Joker_28 23.11.2005 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 No więc zdecydowaliśmy się! Wczoraj wieczorem oboje patrząc sobie w oczy powiedzieliśmy sobie TAK Nie, nie było ołtarza. Będzie budowa ! A że od czegoś trzeba zacząć, zaczynam od założenia tegoż dziennika Raz kozie śmierć ! A właściwie czterem kozom - tyle nas już jest, stan ostatnio się powiększył dwa miesiące temu Co mamy: - mnóstwoooooo obaw czy podołamy, - działkę 1000 m2 pod Tarnowem kupioną w 2004, a formalnie w 2005. Czego nie mamy: - nadmiaru pieniędzy, - nadmiaru czasu. Skoro decyzja zapadła czas zacząć papierologię. Wkrótce wystąpię do gminy o wydanie WZiZT. Oprócz wniosku potrzebuję mapkę do celów opiniodawczych i wypisy z rejestru działek sąsiadujących. To cała moja dotychczasowa wiedza nt. budowania Naprędki plan na 2006 jest taki: - papierologia, - wybór projektu, - kredyt ok. 100.000 PLN, - budowa stanu surowego zamkniętego (budynek z dachem z oknami lub bez) Choć realistycznie patrząc na budowę mnie nie stać, jeśli teraz zacznę to przecież kiedyś skończę. Tak muszę myśleć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 23.11.2005 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Hmmm ... już pierwsze schody Okazuje się, że nie tak łatwo zaciągnąć kredyt w banku na start budowy - tzn. stan surowy. Plan był taki: - 20.000 oszczędności + 100.000 kredytu = stan surowy w 2006 - 150.000 ze sprzedaży mieszkania na wykończenie w 2007 lub 2008 Bank chętnie udziela kredytu, ale tylko gdy środki własne + kredyt gwarantują zakończenie budowy i ustanowienie hipoteki Wprawdzie istnieje możliwość zaciągnięcia pożyczki hipotecznej (zabezpieczonej inną nieruchomością np. mieszkaniem), ale wtedy oprocentowanie jest prawie podwójne i okres tylko 15 lat. I tak w BPH dla CHF - kredyt hipoteczny 2,82 %, a pożyczka hipoteczna 5,12 % I co tu robić? Wprawdzie możnaby wziąć kredyt 200.000-250.000 PLN na całość, a później kaską ze sprzedaży mieszkania nadpłacić, nie uśmiecha mi się jednak tak duży kredyt (prowizja), jak też wiązanie się z bankiem terminami zakończenia prac. Wolałbym pożyczyć te 100.000 i powolutku sobie dłubać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 26.11.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Powoli czas zacząć się przyglądać projektom. Niesamowicie trudny wybór, do tego czasochłonny. Zdefiniowanie swoich potrzeb, setki projektów do przeglądnięcia, osiołkowi w żłoby dano. Wjazd na działkę będzie od strony południowej co dodatkowo komplikuje wybór projektu. I co ważne - optymalne usytuowanie poszczególnych pomieszczeń względem stron świata, co też nie jest najłatwiejszym zadaniem, jeśli drogę ma się od południa ... Już wstępnie mamy określone parametry domu. Dom o powierzchni 130-150 m2, z użytkowym poddaszem. Ze względu na koszty prosta bryła, dach najchętniej dwuspadowy, bez wodotrysków , ale ma być ciekawy, urozmaicony jakimiś detalami architektonicznymi Teraz garaż, czy w bryle domu czy oddzielny budynek gospodarczy ? Mnóstwo pytań ! Szczęśliwi ci, którzy już wybrali ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 04.12.2005 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Początek grudnia początkiem papierologii !!! Pierwszy urlopowy dzień w urzędach minął nadzwyczaj gładko. Ze starostwa odebrałem mapki w skali 1:1000 do celów opiniodawczych oraz wypisy z rejestru działek sąsiadujących. Z jeszcze ciepłymi papierkami pognałem do gminy i złożyłem wniosek o WZiZT. Na wszelki wypadek uwzględniłem garaż wolnostojący (dodatkowo odpłatny). Gotowe WZiZT jest przewidziane na początek stycznia. Zobaczymy! Złożone wnioski o przyłącz prądu, gazu i wody także już czekają w kolejce. W tym tygodniu będąc w Belgii, po raz kolejny zwróciłem uwagę na ichniejsze budownictwo. To co rzuca się w oczy to duże przeszklone powierzchnie, czasami całe ściany na kondygnacjach wykonane są ze szkła. Pomieszczenia na pewno doświetlone Mają tam też niesamowitą różnorodność żaluzji, rolet etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 10.12.2005 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Dziś odwiedziliśmy Stałą Wystawę Budownictwa w Krakowie. W liczbie sztuk 4. Powoli się przyzwyczajam do tej cyferki. Przyniesione około 3 kilo katalogów z projektami nie wprowadziło nic nowego w nasze wybieranie - znaczy wciąż brak naszego projektu Osiołkowi w żłoby dano! Ale jedynie pozornie... My będziemy mieć garaż wolnostojący. Kiedyśtam ... No właśnie - prawie wszystkie projekty domów są z garażem w bryle. Czy dziś nikt nie buduje dom i garaż osobno ??? Zapowiada się dłuuga zima. A ceny mieszkań w Krakowie zwariowały! My kupiliśmy mieszkanie na początku 2003 roku płacąc 2450 PLN/m2. Osiedle się rozrasta. Metr mieszkania w podobnym bloku i identycznym standardzie kosztuje teraz 4300 PLN ! Choć w miejscu najświeższego bloku łopata jeszcze nie wbita, wszystkie mieszkania już sprzedane! Nie powiem - nie zmartwiłem się zbytnio. W końcu za rok, dwa będę sprzedawał, a nie kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 31.12.2005 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Choć nic ciekawego się nie dzieje postanowiłem w ostatnim dniu roku skrobnąć nieco w swoim wątku. Czekam wciąż na WZiZT, powinno być na początku stycznia. W międzyczasie otrzymałem warunki przyłączy prądu, gazu i wody. Intensywnie przeglądamy projekty w katalogach i w internecie, przyszedł czas gdy jestem już zmęczony tym ciągłym wypatrywaniem tego jedynego. Stan na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o faworytów: 1. Dom w truskawkach 2 z Archonu - 138 m2 pu. Dużo za dużo przeróbek - najważniejsza: - w domu w truskawkach 2: http://www.archon.com.pl/index.php?act=33&sid=m42b173f9c6592&rodzaj=rzuty4&intra=e8ef3df83fa7f2214b6b758e775a2f8c&crc=2d38bc64945d6c0dff613dfc8ae11549&lang=pl - zrobić wewnątrz poddasze z domu w truskawkach: http://www.archon.com.pl/index.php?act=33&sid=m42a6ef8c7d00c&rodzaj=rzuty4&intra=7a3549b7402e449834176bb399c1615c&crc=ae4e460c7e3b9b08cb69b5634b8ab1d3&lang=pl Wciąż jednak 27m pokój dzienny i 3m łazienka na parterze wydają się przyciasne. Stąd alternatywa - większy brat jeśli chodzi o układ wnętrz: 2. LMP 94b z pracowni M&L Lipińscy - 147 m2 pu. http://www.ciepledomy.pl/24234.xml?page=1 Wstępnie "widzę" już kilka zmian: balkony w lukarnie, zamiana rzygadełek na balkon lub okna etc. - w skrócie upodobnienie do truskawek. Nadal jednak mam poczucie, że to nie to w 100% Stąd dalsze poszukiwania. W 2006 cdn ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 01.02.2006 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Jest ! Jest ! Jest ! Wczoraj dostałem WZiZT! Wprawdzie z blisko miesięcznym opóźnieniem, ale w końcu jest. Miało być na początku stycznia ... Chyba czas się powoli przyzwyczajać do przesunięć terminów. Projekt dalej nie wybrany, kiepsko nam to idzie. Widziałem już chyba wszystkie projekty, żaden nie jest idealny dla nas, albo mi się tak tylko wydaje. Teraz czas wołać geodetę, by swą czynił powinność - mapka do celów projektowych ceni się na 450 PLN. Chciałbym przebrnąć przez papierologię do kwietnia, maja, lecz zaczynam powoli wątpić czy zdążę ... Najgorsze, że projekt jeszcze w szczerym polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 03.02.2006 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Dziś zamówiłem geodetę, by sporządził mapkę do celów projektowych. Na szczęście nie muszę być na działce, kiedy będą mierzyli. Bo chyba będą? Odbiór obiecany do 2 tygodni, cena 400 PLN. Ciekawe jak toto wygląda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 04.03.2006 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Przedwczoraj odebrałem od geodety mapkę do celów projektowych. Niepozornie wygląda - 3 mapki w skali 1:1000. Mam już więc warunki zabudowy, mapkę, pozwolenia na media, a projektu jak nie widać tak nie widać. Chciałem zacząć na wiosnę i w tym roku stan surowy, ale początkowy plan się oddala , może tylko stan zero - zobaczymy. Mea culpa - nie znalazłem jeszcze tego "swojego" projektu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts