Herbatniczek 02.08.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Marketingowa gadka. Jak energię wydatkowaną na odśnieżenie panela/paneli wydatkujesz na pocieranie bufora ręcznikiem to z pocierania będzie więcej energii. to sie zgadza ale pod warunkiem, ze odsniezac i pocierac bedziesz co najmniej 5-cioma wielkimi buldozerami/koparkami (lub czymkolwiek innym równie dużym i bezsensownym aby uzyskac odpowiednia sprawnosc ) Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2013 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Szmatką chcesz to TU zrobić?! http://rener.pl/wp-content/uploads/2010/05/913edaad53.jpg Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.08.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 nie samym śniegiem panel żyje. Głupi listek wyłącza cały kawał panela(bo nie oświetlony działa jak dioda, tyle że włączona w drugą stronę). Do tego kurz i bród.Arabowie się w to nie bawią, grzeją olej i gotują wodę, zupełnie jak my w elektrociepłowniach, tyle że oni mają 2.5kW/m2 NON-STOP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 "Głupi listek wyłącza..." Żeby tylko... A "hot points?" A Arabowie wody do mycia mają mało - to się nie bawią... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 03.08.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) nie samym śniegiem panel żyje. Głupi listek wyłącza cały kawał panela(bo nie oświetlony działa jak dioda, tyle że włączona w drugą stronę). Do tego kurz i bród. Arabowie się w to nie bawią, grzeją olej i gotują wodę, zupełnie jak my w elektrociepłowniach, tyle że oni mają 2.5kW/m2 NON-STOP! sorry...ale tyle nie ma nawet poza atmosfera ziemi...dyskusja staje sie nierzeczowa. odnosze wrazenie, ze wasza krytyka paneli pv bierze sie po prostu z niewiedzy. Dobrym rozwiazaniem jest zajrzec na strone http://pveducation.org/pvcdrom/properties-of-sunlight/solar-radiation-in-space a potem prowadzic dyskusje. dla ziemi poza atmosfera promieniowanie sloneczne to okolo 1366W/m2 a podana przez heraklesa wartosc pasuje bardziej dla wenus....ale tam atmosfera niesprzyjajaca jesli chodzi zas o listki to....panowie...u mnie nie ma listkow latajacych po dachu a jak beda to ja sobie po prostu je zdejme. umyje panel 3 razy w roku i juz. gdzie tu problem ? 3 razy w roku po 30 minut roboty...ile to kosztuje ? ja to moge robic nawet co weekend jak sobie wyjde grila przygotowac p.s panel pv dostaje tyle samo slonca co kolektor a ma sumaryczna sprawnosc w ciagu roku mniej niz o polowe mniejsza (zakladajac panel polikrystaliczny a kolektor plaski najlepszej firmy) Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2013 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Dobra!Teraz na poważnie. Jak masz jeden panel - to nic nie masz.Ani mocy ani kłopotów.Jak masz tyle, że zaczyna się to już odczuwać - pojawiają się problemy.Nadprodukcji energii, magazynowania, "opieki" nad instalacją, dopasowania klocka do klocka... Ale my przecież wcale Cię od tego nie odmawiamy!Postaw tyle, ile możesz. Miej ile dadzą!Ja - nie zazdroszczę! Nie chciałbym, z dobrego serca, aby każdy, kto poczyta o panelach PV wtopił posiadaną kasę licząc na pewniaka zyski, zanim się pojawią. Nie ma łatwej pracy!Nie ma pewnych i darmowych zysków! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 03.08.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) 1.)Nadprodukcja cie martwi ? ! Przeciez mamy watek o buforze...zmagazynuje dosyc a jaby sie juz mialo zagotowac to wystarczy kabelek rozlaczyc i nic sie nie popsuje.(nie to co w solarach) 2.)Opieka ? mowisz o tym przemyciu paneli 3 razy w roku ? 3.)Dopasowanie klocka do klocka - no to wlasnie tutaj prubujemy zrobic. 4.)Pewnie ze za darmo nic nie ma...czy ja cos takiego kiedys napisalem ? p.s.akumulatorów nie rozwazamy bo z dawien dawna wiadomo ze to kicha ale to i tak nie zmienia faktu, ze arabowie nie mieszkaja na orbicie wenus Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.08.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Arabowie potrzebują PRĄÐ do napędu KLIMATYZACJI i robią go turbinami parowymi ze słońca, to raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Akumulatory to nie kicha - bo są złe, tylko kicha - bo drogie, jak maja być DOBRE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.08.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Akumulatory to nie kicha - bo są złe, tylko kicha - bo drogie, jak maja być DOBRE. Adam M. No jak na całym świecie masz 3 czy 4 fabryki co je robią to jak mają być tanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Chcesz zasugerować - że nie ma POPYTU?Było gdzieś tu..Robią... dla swoich... i - nie wszystkich!BEZ MOŻLIWOŚCI importu... Samemu se trzeba, ale to , cholera, TRWA!Przecież bym zapłacił, jakby cena była "ludzka"Koszt wsadu przecież sporo mniejszy jak w ołowiowych...Reglamentacja...Zapłaciłbym - nie ja jeden!Za to - JEDEN RAZ - i o to chodzi w tej bajce... Adam M. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.08.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Więc tak - dom średnio potrzebuje dziennie do życia ok 6 - 8 kW. Człowieku Wezyrze, opanuj, że moc to nie to samo co praca, a kW to nie kWh!! Żeby unieść flaszkę musisz mieć MOC, a jak to zrobisz to wykonasz PRACĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.08.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Człowieku Wezyrze, opanuj, że moc to nie to samo co praca, a kW to nie kWh!! Żeby unieść flaszkę musisz mieć MOC, a jak to zrobisz to wykonasz PRACĘ. Co ciekawe, żeby ją przytrzymać wystarczy siła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.08.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Nie chcę zaśmiecać, więc odpowiem krótko: Herakles... tu już trzeba wypić, żeby ogarnąć, może wtedy przestanie działać grawitacja i wiedza stanie się lżejsza. dodam: moja wiedza, z całym szacunkiem dla uczestników całego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 05.08.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Kolego PeZet jeżeli już coś cytujesz to cytuj całą myśl a nie kawałek zdania wycięty z kontekstu . Pełne brzmienie tego kawałka to [ dom średnio potrzebuje dziennie do życia ok 6 - 8 kW prądu czyli dzieląc to przez 24 godziny wychodzi ok 300 W na godzinę - jednak jest to zapotrzebowanie średnie ] itd .Myślę że wszyscy wiedzą o co chodzi . Zobacz sam co napisałeś - trzeba wypić przestanie działać grawitacja lżejsza moja wiedza . dodam: moja wiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.08.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 A cy tio dła Cibiu je cytelnu jak ja se łitełki pojdłałem? Myśłeni że nie pło połoskiemu bydzie takoł godoł, tok jot Ty źes fizycne bełokoty nowypisywoł!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.08.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Coś dziś w radio gadali o ugodzie ChRL i Komisji Europejskiej w sprawie dampingowych cen paneli chińskich, które powinny być o 88% droższe niż je sprzedawali. A może to UE powinna obniżyć swoje ceny paneli o 88% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Czemu nie o 99% ?Dla mnie byłoby lepiej... One zawierają koszt pracy!Europa dla Chin nie jest żadnym konkurentem.A ktoś jest? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.08.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Europa może nie, ale Polska to już po mału zaczyna być.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 25.08.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Widzę że chcą niebawem uwolnić ceny prądu - bo szykują dodatki dla najuboższych , więc panele mają coraz większą perspektywę . Sam dokupiłem następny 50 W i sumie mam już 100 W . Jak będę miał więcej czasu to wrzucę foty z pracy panela 50 W z żarówką samochodową 55 W . Praca na zwarciu panela [ prąd 3,1 A ] napięcie spadło do 10,8 V i żadne nachylenie panele tego nie poprawiło [ ogólnie bawiąc się nachyleniem do słońca różnica to ok 0,2 A , a napięcie lekko przekroczyło 11 V ] czyli moc uzyskana to 33,5 W przy dobrym słońcu .Zmieniłem żarówkę na 25 W i zaświeciła pełną mocą , wręcz biało . Prąd pobierany to 2,3 A a napięcie ok 17 V co daje ok 39 W [ żarówka wytrzymała próbę ] . Wniosek jest prosty nadmiernie przeciążony panel daje mniej mocy niż panel któremu zostawi się jeszcze zapas mocy .Właśnie próby które wykonałem skłoniły mnie do dokupienia drugiego panela . Jeszcze dzisiaj dodam ciekawa rzecz , która została pomierzona , godz 18 45 jest widno , ale panele znajdują się już w cieniu - podłączona żarówka 25 W tylko lekko się żarzy . Całkowita moc oddawana przez dwa zacienione panele po 50 W czyli razem 100 W to ok 10 W , czyli 1/10 mocy całkowitej . Podsumowując wychodzi tak że bateria paneli o mocy 1500 W w tym konkretnym czasie i miejscu oddawałaby moc ok 150 W na godz i żeby pracowała dalej z dużą mocą powinna być nakierowywana na słońce które przecież jeszcze jest . Zacienienie powstaje przez okoliczne drzewa . Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Wezyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts