Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

Herbatniku mam taką prośbę. Jak będziesz to sam mierzył, weź kawałek szyby oraz kawałek pleksy. Co mnie interesuje to ile % przy różnucy nasłonecznieniach i kątach tracisz przysłaniając panel jednym lub drugim.

Myślę, że panele PV należy latem chłodzić wodą.

to moge zmierzyc i w weekend ale te panele maja juz swoje pokrycie jakims extra plastikiem. Pomierze zatem bez dokladki a potem z dokladkami...tylko ze szyby solornej nie mam a pleksi to jakies grube gdzies lezy....moge nie znalesc materialu, ale pokombinuje.

p.s. to sie da bardzo dokladnie wyliczyc :)

Edytowane przez Herbatniczek

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale szyba jest jednorodna i da sie opisac :D

Moze nie jednym wzorkiem ale sie da i to akurat jest policzalne.....mimo, ze inne zjawiska sa bardziej skomplikowane.

p.s. Jesli masz ochote liczyc straty w gruncie, przeplyw etc...to looknij do tego zeszytu naukowego. Jest tam troszke informacji na ten temat

http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/biis/1

np na str 4-tej jest liczony opor cieplny gruntu.

Grunt tez sie da policzyc :D Nie liczylem i nie wiem gdzie znalesc to co chcesz policzyc...(nawet nie wiem co chcesz policzyc)...ale gwarantuje ze jest duze prawdopodobienstwo, ze sie da. To sa proste aczkolwiek nie trywialne zagadnienia.

Miło by było zakończyć rozważania obliczeniowe tak: DA SIĘ zgrubnie oszacować przez obliczenia jakiś problem.

Jak praktyka, fakty dokonane, przeczy obliczeniom - to stwierdzenie - "tym gorzej dla faktów" - jest ZŁYM podejściem do problemu!

Adam M.

Robiłem próby.

Jak masz ich kilka - to opory spore.

Ale...

Wyobraź sobie tyle, że łączny przekrój ma około cala.

Mam unikalne warunki.

Boksuję się z kwitami...

Gdyby nie to, już dawno byłyby na ścianie.

Adam M.

Herbatniku mam taką prośbę. Jak będziesz to sam mierzył, weź kawałek szyby oraz kawałek pleksy. Co mnie interesuje to ile % przy różnucy nasłonecznieniach i kątach tracisz przysłaniając panel jednym lub drugim.

Myślę, że panele PV należy latem chłodzić wodą.

Niestety nie posiadam odpowiednich wymiarow szkla ani pleksi :( Jednak obejrzalem dokladnie panele i zauwazylem, ze sa pokryte plastikiem o powierzchni lekko chropowatej/przydymionej co zapewne powoduje znaczne zmniejszenie odbicia. Przykrywanie tego szklem lub pleksi zmniejszy uzyski i nie ma sensu. Po co Ci takie przykrywanie ? Moze cos innego sie wymysli ?

Straty mozna by pomierzyc mierzac wspolczynnik odbicia od malych probek ale ja to bym i tak policzyl...wszak znany jest wzor Snela i wzorki Fresnela na odbicie...da sie i jak chcesz to zapodam :D

p.s. wyniki zaleza od przpuszczalnosci (bez liczenia odbicia) oraz od wspolczynnika odbicia. Dla szkla i pleksi wartosci sa bardzo podobne wiec porownywanie chyba ma maly sens, ale pleksi bedzie miala mniej odbijajaca powierzchnie (lekko matowa) i dlatego wynik moze wyjsc lepszy w pomiarach. Obliczac chropowatosci powierzchni i zwiazanego z tym rozproszenie....sie nie podejmuje bo brak czasu.

zlalazlem takie cus http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0054-0035/c/httpir_ptir_orgartykulypl86ir862371pl.pdf

i tam badaja zaleznosc od kata padania. Wyszlo im ze do 60stopni nie ma znaczenia a przy 85 sprawnosc spada o 50% ale wtedy to juz kolektory i tak nie dzialaja bo energii za malo :)

Moim zdaniem dla solara nieistotne ale dla panela pv juz tak. Dodam to do moich obliczen.

DZIEKI herakles za bardzo przydatna sugeste. Tosz to bedzie 5% mniej energii. (no moze troszke mniej)

ooo.dopisze jeszcze bo to ciekawe. Gdy wyrysowalem teoretyczne krzywe naslonecznienia to na koncu dnia mialy bardziej strome charakterystyki niz dane ze stacji pogododowych. Zostawilem to na pozniej a teraz jak dodalem na predce odbicie to krzywe wyplaszczyly sie podobnie jak te ze stacji pogodowych. WNIOSEK : nie musze tego uwzgledniac bo kazda stacja pogodowa ma takze szybke i mierzy wartosci zaburzone tym odbiciem...ufff...dobrze bo mi sie strasznie nie chcialo tego robic :D

a jak juz jestesmy przy sloncu to polecam obejrzec to http://www.creativeapplications.net/objects/solar-sinter-objects/

Więc tak - dom średnio potrzebuje dziennie do życia ok 6 - 8 kW prądu czyli dzieląc to przez 24 godziny wychodzi ok 300 W na godzinę .Jednak jest to zapotrzebowanie średnie i jeżeli odliczymy pranie , prasowanie , mikrofalę to będzie znacznie mniej . Nie ma sensu budować instalacji 3 kW , która będzie używana dwa trzy razy w tygodniu przez góra dwie godz . Znaczne zmniejszenie zużycia energii elektrycznej osiągniemy kupując 300 - 500 W paneli foto i inwertor sieciowy . Oczywiście możemy posiłkować się akumulatorem przez co system będzie pracował znacznie dłużej , ale podroży to instalacje o tysiaka . Stawiając instalację 1,5 kW trzeba to jakoś zagospodarować i stąd właśnie pomysł na podgrzewanie wody , a nie pakowanie w akumulatory .Zresztą każdy kto posiada domek powinien posiadać takie właśnie źródło niezależnej darmowej energii bo nie wiadomo kiedy może się to przydać .

a panel pv nie potrzebuje slonecznego dnia by dzialac :p ... ale trzeba go odsniezyc ;)

Oczywiście , ale koledzy o tym pewnie nie wiedzą [ lub nie chcą wiedzieć ] - po prostu musi być widno . Jak ktoś nie wierzy to proszę oświetlić panel latarką w nocy i sprawdzić co się stanie - nawet pełnia księżyca produkuje jakiś tam mizerny prąd . Obecne panele mają specjalne szyby [ powłoki ] które wręcz rozpraszają światło , ale w słońcu jednak działają najlepiej . Panele fotowoltaiczne działają na zupełnie innej zasadzie - ciepło jest wręcz ich wrogiem , a zimą często pracują z mocami sięgającymi 120 % . Oczywiście najlepiej jakby cały system podążał za słońcem , jednak jest to drogie rozwiązanie i taniej jest przewymiarować .

Oczywiście , ale koledzy o tym pewnie nie wiedzą [ lub nie chcą wiedzieć ] - po prostu musi być widno . Jak ktoś nie wierzy to proszę oświetlić panel latarką w nocy i sprawdzić co się stanie - nawet pełnia księżyca produkuje jakiś tam mizerny prąd . Obecne panele mają specjalne szyby [ powłoki ] które wręcz rozpraszają światło , ale w słońcu jednak działają najlepiej . Panele fotowoltaiczne działają na zupełnie innej zasadzie - ciepło jest wręcz ich wrogiem , a zimą często pracują z mocami sięgającymi 120 % . Oczywiście najlepiej jakby cały system podążał za słońcem , jednak jest to drogie rozwiązanie i taniej jest przewymiarować .

No proszę, to ile tego "prądu" daje w pełnię? Chyba tyle, aby poruszyć wskazówkę woltomierza. A w pochmurny dzień? ILE???

Oczywiście można zrobić cały dach i to pewnie starczy na zapotrzebowanie na prąd w domu, a jak jest słońce to ładujemy ciepłem akumulatory cieplne. Ale ile to będzie kosztować? I jeszcze cło chinolcom dopierdziu....