Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CWU będe grzał prądem,i zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem żeby zakupić jeden panel solarny i podłaczyć go do wezownicy bojlera,ale nie chciałbym rozbudowywac tej instalacjii o sterownik...tylko po prostu zamontować w obiegu pompę obiegowa i sterować ja po prostu wyłacznikiem czasowym z gniazka ,dajmy na to pompa włacza się o godzinie 8 rano wyłącza się powiedzmy o 18 .

Układ miałby działac tylko pózna wiosna-lato wczesna jesień,i tak sobie myślę że jeden panel na zbiornik 200 litrowy będzie na tyle niewydajny ze tej wody tam nie zagotuje,a dogrzeje ja chocby trochę,dzięki temu grzalka będzie miąła mniej roboty,a w nocy i tak mam druga taryfę.

Koszt jednego panela,pompy,rurek i naczynia wzbiorczego jest duzo nizszy niz całego zestawu,a mógłbym obadac te solary jak to działa i w ogóle dotknąc tego od strony praktycznej.Co sądzicie o takim czymś,ma to sens?:)

pozdrawiam

wszystko co prowadzi do wymiernych oszczędności ma sens

im niższa temperatura na kolektorze tym sprawniejszy on i wydajniejszy

można pompke na 24V i panel PV do niej i wtedy czasowo startuje jak PV ją zasilić da radę, można też do tego dać prostą różnicówkę lub sterownik i wydajniej sterować, ale to już jakbyś rozbudowywał będzie się opłacało

Chcesz sterować włącznikiem czasowym? Trochę to nie ma sensu glikol w kolektorze się wychłodzi i nie zdąży nagrzać a tu znów puścisz ten glikol o niższej temperaturze do zasobnika (np pojawią się chmury na niebie). Właśnie dlatego sterownik posiada czujki temperatury które określają jaka temperatura jest na dachu a jaka w zasobniku i dopiero po przekroczeniu delty T odpala pompę. Twoje rozwiązanie sprawdziło by się zakładając że masz w zasobniku zimną wodę a sterownik czasowy będzie odpalał TYLKO wtedy kiedy będzie piękne słońce i będzie pracował powiedzmy przez 5 minut później 15 minut stał. Oczywiście to hipoteza i teoretyczne założenie które może się sprawdzić ale wcale nie musi. Edytowane przez marcinbbb

Dzięki

Mi właśnie chodzi o to żeby kolektor był mniej wydajny w stosunku do objetosci zasobnika...czyli powiedzmy zbiornik 200 l żeby nagrzał do 50-60 C przy takim słońcu jak dzis mamy czyli 30 C na dworze i słońce cały dzień i to mi wystarczy w zupełności,zeby nie było problemu z gotowaniem sie i przegrzewaniem.

Na allegro widziałem pompy obiegowe w granicach 200 zł ,kolektor - 1000 zł,naczynie wzbiorcze 145 zł,zawory ,manometr ok. 300 zł,glikol- 100 zł

Znalazlem tez taki prosty sterownik to wtedy rzeczywiscie można by zrobić ten układ mniej obsługowych czy taki się nada?

http://allegro.pl/regulator-roznicowy-sterownik-solarny-kolektorow-i4264789695.html

acha i jeszcze jedno pytanie czy mozna do tej instalacjii na obiegu glikolu puścic rurke miedziana fi 15 ale nie lutowana tylko elestyczna?

jeszcze odnośnie samej instalacjii wprawdzie nie mam dwóch lewych rąk:),ale jaki ogólnie stosuje się ,,patent,, na wejscie rurkami pod dachówke? Jkaies otwory z uszczelkami?Pytanie pewnie dość laickie ale...:)

marcinbbb masz całkowita rację,nie pomyslałem o tym po prostu na szybko sadziłem ze jesli układ bedzie mniej wydajny..to zawsze bedzie dążył do ogrzania zasobnika...no ale fakt jak będa chmury cały dzień albo 2-3 dni to przeciez nie bedzie chodził ten glikol bo to bez sensu,wtedy by to trzeba było recznie odłączac a w dzień słoneczny załaczac..a to tez upierdliwe..no więc jednak sterownik musi być choćby najprostszy:)

dzięki

Edytowane przez Kasia242

Instrukcji obsługi sterownika nie czytałem jednak jest różnicowy więc udało by się zrobić na tym deltę T powiedzmy 8-10 stopni różnicy i odpali pompę obiegową i tu znów niestety niewielkie ale... trzeba było by kupić najmniej wydajną pompę która będzie tłoczyła powiedzmy 1l/min przez kolektor ze stałą prędkością, aby nie zwiększać kosztów przez zastosowanie automatycznych obrotów.

Przecież napisał że tylko po to aby grzałka elektryczna miała łatwiej, na upartego jakby podpiął solara pod górną wężownicę może grzałka w lecie była by zbędna jednak podłączenie jej pod dolną i będzie kaplica. Łatwo porównywać mam 4 solary i 400l baniak, kolega chce 1 panel na 200l jakby to powiedzieć du*y nie urywa ale i pozostawia wiele do życzenia.

I TAK I NIE!

2 Panele to urządzenie, na które pada około 4kW mocy w pełnym nasłonecznienieu.

W zależności od "rodzaju" panela - albo masz dużo letniej wody (glikolu) albo mało gorącej.

Strumień ciepła masz wprowadzić do "magazynu" - baniaka.

Bezprzeponowo?

Gorącą wprwadzałbym od góry.

Przeponowo?

JAK przeponowo?

Albo od góry albo od dołu, ale centralnie w baniaku.

2 solary wystarczą na basen olimpijski, jak im dasz czas...

Adam M.

Jest ze sto sposobów a z pięćdziesiąt z tego poprawnych.

Albo baniak sobie do takiego ładowania robisz/wybierasz, albo godzisz się na taki, jaki jest i godzisz się, ze będzie tak jak BANIAK pozwoli.

Adam M.

adam_mk zgodzę się z Tobą napełnienie gorącem części zbiornika no właśnie części. Tylko na co ta część ma Ci wystarczyć do umycia zębów, umycia rąk, czy może uda się wziąć prysznic, no właśnie 1 osobie. Co do tematu do którego kierujesz nie mam siły na przeglądanie kilkuset stron tematu podobnie jak było z paleniem od góry.

Co do pomysłu ogrzania basenu olimpijskiego 2 solarami, pomysł całkiem niezły dla kogoś kto nie zużywa ciepłej wody, nie myje się tylko nasuwa się pytanie po co mu solar a tym samym basen olimpijski :D

Przecież napisał że tylko po to aby grzałka elektryczna miała łatwiej, na upartego jakby podpiął solara pod górną wężownicę może grzałka w lecie była by zbędna jednak podłączenie jej pod dolną i będzie kaplica. Łatwo porównywać mam 4 solary i 400l baniak, kolega chce 1 panel na 200l jakby to powiedzieć du*y nie urywa ale i pozostawia wiele do życzenia.

eee tam, nie wiem o czym piszesz bo ja o tym:

Dzięki

Mi właśnie chodzi o to żeby kolektor był mniej wydajny w stosunku do objetosci zasobnika...czyli powiedzmy zbiornik 200 l żeby nagrzał do 50-60 C przy takim słońcu jak dzis mamy czyli 30 C na dworze i słońce cały dzie...

czyli na moje oko 1 kolektor i 200ltr wody o temp 50-60st

jak pisałem - nieosiągalne

Edytowane przez gentoonx

Osiągalne!

Tylko trzeba odpowiednio się do baniaka podpiąć.

Cały czas mylona jest skuteczność ze sprawnością.

Adam M.

eee tam, nie wiem o czym piszesz bo ja o tym:

Dzięki

Mi właśnie chodzi o to żeby kolektor był mniej wydajny w stosunku do objetosci zasobnika...czyli powiedzmy zbiornik 200 l żeby nagrzał do 50-60 C przy takim słońcu jak dzis mamy czyli 30 C na dworze i słońce cały dzie...

czyli na moje oko 1 kolektor i 200ltr wody o temp 50-60st

jak pisałem - nieosiągalne