scrabie 19.05.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Niedługo rozpoczniemy testy, jak się uda to zrobimy z kartek od lodówki, Alupexa, i miedzi. Oczywiście jak już coś osiągniemy to damy znać . Ktoś na elektroda pisał, że lepsza od szyby jest folia ogrodowa, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.05.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 GRAD ją zabija... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 19.05.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Można siatkę nabić jej się grad nie ima, chodzi mi raczej o to, że ktoś twierdzi, że nie blokuje promieni uv, prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.05.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Folia ogrodowa- wyglądu nie ma, chyba, że tylko jako próba, bo nie chciałbym mieć czegoś takiego na stałe. Nabijesz gęstą siatkę na folię i już będzie jakaś strata w dostępie do słonka. Poza tym czy UV coś daje solarowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 20.05.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Daje, daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.05.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Można siatkę nabić jej się grad nie ima, chodzi mi raczej o to, że ktoś twierdzi, że nie blokuje promieni uv, prawda to? na oknach dachowych montuje się takie siatki podobne do moskitier... zgadnij co one dają...? a raczej co zablokują w tym kolektorze ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 20.05.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ale tu nie chodzi o taką gęstą siatkę jak w miskitierze, tylko taka przeciw gryzoniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.05.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 ... Poza tym czy UV coś daje solarowi? Daje, daje Na pewno UV, a nie IR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 20.05.2014 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Na elektroda pisali, że uv dlatego szkło solarne nie blokuje promieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.05.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Na elektroda pisali, że uv dlatego szkło solarne nie blokuje promieni W solarze nie ma się co opalać A wiesz dlaczego w firmowych solarach jest to specjalne szkło tzw. pryzmatyczne? Wg producentów lepiej "odbiera" ciepło z różnych kierunków, a w rzeczywistości raczej ma za zadanie ukryć co za cud (kilka m rureczki miedzianej) jest w środku i za co trzeba słono zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 21.05.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 ja zacząłem budowę, dzis na złomie znalazłem piękną drabinkę łazienkową o wymiarach 180/60 za 40 zł oraz taśmę alu w cenie 4,5 zakg. Drabinka już pomalowana, z taśmy alu zrobiłem absorber pomiędzy najszerzej rozstawionymi żeberkami( nawet posypałem go opiłkami al, żeby zwiększyć powierzchnie 0.001 % więcej ciepła ) w weekend zrobię skrzynię i wszystko zamontuje. Zobaczymy ile da mi ciepłej wody te cudo, za niecałe 150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.05.2014 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Jakby to tak delikatnie.... A! Robisz to DOBRZE!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 21.05.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Adamie jak Zobaczyłem te drabinkę na złomie to nie mogłem się oprzeć, aż żałuje, że id razu drugiej nie wziąłem. Alupex już do podłączenia jest i jutro przed pracą walczę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.05.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Uważam, ze masz BARDZO szare komórki tam, gdzie należy. Sam od dawna tak postępuję i mi zwykle "wychodzi" to co zamierzam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 22.05.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 kolejny etap za mną. Solar jest na dachu, ale oczywiśćie jeszcze nie działa. Po pierwsze nie zauważyłem, że odpowietrznik wyszedł mi na dole drabinki, więc raczej nie odpowietrzę układu. Po drugie, nie zrobiłem naczynia wyrównawczego na solarze, będzie potrzebne? raczej tam się nic nie zgotuje. Po trzecie jako, że jestm mało mądry nie zwróciłem uwagi czy zasilanie dałem na górze drabinki czy na dole ( oczywiście drabinka jest w poziomie) ma to jakieś znaczenie? Na chwilę obecną na próbę szczelności solar wpiąłem do układu CO zastępując jeden kaloryfer, ale bedę musiał zrobić bajpas, żeby woda mi przez piec nie szła. zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, naczynie wyrównawcze Co teraz jest niżej niż solar, czy ta woda po prostu z niego nie wyleci? Coś czuję, że w weekend czeka mnie jeszcze trochę pracy. Do zdobycia pozostała mi jeszcze szyba, bo na razie tylko folią nakryłem i będzie chyba działać. Z dobrych newsów - na kolejnym złomie znalazłem arkusz blachy Al 2m/1m za całe 27 zł. więc zrobiłem z niego odbłyśnik Pozdrawiam, Kolejna relacja najwcześniej w sobotę, bo teraz czas lecieć do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 22.05.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Ps.Znacie jakiś tani sterownik pompy z dwoma czujnikami, bo za nic nie mogę znaleźć, albo czy da się jakoś łatwo przerobić taki z jednym czujnikiem? Edytowane 22 Maja 2014 przez scrabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.05.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 co miałoby to robić ten sterownik, może zwykły termostat wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.05.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ps. Znacie jakiś tani sterownik pompy z dwoma czujnikami, bo za nic nie mogę znaleźć, albo czy da się jakoś łatwo przerobić taki z jednym czujnikiem? doprecyzuj słowo tani podaj pierwszą cyfrę i ilość zer lub dziewiątek po niej jako kwotę maksymalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piori 23.05.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) @scrabie - może chodzi Ci o sterownik różnicowy? (np. : http://allegro.pl/budownictwo-i-akcesoria-1520?string=sterownik+roznicowy lub http://sklep.avt.pl/prosty-sterownik-pieca-co-termometr-roznicowy-plytka-drukowana-i-zaprogramowany-uklad.html) Edytowane 23 Maja 2014 przez piori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 23.05.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 @scrabie - może chodzi Ci o sterownik różnicowy? (np. : http://allegro.pl/budownictwo-i-akcesoria-1520?string=sterownik+roznicowy lub http://sklep.avt.pl/prosty-sterownik-pieca-co-termometr-roznicowy-plytka-drukowana-i-zaprogramowany-uklad.html) Jakby tę drugą rzecz dało się domontować do mojego sterownika i dodać jeszcze jeden czujnik temp, to byłoby idealnie. Mam teraz coś takiego. myślicie, że to by zadziałało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts