Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne

emems

Recommended Posts

Chciałabym sie dowiedzieć coś o kolektorach słonecznych, jak z wydajnością, jak się je eksploatuje, o kosztach założenia i eksploatacjii? Może trochę o firmach które to sprzedają i montują na terenie Białegostoku. :smile:

Z budową domu jestem na poziomie zero, w tym roku planuję (a wszystko idzie ku temu) postawić stan surowy otwarty (drewniany, styl podobny do kanadyjki) O pow do 200 m kw z poddaszem mieszkalnym.

Chciałabym wiedzieć jak z położeniem instalacji z kolektora do zbiornika cwu ma się do drewnianych ścian. Czy można rurki w których będzie płynął glikol o temp 200 st Celc. położyć w ściany drewniane i zaizolować wełną mineralną?

Buduję się na terenie Nadnarwiańskiego Parku Narodowego i czy możliwe by było uzyskanie jakiegoś dofinansowania z funduszu ochrony środowiska ? Ponieważ montując taką instalację od kwietnia do września nie będę ogrzewć cwu piecem co na węgiel, w związku z tym nie będę emitować spalin do atmosfery Parku Narodowego przez pół każdego roku eksploatacji.

Jeżeli coś z moimi podanymi informacjami jest nie tak, proszę o sprostowanie.

Z góry dziękuję :smile:,:smile:,:smile:

Jesze jedna odpowiedź do Grzesia z Krakowa - po fajrancie

Grzesiu nie rób tego błędu, i kto Ciebie namówił na samoróbkę.

Taki kolektor domowej roboty może to i dobry pomysł na oszczędzanie pieniędzy ale nie na efektywną wydajność i na prawidłowe funkcjonowanie kolektora. Wiem, że kolektora domowej roboty nie zrobisz tak jak to jest w oryginale. Ponieważ oryginalny kolektor jest zrobiony na konstrukcji aluminiowej, podkład jest z miedzi galwanizowanej chromem jest dane odpowiednie szkło które nie wypuszcza ciepła.

Tego wszystkiego dowiedziałam się z w/w strony internetowej ozorowski.

Poza tym ta konstrukcja ma gwarancję i jest przetestowana na bezpieczeństwo pracy w wysokich temperaturach jak 200 st Celc.

To na razie tyle na dzisiaj.

Będziemy w kontakcie.

Dlaczego niby płaskie kolektory pracują tylko 6 miesięcy? Z tego co się dowiedziałem to jednak mogą pracować cały rok. Kwestią jest tylko sprawność takiego systemu. Jednak z wykresów wydajności kolektorów płaskich i próżniowych wynika, że rocznie z m2 kolektorów próżniowych uzyskuje się tylko kilka(góra kilkanaście) procent ciepła więcej niż z kolektorów płaskich. A różnica w cenie to 100-300%. Najtańszy próżniowy kosztuje 2000 zł za m2, dobry płaski 1000 zł, tani płaski można kupić nawet za ok 500 zł za m2. Jeśli ktoś potrafi mnie przekonać, że opłaca się kupować kolektory próżniowe to chętnie wysłucham jego argumentów.

Zdecydowałem się na próżniowe bowiem ich największą wadą jest

cena , a największą zaletą jest skuteczność . Podgrzewają

wyłapując promieniowanie rozproszone i to skutecznie.Czy to

warto, czy to się zwróci- taka sama jest dyskusja na innym

wątku o pompach ciepła . Zibi

On 2003-01-09 20:33, zibi wrote:

Zdecydowałem się na próżniowe bowiem ich największą wadą jest

cena , a największą zaletą jest skuteczność . Podgrzewają

wyłapując promieniowanie rozproszone i to skutecznie.Czy to

warto, czy to się zwróci- taka sama jest dyskusja na innym

wątku o pompach ciepła . Zibi

Jakbym czytał reklamówki producentów kolektorów a prawda jest niestety taka, że przy obecnych cenach nawet nie ma co śnić o zwrocie nakładów na kolektory próżniowe. Z danych jakie publikuje paradigma takie są roczne uzyski energi przez kolektory słoneczne

CPC Star azzurro (próżniowy): 705 kWh/m2 na rok

CPC Allstar (próżniowy): 596 kWh/m2 na rok

Kolektor płaski SOLAR z absorberem TiNOX: 594 kWh/m2 na rok

Są to dane obliczeniowe w systemach o powierzchni 3 m2

W systemach o powierzchni 5 m2 uzyski spadają odpowiednio do:

623, 550 i 495