie maks 100W/m2, czyli Twoje 30m2 może przyjąc maks. 3KW. Przyjmijmy optymistycznie, że Twój kolektor będzie tą energię padającą odbierał z 30% sprawnością (IMHO będzie słabiej, ale niech tam). To z tego wychodzi, że te 30m2, których ni cholery nie ma gdzie zamontować, daje 1KW niskotemperaturowego ciepła - no może i nie całkiem mało, ale to i tak jest dziennie jakieś 5 KWh zysku (przy założeniu bezpośredniego wykorzystania) - czyli ok. 2zł (oczywiście przy bieżących kosztach energii). Jak to teraz "sprzedać" żonie? Pomysł z dachem był jednak lepszy No i jest jeszcze problem (no nie u Ciebie, jak już się zdążyłem przekonać, ale u mnie np. na pewno) - skąd wziąć 30m2 południowej ściany zewnętrznej oświetlanej przez słońce (przynajmniej od września do kwietnia, a najlepiej całorocznie) - ja bym sobie musiał chyba połowę okna tarasowego zakleić tym kolektorem... Żeby nie było - bardzo chętnie poczytam o efektach działania Twojego kolektora jak go już uruchomisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Coś ściemniasz i mieszasz i to nie tylko tutaj, nie preferuję takich metod więc ze swojej strony dziękuję za udział. pokaż mi gdzie ...? albo inaczej ... udowodnij mi że nie mam racji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) No to ile on może "złapać"? Ta butelka ma tyle bo nie ma z niej poboru energii, jak zaczniesz pobierać te 100m3/h to "ciutkę" temperatura spadnie. Spróbujmy oszacować - przy mglistej pogodzie promieniowanie padające na ziemię o tej poże roku to pewnie maks 100W/m2, czyli Twoje 30m2 może przyjąc maks. 3KW. Przyjmijmy optymistycznie, że Twój kolektor będzie tą energię padającą odbierał z 30% sprawnością (IMHO będzie słabiej, ale niech tam). To z tego wychodzi, że te 30m2, których ni cholery nie ma gdzie zamontować, daje 1KW niskotemperaturowego ciepła - no może i nie całkiem mało, ale to i tak jest dziennie jakieś 5 KWh zysku (przy założeniu bezpośredniego wykorzystania) - czyli ok. 2zł (oczywiście przy bieżących kosztach energii). Jak to teraz "sprzedać" żonie? Pomysł z dachem był jednak lepszy No i jest jeszcze problem (no nie u Ciebie, jak już się zdążyłem przekonać, ale u mnie np. na pewno) - skąd wziąć 30m2 południowej ściany zewnętrznej oświetlanej przez słońce (przynajmniej od września do kwietnia, a najlepiej całorocznie) - ja bym sobie musiał chyba połowę okna tarasowego zakleić tym kolektorem... Żeby nie było - bardzo chętnie poczytam o efektach działania Twojego kolektora jak go już uruchomisz. sam pokazujesz że przy byle jakiej pogodzie jest w stanie wygenerować kilka kwh energii w ciągu dnia ... tak dla przypomnienia to sezon grzewczy trwa bez mała czego prawie 2/3 roku i nie składa się z samych dziadowskich dni... o tym że pozostała 1/3 roku wymaga także podgrzewania CWU nawet nie wspomnę... ps. ta butelka łapie prawie 100* w słoneczny zimowy dzień ... Edytowane 30 Października 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts