Gość taniaklima.pl 15.01.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Przeczytałem ten artykuł jak w linku i odechciało mi się samemu instalować kolektory.http://www.instalator.pl/archi/mi5(45)/62.pdfWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 15.01.2003 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Uhhh aż mnie zmroził ten artukuł instalatora ale trochę zimnej wody potrzeba. Dzięki za informacje, będę uważać na przyszłość. ale planów nie zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 15.01.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Co zrobić latem z nadmiarem ciepła z kolektorow. Kto ma basen to wie. Najwiekszym problemem jest wyjazd wakacyjny - chyba trzeba opróżnić instalację. Moze przesadzam?witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.01.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 A może zasłaniać kolektory jakąś przsłoną ?A czy dotyczy to także instlacji z glikolem ? Jego temperatura wrzenia jest chyba na tyle wysoka, że normalne słońce nie powinno do tego doprowadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 15.01.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Według mnie maksymalna temperatura kolektora nie powinna przekraczać temperatury czarnego dachu pokrytego papą. Mało tego powinna być zdecydowanie mniejsza - kolektor ogrzewa przecież wodę w zasobniku CWU pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.01.2003 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Nie bardzo.KOlektor jest tak zbudowany, żeby absorbować jaknawięcej ciepła (zpecjalna czarna powłoka z tlenków na miedzi i to wszystko przykryte szkłem i zaizolowane cieplnie). A dach jest chropowaty i cały czas się chłodzi o powietrze i konstrukcję od spodu.Gdzieś pamiętam, że ciecz w kolektorze w lecie bardzo łatwo może się ogrzać do 200 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.01.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Dla kolektorów słonecznych Wiessmanna temperatura postojowa wynosi: vitosol 100: 213 stopni Cvitosol 200: 300vitosol 300: 150temperatura postojowa to temperatura wystepujaca w najcieplejszym miejscu kolektora, przy 1000W globalnego natężenia promieniowania słonecznego, jeśli ciepło nie jest odbierane. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-01-16 12:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.01.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 A przy ilu stopniach wrze glikol ? Ktoś wie ? (wiem, że mogę poszukać w sieci ale mi się teraz nie chce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.01.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 197,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.01.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Upsss.Czy w takim razie napełnia się kolektory innymi płynami o wyższej temperaturze wrzenia ? Na przykład jakieś oleje ? Czy wtedy przewodność cieplna jest za mała i sprawność systemu spada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 17.01.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 osobiście polecam kolektory z http://www.bachus.com.pl to te kolektory są na zdjęciu mojego domu w grudniowym numerze muratora , jeśli chodzi o nadmiar energii to rzeczywiscie jest to problem , za mała powierzchnia kolektorów słabo grzeje , za duża przegrzewa instalację , przy dużej ilości kolektorów trzeba nadmiar ciepła odprowadzać w ziemię ( u mnie te rolę pełni wymiennik od pompy ciepła ) , choć gdybym teraz zakładał to bym dał więcej kolektorów ( dałem 1 panel na osobę i 100l zbiornika na 1 panel ), dobrze też jest mieć sterownik który zmienia wydajność pompki w zależności od różnicy temperatur , zmniejsza to pobór prądu przez pompkę ( w okresach przejściowych pompka nie musi chodzić na max ) oczywiscie można sobie biegi zmieniać ręcznie , ale układ jest tym lepszy ( moim zdaniem) im bardziej bezobsługowy .piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Kolektory firmy Viessmann i Paradigma napełniane są płynem na bazie glikolu - Tyfocor LS. Ten płyn jest płynny w zakresie temperatur: od -35 do 330 stopni C. Automatyka sterująca wyłącza pracę kolektora jeśli temperatura w zbiorniku CWU osiąga 90 stopni. Można nigdzie ciepła nie odprowadzać i jechać na urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 20.01.2003 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Dzięki za wiadomości, ale mam pytanie: glikol osiąga temp do 200 st C, a do bojlera będzie spory kawałek rurki, w moim przypadku rurka będzie szła przez ściany drewniane i w tych ścianach i z suporexu to czym je zaizolować, żeby nie traciły ciepła i, żeby zabespieczyć ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 20.01.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Projektowanie instalacji dobór czynnika grzewczego, izolacja przewodów od kolektorów do zasobnika:http://www.instalator.pl/archi/mi7-8(47-48)/30.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/mi7-8(47-48)/31.pdfPozdrawiamWitek [ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2003-01-20 15:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.08.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Pozwolę sobie na podanie poprawnego linku (uśmieszki Witkowi namieszały w adresach) do artykułów o projektowaniu instalacji dobór czynnika grzewczego, izolacja przewodów od kolektorów do zasobnika::http://www.instalator.pl/archi/mi7-8(47-48)/30.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/mi7-8(47-48)/31.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts