imrahil 27.08.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 a tak z ciekawośc - jaki wpływ na moc ma kąt padania promieni słonecznych (zakładam brak zacienienia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.08.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) a tak z ciekawośc - jaki wpływ na moc ma kąt padania promieni słonecznych (zakładam brak zacienienia)? Na tak postawione pytanie zaczął bym od sinusa kąta padania. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.08.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Na tak postawione pytanie zaczął bym od sinusa kąta padania. http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C4%85t_padania cosinusa! Przy zerze mamy 1 w 45st mamy jakieś 0.7 przy 60 stopniach mamy jeszcze połowę. Czyli na tę samą powierzchnię pada 0,7 promieni lub połowa tego co narmalnie pada przy kącie zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.08.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C4%85t_padania cosinusa! Przy zerze mamy 1 w 45st mamy jakieś 0.7 przy 60 stopniach mamy jeszcze połowę. Czyli na tę samą powierzchnię pada 0,7 promieni lub połowa tego co narmalnie pada przy kącie zero. Podejdę trochę inaczej do tematu, czyli od początku i wytłumaczę skąd ten sinus: http://obrazki.elektroda.pl/8630967800_1377684120_thumb.jpg to tak aby ogóle można zrozumieć samo zjawisko. Natomiast trzeba sobie jasno powiedzieć w jaki sposób będzie robiony pomiar tego promieniowania, czy na płaszczyznę pionową, czy na poziomą prostopadle w stosunku do tego promieniowania. Na rysunku zaznaczyłem, że pomiar promieniowania odbywa się zawsze prostopadle do jego źródła w stosunku do kąta płaszczyzny na którą pada. A jak to praktycznie: Jeżeli zmierzymy prostopadle do źródła, że wartość promieniowania wynosi 800W/m2 a nasz kolektor czy bateria ma 2m2 to przy kącie prostopadłym (90 stopni) otrzymamy z tego kolektora czy baterii 1600W ( pomijając sprawność). Jeżeli natomiast Zmierzymy wartość promieniowania prostopadle do źródła a nasz kolektor, będzie pochylony w stosunku do źródła do kąta 60 stopni to otrzymamy z niego 1732W. To tylko tak dla zrozumienia samego zjawiska. Natomiast praktycznie to wychodzi całkiem inaczej bo jak faktycznie zauważył kszhu trzeba posługiwać się korelacją ( współzależnością ) bo słoneczko operuje w dwóch płaszczyznach a nie w jednej jak na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.08.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 nie kliknąłeś w tę wikipedię! Żle wyznaczasz kąt padania, w optyce się to robi inaczej. Twój kąt padania to 90-a a mój to a. Co za tym idzie: U mnie cos(a)=1 a u ciebie sin(90-a)=1 warto zauważyć, że sin(90-a)=cos(a). A żeby być jeszcze ściślejszym pozwolę sobie zapisac to tak: sin(pi()/2-a)=cos(a). Czyli piszemy o tym samym, ale jeśli słońce świeci nam prosto w mazak, to kąt padania jest ZERO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.08.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 nie kliknąłeś w tę wikipedię! Żle wyznaczasz kąt padania, w optyce się to robi inaczej. Twój kąt padania to 90-a a mój to a. Co za tym idzie: U mnie cos(a)=1 a u ciebie sin(90-a)=1 warto zauważyć, że sin(90-a)=cos(a). A żeby być jeszcze ściślejszym pozwolę sobie zapisac to tak: sin(pi()/2-a)=cos(a). Czyli piszemy o tym samym, ale jeśli słońce świeci nam prosto w mazak, to kąt padania jest ZERO!!! A jakże kliknąłem. Ale również wyraźnie dwa razy zaznaczyłem, że to tytułem wytłumaczenia zjawiska. Masz całkowitą racje, że tak to się robi w optyce, ale wiele osób nie wie tego i ten kąt wyznacza właśnie odwrotnie. A to właśnie sprawdziłem telefonem do przyjaciela, niby szkolony (Politechnika) a też nie wiedział jak to się robi w optyce. Natomiast jak popatrzał na mój rysunek nawet wyciągnął prawidłowe wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.08.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Otóż skoro już wiemy, to zwracajmy uwagę na takie szczegóły, przeczyta nas jakiś dzieciak, i nie dojdzie do nobla z optyki bo mu się źle kąt obliczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.08.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Święte słowa. Ale czasami brakuje już sił na walkę ze stereotypami a tu właściwie się takim spotkaliśmy.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.08.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Kąt PADANIA:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Angle_of_incidence.svg To nie stereotyp, ja ze szkoły pamiętam co to kont padania i gdzie jest, jak 95% w szkole na fizyce nie uważała to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 29.08.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Kąt PADANIA: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Angle_of_incidence.svg To nie stereotyp, ja ze szkoły pamiętam co to kont padania i gdzie jest, jak 95% w szkole na fizyce nie uważała to trudno. Ale lekcje języka polskiego opuszczałeś, przyznaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 29.08.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ale lekcje języka polskiego opuszczałeś, przyznaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Opuszczał na rzecz dodatkowych zajęć z fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 10.09.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Panowie specjalnie dla was coś znalazłem cytat ; Najbardziej wydajne rośliny w Europie mają zaledwie 2-procentową efektywność w procesie zamiany energii słonecznej w węglowodany, rzeczywista moc dostarczona na jednostkę powierzchni wynosi jakieś 0,5 W/m2. i dalej cytatW Ocenie sytuacji energetycznej na świecie ONZ (World Energy Assessment) Rogner pisze: „Zakładając efektywność konwersji na prąd rzędu 45% oraz plony rzędu 15 ton suchej masy z hektara na rok, wytworzenie 1 megawata prądu z instalacji na biomasę pracującej przez 4 tys. godzin rocznie wymagałoby 2 km2 plantacji”. Daje to energię na jednostkę powierzchni rzędu 0,23 W(e)/m2 (1 W(e) oznacza 1 wat mocy elektrycznej) . Czyli gdy wystąpią braki w ropie naftowej , węglu i paliwie do reaktorów sytuacja w pozyskaniu energii będzie wręcz dramatyczna .Jeżeli popatrzymy teraz na panele słoneczne które generują średnio ok 5 % sprawności z metra to widać że na razie poza kopalinami nic lepszego nie ma i pewnie długo nie będzie . Patrząc z perspektywy czasu i cen węgla w ostatnich 10 latach [ skok ceny ok 300 % ] to również można śmiało założyć że na następne 10 lat cena węgla powinna skoczyć do ok 2 tys zł za tonę , a gaz do ok 7 zł za m 2 . Czy tak się stanie ? .Co do nachylenia paneli do słońca to widzę pewną wręcz zdumiewającą dla mnie różnicę . W tamtym roku 3 września o godz 16 00 kąt padania do tego roku tej samej daty i godziny jest inny . Różnica jest olbrzymia wręcz kolosalna bo jest to ponad 2 stopnie odchylenia na plus . W związku ze panele mam zamontowane sztywno [ pomiar promieni słonecznych poprzez rurkę ] o błędzie z mojej strony nie ma mowy . Edytowane 10 Września 2013 przez Wezyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 jak nic jest to zmiana natury kosmicznej, albo... budynek ci osiadł stawiam na kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 11.09.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 z obliiczen dla dnia 10 wrzesnia o 12 w poludnie kat padania na dach pochylony 45stopni i umieszczony na poludnie wychodzi dla kilku lat taki kat 2009 10.522 2010 10.541 2011 10.557 2012 10.501 2013 10.520 zatem roznice minimalne......musi cos z budynkiem ale mozliwe tez ze z pomiarem czasu jesli walniesz sie o 10 minut to wynik bedzie taki 2009 8.034 2010 8.053 2011 8.068 2012 8.014 2013 8.032 p.s. lokalizacja oczywiscie nie twoja a moja...ale ogolnie widac co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 11.09.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (edytowane) Panowie, nie nabijajcie się Każdy skutek ma przyczynę. Raczej w naszej części kosmosu nic się nie zadziało istotnego w przeciągu ostatnich milionów jak nie miliardów lat. Tak więc nawet te drobne odchylenia kąta, które podajecie i które dla odległości ziemia-słońce oznaczałyby setki tysięcy km różnicy, wynikają z błędów pomiaru, drbonych ruchów obiektów teoretycznie trwale związanych z gruntem itp. Oj jak strasznie się mylisz! Choćby nachylenie ekliptyki, albo odległość księżyca, albo wędrujący biegun północny..... Edytowane 11 Września 2013 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 11.09.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Oj jak strasznie się mylisz! Choćby nachylenie ekliptyki, albo odległość księżyca, albo wędrujący biegun północny..... to akurat nie jest problemem...ja policzylem pozycje wedlug : http://www.nrel.gov/docs/fy08osti/34302.pdf i sa male szanse aby blad przekroczyl 1procent ja stwaiam na :blad pomiaru i mozliwe w sumie ze ruchy budynku. W jakiej godzinie byl pomiar i jak zrobiony ? no i ile lat ma budynek ? no i na koniec najwazniejsze : po co sie martwisz 2-ma stopniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 z obliiczen dla dnia 10 wrzesnia o 12 w poludnie kat padania na dach pochylony 45stopni i umieszczony na poludnie wychodzi dla kilku lat taki kat 2009 10.522 2010 10.541 2011 10.557 2012 10.501 2013 10.520 zatem roznice minimalne......musi cos z budynkiem ale mozliwe tez ze z pomiarem czasu jesli walniesz sie o 10 minut to wynik bedzie taki 2009 8.034 2010 8.053 2011 8.068 2012 8.014 2013 8.032 p.s. lokalizacja oczywiscie nie twoja a moja...ale ogolnie widac co i jak rozbieżność dotyczy 3 września , a nie października, to spora różnica na bank nie w 10 minut a skoro nawet to błąd człowieka to efekt kosmiczny, skoro "życie" to w/g naukowców kosmiczny fenomen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 11.09.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 nie kapuje wypowiedzi.chciales powiedziec ze nie pomilil sie o 10 minut ? czy ze w innej dacie 10 minut bedzie dawalo inny blad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Co do nachylenia paneli do słońca to widzę pewną wręcz zdumiewającą dla mnie różnicę . W tamtym roku 3 września o godz 16 00 kąt padania do tego roku tej samej daty i godziny jest inny . Różnica jest olbrzymia wręcz kolosalna bo jest to ponad 2 stopnie odchylenia na plus . W związku ze panele mam zamontowane sztywno [ pomiar promieni słonecznych poprzez rurkę ] o błędzie z mojej strony nie ma mowy . Nie bierze się to przypadkiem z tego, że rok gwiazdowy nie jest równy 365 dni (czy w roku przestępnym 366 dni), tylko ok. 365.25636 dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts