kolektor1 08.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Podpowiedz coś jak masz jakie pomysły. A zastanawiałeś się ile płynu wejdzie w taki kolektor gdzie jego wymiary mają 200X100X1 cm? Mnie wychodzi 20 litrów a to wydaje mi się jest zbyt duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Przestrzeń między szybami będzie limitowała uszczelka .A uszczelka ma 5mm. Warstwa wody będzie też miała 5mm na lekkim minusie.Myślę,że tu będzie ważna powierzchnia czynna wymiany ciepła między cieczą a słońcem.Tak więc będzie to warstwa wody o pojemności 10L na powierzchni 2m2.Nie wdając sie w straty ,odbicia itp. W słoneczny dzień przy operacji słońca na poziomie 900W/m2, Teoretycznie taki kolektor powinien podgrzać 38Lwody o 40oC w ciagu godziny.Oczywiście bez uwzględnienia strat.Nie jestem w stanie oszacować jakie one będą.Wydaje mi się jednak że to są obiecujące liczby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.10.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ideą było wyeliminowanie radiatora. Uważasz, że znajdziesz ciecz lepszą niż czarny chrom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.10.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Woda?Może nie lepsza ale i nie gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.10.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ale woda ma potężną emisyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.10.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 ale sam pomysł z kolorowymi cieczami fajny. Ma już swoje lata : Z olbrzymiej masy płynnej wyciąga gotowe belki, tafle, kliny, zworniki, odlane, a raczej ulane według danego architektonicznego planu. Cały szklany parterowy dom, ze ścianami ściśle dopasowanymi z belek, które się składa na wieniec, a spaja w ciągu godziny, Z podłogą, sufitem i dachem z tafel - oddaje nabywcy gotowe. W domach tego typu, wiejskich, czyli jak się dawniej mówiło, chłopskich, nie ma pieców. Gorąca woda w zimie idzie dokoła ścian, wewnątrz belek, obiegając każdy pokój. Pod sufitem pracują szklane wentylatory normujące pożądane ciepło i wprowadzające do wnętrza zawsze świeże powietrze. ... Tymi samymi wewnętrznymi rurami idzie w lecie woda zimna obiegająca każdy pokój. Woda ochładza ściany, wskutek czego jest w takim domku podczas największego upału jak w bakińskiej naszej piwnicy, tylko bez jej zgnilizny i odoru. Taż wodą zmywa się stale szklane podłogi, ściany i sufity, szerząc chłód i czystość. Nawet nie wymaga ci to żadnej pracy specjalnej, gdyż rury odprowadzające zużytą wodę i wszelką nieczystość uchodzą do szklanych kloak, wkopanych opodal w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.10.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jak ktoś potrzebuje obliczyć położenie słońca w danym dniu to może korzystać z tego źródła: http://blog.kubiczek.eu/2008/11/kalkulator-polozenia-slonca/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.10.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Woda ma potężną emisyjność.Fakt. Dlatego kolektor przykryty będzie nie zwykłą szybą a termofloat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.10.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Nie widzę w internecie NIC oprócz ulotek reklamowych, które mówią tylko u współczynniku przewodzenia a o emisyjności nic konkretnego. Myślę, że czarny chrom będzie 10-20 razy lepszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.10.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A te 10-20 razy lepszy to ile twoim zdaniem lepiej z m2. Ile W/h uzyska więcej kolektor z czarnym chromem niż bez niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.10.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (edytowane) Załóżmy że kolektor będzie miał 80st celciusza. Sam policz ile ciepła "wypromieniuje" z czarnego chromu i wody. Z wody będzie leciało takT=80*C~=350KStała Stefana Bolcmana x=0,000000057 W/m2/K4 Z m2 wody wypromieniuje x*T^4=0,000000057 *350*350*350*350=> 855WOj sorki, razy 0,98 838WZ czarnego chromu jakieś 80W No i jest 10 razy mniej..... Oczywiście nie wiem co to za cudo ta szyba ale podejrzewam, że dobra jest tylko w przewodzeniu, a w emisji lipa. Edytowane 9 Października 2013 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.10.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Nie do końca bym się zgodził.Bo zakładając w lecie ,że nagle słońce przykryją chmury to temp nieboskłonu ma wtedy ok. +10oC,więc promieniowanie nieboskłonu wyniesie 0,0000000567 x 283x283x283x283= 363W/m2/h. Czyli na początku mamy 855W/m2/h -363W/m2/h=492W/m2/h. Słońce zachodzi ,więc przez jakiś czas spada temp w kolektorze.Tracimy część ciepła skumulowanego w wodzie .Temperatura spada i emisja ustaje.Ale co jest jak świeci słońce .Muszę znaleźć współczynniki dla szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.10.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Herakles. Kierując się twoja logika,że straty to 838W/m2/h, asfalt na szosie nie nagrzał by się do 40oC w lecie,mimo przewodnictwa w dół.Tym bardziej mój dach kryty papą osiągający 80oC,dający w lecie przeszło tonę wody o temp.40oC Mimo że papa ma współczynnik emisyjności bliski 1.Nie sądzisz,że te czarne chromy czy termofloaty to takie czary mary dla maluczkich?Węża ogrodowego jak zostawię na trawniku,a jest jasnozielony,w lecie poparzy .Tak nagrzeje się w nim woda.Chyba że zajmujesz się zawodowo sprzedażą kolektorów fabrycznych,co zmienia percepcję postrzegania rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.10.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Właśnie- ciekawa sprawa z tą papą. Mam okazję obserwować poddasze dachu pokrytego warstwą papy grubości ok. 4-5cm. Grzeje pod spodem jak głupia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.10.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 To zamów u producenta arkusz styropianu 3m x 1m x 15cm. Zrób w nim rowki,wciśnij pexa ,zalep jakim tynkiem czy betonem i przymocuj od spodu do tego dachu.Kolektor słoneczny że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.10.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.10.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Proszę bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Herakles. Kierując się twoja logika,że straty to 838W/m2/h, asfalt na szosie nie nagrzał by się do 40oC w lecie,mimo przewodnictwa w dół.Tym bardziej mój dach kryty papą osiągający 80oC,dający w lecie przeszło tonę wody o temp.40oC Mimo że papa ma współczynnik emisyjności bliski 1.Nie sądzisz,że te czarne chromy czy termofloaty to takie czary mary dla maluczkich?Węża ogrodowego jak zostawię na trawniku,a jest jasnozielony,w lecie poparzy .Tak nagrzeje się w nim woda. Chyba że zajmujesz się zawodowo sprzedażą kolektorów fabrycznych,co zmienia percepcję postrzegania rzeczywistości. właśnie dlatego woda na słońcu się nie zagotuje a dach z papy nie nagrzeje się do temperatury zapłonu. poza tym ja liczyłem dla 80*C z ty piszesz o 40. Przy zależnościach w czwartej potędze to dość spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.10.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Myślę,że jednak nie jest tak źle. Mam dachowca krytego papą ze sprawnością 37-40%. Kolektory płaskie kryte szybą z powłokami anty emisyjnymi ok.60% i to przy małej różnicy temp. między czynnikiem a otoczeniem. Mój dachowiec kryty papą w lecie nagrzewa się nawet do 82oC. Wiatr po nim hula.Nie mogę go przykryć szkłem bo papę i styropian szlag by trafił.Uważam ,że czarny chrom to jednak chwyt marketingowy. Gdyby emisja była na poziomie 838W/m2 to nie podgrzał bym z 1m2 papowego dachowca 14L /h wody z 20oC do 40oC przy temp.dachu 82oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.10.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Ale kolego kszhu. My tu o czym innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts