מרכבה 23.10.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Szukam galwanizerni, która położyłaby czarny chrom na aluminium. Panowie i Panie . Farba matowa ciemny granat, wyniki osiągane ... http://bambus.iel.waw.pl/pliki/ogolne/prace%20IEL/245/14.pdf Tu pisze aż bije z tego, przy samodiełkach nie kombinuj maluj farbą. Szyby panowie odżelażione, poznać ... nie są na bokach zielone ... czy niebieskawe. Więcej światła puszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.10.2013 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Tu pisze aż bije z tego, przy samodiełkach nie kombinuj maluj farbą. sorki Merkava ale mnie czasem krew zalewa.. ja wiem że uzależnienie od FM wymaga szybkości w pisaniu, bo dużo ciekawych tematów i do powiedzenia sporo, a wiadomości trzeba przyznać posiadasz wszelakie, ale to że "Polska język - trudna język" to trzeba się ćwiczyć i panować nad piórem - pisze to kura pazurem - pisze się jest napisane do rzeczy teraz po ile te szyby odżelazione? hartują je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.10.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Czepiasz się, chop mundrze nopisoł! Toć Ci mundorści zbytnio wiele było, toć do pisania się przypierdniczasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Gdyby to napisał ktoś z nas to by co niektórzy zaczęli kąsać. http://bambus.iel.waw.pl/pliki/ogoln...IEL/245/14.pdf. A tak podparte autorytetem wrocławskiej uczelni i do tego dr przed nazwiskiem. No i w powietrznym stagnacji nie będzie to się nie zjara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcorek 24.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Witam ostro śledzę wszystkie wpisy tu na tym forum, zachęcily mnie tez one do szukania rozwiazań w necie, w związku z tym że nie mam dachu z czarnej blachy, noszę się z zamiarem zrobienia kilku kolektorów powietrznych ( wielke dzieki dla Wezyra za natchnienie), umieszczeniu ich na dachu oraz podlączeniu do nagrzewnicy wodnej lamelowej( ktora zasilała by bufor) a wylotu powietrza z tej nagrzewnicy wprost do czerpni wm, tak żeby jak najwiecej wykorzystac z energii cieplnej.Jakoś niechetny jestem kolektorom wodnym.Widziałem w necie projekty i konstrukcje oparte zamiast puszek na siatce aluminiowej ( jako absorber), konkretnie trzy warstwy siatki z przestrzenia pomiedzy nimi ok 1 cm. Konstrukcja taka sama jak puszkowca, ale ponoć efektywniejsza, i ma mniejsze opory przeplywu. Rzuciłem się na projekt Wezyra, ale z braku materiału w dostatecznej ilości( puszek) szukałem czegos innego az znalazlem kolektor oparty na siatce aluminiowej. dla zainteresowanych podaje linka do testu http://www.builditsolar.com/Experimental/PopCanVsScreen/PopCanVsScreen.htm Szacun dla dzielących sie doświadczeniem : Adam MK, Wezyr , Jaśko Wielkie dzieki od poczatkujacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.10.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 ewcorek- ciekawy pomysł - z tego co sobie przetłumaczyłem nawet nie jest tam siatka aluminiowa, ale z alu będzie tylko lepiej.Nawet taką siatkę można bez problemu kupić: [h=1]Siatka cięto ciągniona aluminium 0,5X1000X2000-6/3X0,8 - 95zł.[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 25.10.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 IMHO jeśli chcesz to teraz testować, to raczej bez szkła (czy innego przykrycia) z wierzchu nic z tego nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 25.10.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Jeśli działać ma tylko w słoneczne dni, to może nawet zimą da radę bez przykrycia. Ja jednak jakąś szybę z demobilu (skoro minimalizujemy koszt) bym na tę blachę położył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Widziałem kiedyś wydaje się cwaną konstrukcję. Perforowana blacha gdzie poprzez perforację było zasysane powietrze,ale to służyło bardziej chłodzeniu .Może jakaś wariacja z takim rozwiązaniem.Przy takim rozwiązaniu cała powierzchnia ma podobną temperaturę,bez stref chłodniejszych i cieplejszych(większe straty).Z zasady,czym niższa temperatura,tym większa wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.10.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Myślę, że lepiej będzie z szybą na wierzchu- nie będzie "zdmuchiwania" ciepła przez wiatr. Jako eksperyment możesz zrobić tak, jak ja w swoim powietrznym: zrobiłem obudowę na ramie z takiego starego rozkręcanego okna- szybę można otworzyć. W środku 2 fragmenty blachodachówki (czyli od razu pofalowane)- odległość między nimi chyba 2cm, z tyłu styro jako izolacja. Nie miałem czasu żeby sprawdzić jak działa z otwartą szybą, ale z zamkniętą było ciekawie. Koszt pojedynczej szyby nie jest jakiś porażający, chyba, że chcesz to wielkie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Uuuuu.Ale pojechałeś.Te 2m2 to do czego przy nasłonecznieniu zimowym?Przy letnim to hmm. Jakbyś sobie jaja z tematu robił.Masz prawo .Wolny kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Otóż to. Odebrałem to jako test.Stąd taka odpowiedź. Piszesz o sprawach o których nie masz pojęcia.Ale pisz .To lepsze od kabaretu.Uważasz że twoja inteligencja przerasta to forum? Testujesz ludzi? Żałosne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) ...Myślę, że lepiej będzie z szybą na wierzchu- nie będzie "zdmuchiwania" ciepła przez wiatr.......... To są twoje wariacje na ten temat???? Solar "tymi ręcami" robiony. Trudno się Was czyta ale co Wy chcecie zrobić................rozumiem temat topiku ale Wy jakoś wykraczacie z tymi nowinkami za jego ramy. Nie lepiej kupić konkretny solar i złożyć go samemu niźli bawić się w jakieś bzdety???Szyby ,butle,farby itp.O co Wy walczycie??? Edytowane 25 Października 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Czego test ? Solara? Powietrznego?2m2.Energia przeniesiona zimą przez tą powierzchnię?Ty lubisz sobie jaja z ludzi robić.Co tym chcesz ogrzać zimą?Piszesz celowo bzdety by zdewaluować pomysły niezgodne z .......... i na końcu z PN,która nie jest obowiązująca. ps. Co to jest znówj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 ,,Nie lepiej kupić konkretny solar i złożyć go samemu niźli bawić się w jakieś bzdety???Szyby ,butle,farby itp.O co Wy walczycie??? O kilka kPLN? No i tymi ręcami.I mina teściowej bezcenna. A zawiść w oczach szwagra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Każdy test musi być podparty choćby rąbkiem wiedzy. No ale ciebie nie można podejrzewać o jej brak. Próbuj te 2m2 kolektora powietrznego .Jak dojdziesz,że warto na co najmniej nastu metrach to opisz . Albo jaśka się spytaj. On ma doświadczenie i wie jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 A widzisz .Nie jesteś pierwszym który próbuje.Wystarczy przejrzeć i coś tam z tej wiedzy zaczerpnąć.Ale masz rację.Zaczynaj od początku..Opisuj wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 ,,Nie lepiej kupić konkretny solar i złożyć go samemu niźli bawić się w jakieś bzdety???Szyby ,butle,farby itp.O co Wy walczycie??? O kilka kPLN? No i tymi ręcami.I mina teściowej bezcenna. A zawiść w oczach szwagra ? No to jak o to walczysz to walcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.10.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Nie jestem wojownikiem w sensie historycznym.Ale jak mam wydać na ekoenergię 10 lub 1 ,To optuję za 1.Na waciki starczy.Przekonaj mnie że warto za 10-12kPLN a nie za 1kPLN..Musisz ciekawej argumentacji użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcorek 26.10.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 ewcorek- ciekawy pomysł - z tego co sobie przetłumaczyłem nawet nie jest tam siatka aluminiowa, ale z alu będzie tylko lepiej. Nawet taką siatkę można bez problemu kupić: [h=1]Siatka cięto ciągniona aluminium 0,5X1000X2000-6/3X0,8 - 95zł.[/h] Siatke kupilem nawet w lepszej cenie ok 16 zl za metr, aluminiowa, choc pisali ze zwykla z wlokna tez stosowano i wyniki byly podobne. Dotego firerock welna mineralna z ekranem do kominkow 6 m2 ok 180 zl, poliweglan 3mm 600zl. Najpierw bede robil solar 6 m2 w scianie drewutni bedzie robil jako suszarka do drewna kominkowego, i jako prototyp. Mam tylko problem z umieszczenie wentylatora, i czy ma byc jeden czy 3. na razie zakupilem jeden o mocy ok 180 m3. wymiary solara wys 2 m na 3 m, pewnie nienajlepsze ale tak pasuje dodatkowo plyta poliweglanu jest w takim wymiarze wiec wykorzystam cala. Dam siatki aluminiowej potrojna warstwe wiec wyjdzie 18m2 czyli ok 300 zl. Jak juz pisalem mam dylemat z wentylatorem : nie wiem w jakiej konfiguracji to zrobic aby bylo najefektywniej. Ponizej obrazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts