Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

Marketingowa gadka. Jak energię wydatkowaną na odśnieżenie panela/paneli wydatkujesz na pocieranie bufora ręcznikiem to z pocierania będzie więcej energii.

to sie zgadza ale pod warunkiem, ze odsniezac i pocierac bedziesz co najmniej 5-cioma wielkimi buldozerami/koparkami (lub czymkolwiek innym równie dużym i bezsensownym aby uzyskac odpowiednia sprawnosc )

:bash:

Edytowane przez Herbatniczek

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie samym śniegiem panel żyje. Głupi listek wyłącza cały kawał panela(bo nie oświetlony działa jak dioda, tyle że włączona w drugą stronę). Do tego kurz i bród.

Arabowie się w to nie bawią, grzeją olej i gotują wodę, zupełnie jak my w elektrociepłowniach, tyle że oni mają 2.5kW/m2 NON-STOP!

nie samym śniegiem panel żyje. Głupi listek wyłącza cały kawał panela(bo nie oświetlony działa jak dioda, tyle że włączona w drugą stronę). Do tego kurz i bród.

Arabowie się w to nie bawią, grzeją olej i gotują wodę, zupełnie jak my w elektrociepłowniach, tyle że oni mają 2.5kW/m2 NON-STOP!

sorry...ale tyle nie ma nawet poza atmosfera ziemi...dyskusja staje sie nierzeczowa.

odnosze wrazenie, ze wasza krytyka paneli pv bierze sie po prostu z niewiedzy. Dobrym rozwiazaniem jest zajrzec na strone http://pveducation.org/pvcdrom/properties-of-sunlight/solar-radiation-in-space

a potem prowadzic dyskusje. dla ziemi poza atmosfera promieniowanie sloneczne to okolo 1366W/m2 a podana przez heraklesa wartosc pasuje bardziej dla wenus....ale tam atmosfera niesprzyjajaca :)

jesli chodzi zas o listki to....panowie...u mnie nie ma listkow latajacych po dachu a jak beda to ja sobie po prostu je zdejme. umyje panel 3 razy w roku i juz. gdzie tu problem ? 3 razy w roku po 30 minut roboty...ile to kosztuje ? ja to moge robic nawet co weekend jak sobie wyjde grila przygotowac

p.s panel pv dostaje tyle samo slonca co kolektor a ma sumaryczna sprawnosc w ciagu roku mniej niz o polowe mniejsza (zakladajac panel polikrystaliczny a kolektor plaski najlepszej firmy)

Dobra!

Teraz na poważnie.

Jak masz jeden panel - to nic nie masz.

Ani mocy ani kłopotów.

Jak masz tyle, że zaczyna się to już odczuwać - pojawiają się problemy.

Nadprodukcji energii, magazynowania, "opieki" nad instalacją, dopasowania klocka do klocka...

Ale my przecież wcale Cię od tego nie odmawiamy!

Postaw tyle, ile możesz. Miej ile dadzą!

Ja - nie zazdroszczę!

Nie chciałbym, z dobrego serca, aby każdy, kto poczyta o panelach PV wtopił posiadaną kasę licząc na pewniaka zyski, zanim się pojawią.

Nie ma łatwej pracy!

Nie ma pewnych i darmowych zysków!

Adam M.

1.)Nadprodukcja cie martwi ? ! Przeciez mamy watek o buforze...zmagazynuje dosyc a jaby sie juz mialo zagotowac to wystarczy kabelek rozlaczyc i nic sie nie popsuje.(nie to co w solarach)

2.)Opieka ? mowisz o tym przemyciu paneli 3 razy w roku ?

3.)Dopasowanie klocka do klocka - no to wlasnie tutaj prubujemy zrobic.

4.)Pewnie ze za darmo nic nie ma...czy ja cos takiego kiedys napisalem ?

p.s.akumulatorów nie rozwazamy bo z dawien dawna wiadomo ze to kicha ale to i tak nie zmienia faktu, ze arabowie nie mieszkaja na orbicie wenus :p

Chcesz zasugerować - że nie ma POPYTU?

Było gdzieś tu..

Robią... dla swoich... i - nie wszystkich!

BEZ MOŻLIWOŚCI importu...

Samemu se trzeba, ale to , cholera, TRWA!

Przecież bym zapłacił, jakby cena była "ludzka"

Koszt wsadu przecież sporo mniejszy jak w ołowiowych...

Reglamentacja...

Zapłaciłbym - nie ja jeden!

Za to - JEDEN RAZ - i o to chodzi w tej bajce...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Kolego PeZet jeżeli już coś cytujesz to cytuj całą myśl a nie kawałek zdania wycięty z kontekstu . Pełne brzmienie tego kawałka to [ dom średnio potrzebuje dziennie do życia ok 6 - 8 kW prądu czyli dzieląc to przez 24 godziny wychodzi ok 300 W na godzinę - jednak jest to zapotrzebowanie średnie ] itd .Myślę że wszyscy wiedzą o co chodzi . Zobacz sam co napisałeś - trzeba wypić przestanie działać grawitacja lżejsza moja wiedza .

dodam: moja wiedza

• 3 weeks później...
Widzę że chcą niebawem uwolnić ceny prądu - bo szykują dodatki dla najuboższych , więc panele mają coraz większą perspektywę . Sam dokupiłem następny 50 W i sumie mam już 100 W . Jak będę miał więcej czasu to wrzucę foty z pracy panela 50 W z żarówką samochodową 55 W . Praca na zwarciu panela [ prąd 3,1 A ] napięcie spadło do 10,8 V i żadne nachylenie panele tego nie poprawiło [ ogólnie bawiąc się nachyleniem do słońca różnica to ok 0,2 A , a napięcie lekko przekroczyło 11 V ] czyli moc uzyskana to 33,5 W przy dobrym słońcu .Zmieniłem żarówkę na 25 W i zaświeciła pełną mocą , wręcz biało . Prąd pobierany to 2,3 A a napięcie ok 17 V co daje ok 39 W [ żarówka wytrzymała próbę ] . Wniosek jest prosty nadmiernie przeciążony panel daje mniej mocy niż panel któremu zostawi się jeszcze zapas mocy .Właśnie próby które wykonałem skłoniły mnie do dokupienia drugiego panela . Jeszcze dzisiaj dodam ciekawa rzecz , która została pomierzona , godz 18 45 jest widno , ale panele znajdują się już w cieniu - podłączona żarówka 25 W tylko lekko się żarzy . Całkowita moc oddawana przez dwa zacienione panele po 50 W czyli razem 100 W to ok 10 W , czyli 1/10 mocy całkowitej . Podsumowując wychodzi tak że bateria paneli o mocy 1500 W w tym konkretnym czasie i miejscu oddawałaby moc ok 150 W na godz i żeby pracowała dalej z dużą mocą powinna być nakierowywana na słońce które przecież jeszcze jest . Zacienienie powstaje przez okoliczne drzewa . Edytowane przez Wezyr