Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przecież tu wszystko zależy od temperatury ...

nikt o zdrowych zmysłach nie będzie budował kolektora "tymi ręcami" aby grzać nim 100 L wody do 80* ...

znacznie łatwiej jest zrobić układ który zagrzeje pół tony wody do 45* ...

ja wlasnie zalozylem ze grzejemy do 60 gore...dol wyjdzie pewnie mniej. Nigdzie nie zalozylem 80.

Jeśli nie ma transmisji, to suma wsp. absorpcji i emisji powinna dać 1 (lub 100%).

Dla czarnej farby suma wyszła 180%, więc mamy "marketing ukryty", albo literówkę.

Bilansowac musi sie energia a nie wspolczynniki. Jesli nie bedzie odbioru to temperatura ustali sie na poziomie 180c...na oko...i wtedy Energia sie zbilansuje.

A teraz CZYM to pomalujemy, siarczki?! A może czarny chrom?

Znalazłem coś takiego polecam lekturę.

http://www.redrok.com/concept.htm

Jak ktoś zna lepsze tabelki to niech wkleja!!!

Dlaczego mamy być gorsi niż producenci solarów?

Szkoda kombinacji. jak ma byc tanio to grzejnik z czarna farba jets najlepszy a jak drozej, to na dzien dzisiejszy kolektory tak stanialy ze mozna kupic i podziergac instalacje samemu.

Aby absorber był "wysoko selektywny" a więc taki gdzie ciepło zaabsorbowane nie uciekło z powrotem w formie promieniowania podczerwonego (ciepła) w atmosferę, emisja powinna być jak najmniejsza i wynosić w granicach 0,05 do 0,1. Farba natomiast ten parametr ma też 0,98. To znaczy że tą samą ilość, którą zaabsorbuje od razu wypromieniuje. Przy np. czarnym chromie, tinoksie czy innym bluteku jest taka sytuacja, że dużo zaabsorbuje i niewiele z powrotem wyemituje.

Przy różnicy temp. wynoszącym 0 stopni między otoczeniem a czynnikiem płynącym w rurach absorbera to czarna farba jest najlepsza. Ale w rzeczywistości to tak dobrze nie ma bo zawsze występują różnice temperatur, mniejsza lub większa. Przy czarnej farbie im większa różnica temperatur tym gorzej w stosunku do pokrycia wysoko selektywnego chodzi kolektor. A ta różnica przy "optymalnych warunkach dochodzi do 50% czyli o tyle gorzej grzeje ten z czarną farbą.

Sztuką nie jest zrobić kolektor, który chodzi przy pełnym słońcu ( bo tu się nawet patyk grzeje) a taki, który będzie chodził przy dużych różnicach temp. i małym nasłonecznieniu.

Pozdrawiam.

Witold

czyli żołnierskimi słowami ...

robimy dwa razy większą powierzchnię pomalowaną czarną farbą albo dokręcamy do tego jak największy baniak co by w niższym zakresie temperatur wszystko pracowało ...

Za 1 tys zł można kupić wysoko sprawny kolektor o powierzchni 2 m , który nagrzeje 150 l wody do 50 C gdzie szyba ma 5 mm grubości , całość wygląda estetycznie i profesjonalnie .

Jestem ciekaw ile zaoszczędzicie budując takie coś samemu o dobrym wyglądzie . Kiedyś było to drogie , trudno osiągalne - . koszt samodzielnej budowy to ok 6 - 8 stów ..

Za 1 tys zł można kupić wysoko sprawny kolektor o powierzchni 2 m , który nagrzeje 150 l wody do 50 C gdzie szyba ma 5 mm grubości , całość wygląda estetycznie i profesjonalnie .

Jestem ciekaw ile zaoszczędzicie budując takie coś samemu o dobrym wyglądzie . Kiedyś było to drogie , trudno osiągalne - . koszt samodzielnej budowy to ok 6 - 8 stów ..

dlatego takich kolektorów nie ma sensu robić samemu ...

tyle że co mi z 2m2 samego panela na dachu ...?

ani tym za bardzo wody nie nagrzejesz ani nie wspomożesz ogrzewania ...;)

cały pic polega na tym aby zrobić kilkadziesiąt m2 samograja za taka kasę ...

W bardzo sloneczny dzien kolektor taki da uzysk 7-8kWh...chyba zatem 150l podgrzeje, ale w mniej sloneczny to juz nie da rady. Aby to mialo sens musi byc jak Jasiek napisal wiecej. Na moj gust i wynik danych srednich to aby miec od kwietnia do wrzesnia ciepla wode to trzeba pojemnika minimum 1m3 a kolektorow takich 10szt. Wtedy sens finansowy juz jest bo wyjdzie o 3tys taniej a gdyby zrobic z grzejnikow ktore sie ma za free (oczywiscie 2 razy wiecej) to wtedy mozna walczyc juz nawet i o 7-8 tys...wiec to ma sens.

Pamietac po prostu nalezy ze 2 kolektory to ZA MALO ! minimum 4 a idealnie 10 szt.

Jednym za to mozna sie przed sasiadem pochwalic ;) ... ale tylko tyle

p.s. Ja oczywiscie nadal optuje za 40m paneli PV zamiast 20m kolektorow gdyz wyjda w sumie taniej a uzysk beda mialy lepszy :D

Edytowane przez Herbatniczek

p.s. Ja oczywiscie nadal optuje za 40m paneli PV zamiast 20m kolektorow gdyz wyjda w sumie taniej a uzysk beda mialy lepszy :D

Naucz się pisać. Prawidłowe zdanie to:

Ja oczywiscie nadal optuje za 40m paneli PV zamiast 20m kolektorow gdyż wydaje mi się, że wyjda w sumie taniej a uzysk beda mialy lepszy :D

Dzień jaki wczoraj był każdy widział to proszę podaje mi ile [W] chciałbyś uzyskać z tych 20m (20m2?) paneli foto. A ja Ci powiem czy jesteś w bardzo dużym błędzie czy też tylko w dużym błędzie.

Super :) Taka informacja mi sie przyda o ile bedzie rzetelna ...podaje zatem.

Dane mam niestety dla polozenia plaskiego...nie mam dla nachylonego ale stosunek powinien byc podobny.

dnia 24 lipca 2013 roku w Katowicach

Z 1m2 kolektora slonecznego HAWLEX KS2000 SLP Energia uzyskana bez strat na rurkach do pojemnika solarnego to 2162Wh

Z 1m2 panela PV polikrystalicznego firmy SUNGEN Energia uzyskana bez strat przesylu na kablach to 868Wh

zatem z 20m2 solara mamy : 43,24kWh

zas z 40m2 panela pv mamy : 34,72kWh

Wyszlo mniej, ale tak slonecznych dni jak wczoraj jest malo :) na dodatek straty na rurkach poprawia statystyke o pare kW. Dane po prawialem bo wzialem nie te panele przez pomylke. Polozenie pod dowolnym katem moge przeliczyc, ale poniewaz mam robote to zajmie mi to troche...a moze jest niepotrzebne :)

14 lipca gdy sloneczko tez bylo to mamy wyniki 15.6Kwh/15.6kWh BEZ STRAT NA RURKACH. 13-go kolektor wcale nie mial uzysku.W inne miesiace bedzie jeszcze gorzej. Sumarycznie w ciagu roku panel pv powinien miec wiecej ale na razie nie moge podac prawdziwych danych bo je zbieram. Mam tylko polowe czerwca i lipiec do dzis.

Uff...jak zwykle dlugi ewyszlo, ale czekam na Twoje dane cruz. Bedzie to bardzo przydatne aby ustalic jak to innym wychodzi i dlaczego.

Edytowane przez Herbatniczek

Super :) Taka informacja mi sie przyda o ile bedzie rzetelna ...podaje zatem.

Dane mam niestety dla polozenia plaskiego...nie mam dla nachylonego ale stosunek powinien byc podobny.

dnia 24 lipca 2013 roku w Katowicach

Z 1m2 kolektora slonecznego HAWLEX KS2000 SLP Energia uzyskana bez strat na rurkach do pojemnika solarnego to 2162Wh

Z 1m2 panela PV polikrystalicznego firmy SUNGEN Energia uzyskana bez strat przesylu na kablach to 868Wh

zatem z 20m2 solara mamy : 43,24kWh

zas z 40m2 panela pv mamy : 34,72kWh

Wyszlo mniej, ale tak slonecznych dni jak wczoraj jest malo :) na dodatek straty na rurkach poprawia statystyke o pare kW. Dane po prawialem bo wzialem nie te panele przez pomylke. Polozenie pod dowolnym katem moge przeliczyc, ale poniewaz mam robote to zajmie mi to troche...a moze jest niepotrzebne :)

14 lipca gdy sloneczko tez bylo to mamy wyniki 15.6Kwh/15.6kWh BEZ STRAT NA RURKACH. 13-go kolektor wcale nie mial uzysku.W inne miesiace bedzie jeszcze gorzej. Sumarycznie w ciagu roku panel pv powinien miec wiecej ale na razie nie moge podac prawdziwych danych bo je zbieram. Mam tylko polowe czerwca i lipiec do dzis.

Uff...jak zwykle dlugi ewyszlo, ale czekam na Twoje dane cruz. Bedzie to bardzo przydatne aby ustalic jak to innym wychodzi i dlaczego.

Nie napisałem że podam dokładne dane (bo niedobry jestem) ale powiem że Twoje obliczenie nie są takie złe jak myślałem. Czyli są - tylko złe (myślałem, że będą bardzo złe). Więc potwierdzam (praktycznie) moją wcześniejszą teorię - zawyżasz osiągi paneli foto.

Moje dane to rzeczywista produkcja a nie wątpliwe obliczenia.

Edit Dla jasności brałem pod uwagę pow. czynna i 30o pochylenia.

Edytowane przez cruz

Nie zawyzam tylko zakadam, ze nie ma zadnej przetwornicy a tylko przelaczanie grzalek i dlatego mi sprawnosc uzysku wychodzi 95% z 15% mozliwych dla takiego panela :) Przyznam, ze nie policzylem tez temperatury panela a to moze wprowadzic obnizenie uzysku o 5%. Zreszta, jak tylko skoncza sie wakacyjne wyjazdy i roboty to skoncze sterownik i bede mogl podac rzeczywiste dane...ale nie powinny sie wiele roznic.

Jesli ktos podlaczy przez przetwornice nawet z dobrym MPPT to straci co najmniej 15% z tego wyniku.