Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

Chciałbym wyjaśnić że to nie cudowna maszyna działająca z niczego . Słońce musi być bo kolektor nie działa . Teraz jak było to przy - 3 C kolektor w słońcu generował ok 67 st C .. Już mam wszystko podłączone jak trzeba z wejściem do kotłowni więc wiem jak jest .Podczas pracy kotła powietrze jest samoistnie zaciągane z zewnątrz i samoistnie wciągane przez kocioł . Temp przy braku słońca jest kilka st C wyższa niż zewnętrzna [ w dzień , wieczorem się wyrównują ] jednak na wylocie jest zawsze większa niż na zewnątrz . Zobaczymy zimą przy długotrwałych ujemnych temp . Wentylator ok 5 W jest wystarczający - włącza się tylko przy przekroczeniu temp zadanej - jednak z uwagi że teraz jest to jedyne powietrze jakie dostarczam do kotłowni - kolektor pracuje samoistnie na zasadzie zasysania powietrza dla palącego się ognia .Czas pracy kolektora mocno się obniżył i wynosi obecnie ok 6 godz więc znacznie [ grzanie w słońcu ] . Tutaj uwaga do panela fotowoltaicznego mimo zachmurzenia ten wstaje wcześnie rano z prądem ok 0,14 A i rośnie do ok 0,7 - 1 A więc pracuje z różną skutecznością , ale zawsze .

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy do tej ściany ktoś się kiedyś nie ma przykleić? Bo na to wygląda.

mam zgodę sąsiada ...

coś tam przebąkuje o budowie ale w innym miejscu, a nawet żeby ...

on jest tak samo zakręcony jak ja więc zrobilibyśmy ( przenieśli ) ten kolektor na jego dach i obaj korzystali ...:p

Jasiek: od dziś przestaję się dziwić Twoim pomysłom i dążeniu do budowy kolektora wielkopowierzchniowego. Nie dziwię się także, że nie masz problemów z przekonaniem żony do tego pomysłu (skoro problematyczna ściana i tak jest "u sąsiada"). ;)

e no ..., nie przesadzajmy ...

mam wąską działkę a jedynym sensownym ustawieniem domu było postawienie go na miedzy akurat tak mało fortunnie że jak to się mówi "doopą do wiatru" ...

żona nie ma nic przeciwko "zagospodarowaniu" owej ściany ...

jak to stwierdziła ..., "byle wyglądało jak z fabryki"

a ja spróbuję z wady tego budynku zrobić zaletę

innym mankamentem jest to że praktycznie wszystkie przeszklenia ma od wschodu i zachodu...

co to oznacza w lecie to wiadomo ...;)

ale i z tym myślę że sobie poradzę modyfikując WM a przy okazji dostosowując do kolektora ...

jak dobrze pójdzie to dwie pieczenie na jednym ogniu ...

innym mankamentem jest to że praktycznie wszystkie przeszklenia ma od wschodu i zachodu...

co to oznacza w lecie to wiadomo ...;)

ale i z tym myślę że sobie poradzę modyfikując WM a przy okazji dostosowując do kolektora ...

jak dobrze pójdzie to dwie pieczenie na jednym ogniu ...

Obasadź się liściastymi, przynajmniej od zachodu. Raczej z tych wyższych i niezbyt gęstych. Będziesz miał co zamiatać na jesień, ale latem się nie upieczesz... WM w tym wcale nie przeszkadza ;-)

Obasadź się liściastymi, przynajmniej od zachodu. Raczej z tych wyższych i niezbyt gęstych. Będziesz miał co zamiatać na jesień, ale latem się nie upieczesz... WM w tym wcale nie przeszkadza ;-)

no tak ...

zanim wyrosną i przyniosą jakiś efekt to już będę na emeryturze ...

więc zajęcie z zamiataniem jak znalazł ...;)

co do WM to mam swoje zdanie ...

Mały próżniowiec ma tylko większą skuteczność odbierania energii na niego padającej, ale tej ostatniej stałej nie zmieni. W pochmurny dzień też dostanie maks. 100W/m2, czyli przy typowej powierzchni nie przekraczającej 2 m2 i sprawności (nawet dla próżniowca) nie przekraczającej 90%, nie uzyska więcej niż 200W, a w ciągu całego dnia powiedzmy 1KWh. Czyli jednak sporo mniej niiż Jaśkowa ściana i o to w tym wszystkim chodzi - pokrycie ściany próżniówkami jest nierealne, ale powieszenie na niej blachy i przykrycie poliwęglanem da się być może zrobić w rozsądnej cenie.

Dodam jeszcze, że zależność powierzchni i sprawności jest w sumie prosta - im wyższa sprawność odbierania energii padającej tym proporcjonalnie niższa potrzebna powierzchnia kolektora dla uzyskania takiej samej ilości energii cieplnej. Niestety ilość energii padająca na pojedynczy m2 się nie zmieni, a w naszych szerokościach geograficznych nie jest ona zbyt wielka (ok. 1KW/m2 w słoneczny dzień).

Edytowane przez ravbc

No ponoć to samo - zagotuje się i tyle. To oczywiście głównie teoria i/lub pobożne życzenia producentów. Jak będzie w rzeczywistości mam nadzieję opowiesz przynajmniej w kontekście blachy (która ma tu akurat tę zasadniczą przewagę, że dzięki swej niedoskonałości, będzie się mniej grzała). ;-)

Jak będzie w rzeczywistości mam nadzieję opowiesz przynajmniej w kontekście blachy (która ma tu akurat tę zasadniczą przewagę, że dzięki swej niedoskonałości, będzie się mniej grzała). ;-)

i tutaj sobie sam odpowiedziałeś ...:)

a w przypadku mojego rozwiązania właśnie o to chodzi ...

jak jest niedobór słońca to powierzchnia nadrabia, a jak nadmiar to po prostu wypromieniowuje ...

Poczekamy, zobaczymy ;-)

Nie trzeba czekać, powiem jak będzie.

Jeżeli Jasiek zmajstruje całą tą ścianę na wiosnę, powiesi tą blachę i przykryje poliwęglanem to latem w momencie braku odbioru ciepła poliwęglan zacznie się falować. Jeżeli Jasiek do pokrycia blachy użyje zwykłej farby to może dojść nawet do samo zapalenia. Jeżeli użyje blachy aluminiowej to pokrycie prędzej czy później się złuszczy bo nie będzie w stanie takiej powierzchni fosforanować czyli przygotować aluminium pod lakierowanie. Zostaje zwykła blacha stalowa i matowy lakier silikonowy ( ten wytrzymuje bez problemu ok. 280 stopni). Niestety poliwęglan po trzech latach będzie do wymiany, promieniowanie UV zrobi swoje, nawet ten z pozoru zabezpieczony przed UV.

To moje praktyczne doświadczenia.

pozdrawiam.

Witold