Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale taki grad to się zdarza raz dwa razy w roku na obszarze max. kilku km2 albo i mniej a powierzchnia naszego kraju to 312 679 km2. Załóżmy, że zdarza to się 2 razy w roku na obszarze 3km2 i zaokrąglmy powierzchnię kraju do 300 000 km2. Prawdopodobieństwo że Cię to dotknie wynosi JEDEN do STU TYSIĘCY. A prawdopodobieństwo że cię to dotknie w ciągu 100lat przy założeniu, że taki grad spadnie 2 razy w roku wynosi około 1/500 czyli w procentach 0,2% :lol2:

Jak PV to też najlepiej bliżej pionu niż poziomu.

Tylko, że z tym PV to robi się niebezpiecznie z innego powodu - Germańce nakładają na coraz mniejszych podatek, Amerykańce właśnie wprowadzili opłatę od hybrydowych autek więc widać tendencję - fiskus ciągnie kasę skąd może a jak traci z paliw kopalnych to musi pociągnąć z innych źródełek. Trzeba poczekać na rozwój wypadków bo dojdzie do takiej sytuacji, że każdy panel PV będzie rejestrowany i czy to on czy off-grid to co roku będzie trzeba "podateczek od luksusu" w ząbkach odnosić.

Niemożliwe, przecież PV są nieopłacalne.

Dopiero raczkuję w tematyce solarów. Konstruuję aktualnie 2,5m2 z grzejników panelowych. Na ten moment mam pytanie do praktyków: ile litrów baniaka da się tym realnie zagrzać? Różne wersje czytałem i planowałem wstawić 250-300L. Klientów na wodę jest pięć osób.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Więc tak - na dzisiaj puszkowiec wręcz bucha ogniem . Przy przepływie ponad 200 m powietrza na godzinę temp wylatującego powietrza często przekracza 70 C . koniecznie muszę zrobić wspomniany przedtem przetwornik powietrze woda bo szkoda marnować taki ogrom ciepła . Planuję przylutować do rurek miedzianych profile do sufitów bo są ocynkowane i tanie . Nie wiem tylko jaki duży [ planuje składający się z pięciu - dziesięciu rurek fi 15 każda o długości 83 cm ] i tutaj nie wiem czy dać wszystko w systemie węża czy może lepiej będzie w systemie harfy - oczywiście pompa na 12 V napędzana z paneli foto i akumulatora . Całość pracowałaby tylko od kwietnia do października a później tylko jako kolektor powietrzny . Jeszcze dodaję że musiałem podnieść temp startu wentylatora napędzającego puszkę do 35 C bo pracował praktycznie już od 6 rano do późnego wieczora .Poprzednio zima 20 C wczesna wiosna 25 C . Edytowane przez Wezyr

• 4 weeks później...
Więc tak - na dzisiaj puszkowiec wręcz bucha ogniem . Przy przepływie ponad 200 m powietrza na godzinę temp wylatującego powietrza często przekracza 70 C . .. .

biorac Cw powietrza okolo 0.8kJ/m3 i dT=50C wychodzi na 1 godz E=200*0.8*50=8000kWs=2.2kWh. Zakladajac sprawnosc w okolicach 50% to wychodzi z 5m2 !.....ILE TY TEGO PIWA WYPILES ! :)

ale gratuluje wynikow oczywista ! :)

biorac Cw powietrza okolo 0.8kJ/m3 i dT=50C wychodzi na 1 godz E=200*0.8*50=8000kWs=2.2kWh. Zakladajac sprawnosc w okolicach 50% to wychodzi z 5m2 !.....ILE TY TEGO PIWA WYPILES ! :)

ale gratuluje wynikow oczywista ! :)

8000kJ to nie 8000kWs - ale wynik OK

Trza by policzyć powierzchnię puszek i może coś koło tego by wyszło - jakby tym jeszcze sensownie CWU popchnąć, to COP...