Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pieniądze z kasy mieszkaniowej a kupno domu?

yaro29

Recommended Posts

Czy pieniadze z Kasy Mieszkaniowej mogą być żadnych przeszkód ze

strony Urzędu Skarbowego przeznaczone na zakup domu postawionego

na działce rolnej. Dzialka jest mała ma ok.1000 m ale jest

oznaczona literka R jako grunt rolny i u notariusza zakup jest

dwustopniowy bo ma pierokup Agencja Rynku Rolnego. Jeśli w ciągu

miesiąca odpowie że nie kupuje to dopiero będzie właściwy akt

notarialny. Dom jest juz odebrany ale niewykończony.

Chodzi o to czy Urząd Skarbowy nie bedzie sie czepiał że dom stoi nie na

działce budowlanej????

oraz

czy moze sie zdazyc ten pierwokup przez agencje rynku rolnego???

Ktos ma takie doświadczenie bo urzędy różnie to interpretują. Jedni mówią ze musi być dom na działce budowlanej a nie rolnej!

Mnie to nie przeszkadza.Podobno ściśle trzeba

pieniadze wydatkować żeby Urząd nie kazał oddać odliczonych

podatków.

SPRAWA PILNA BO W PIATEK MAJA RODZICE PODPISYWAC PAPIERY U NOTARIUSZA

Witaj!

mogę ci odpowiedzieć jeżeli chodzi o wydatkowanie pieniędzy z kasy na kupno domu. Sam dwa lata tenu kupowałem dom m.in. z pieniędzy z kasy i kredytu z kasy. Bez problemu. Przeznaczenie pieniędzy z kasy na kupno mieszkania, domu na rynku wtórnym jest jedną z ustawowo wymienionych możliwości wydatkowania zgromadzonych na rachunku w kasie pieniędzy.

pozdrwiam!

A US skarbowy interesuje cel na który wydasz pieniądze a nie czy jest to rolny grunt. Przecież też kupujesz dom.

To nie jest takie oczywiste:

W myśl art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1995 r. celami mieszkaniowymi, o których mowa w ust. 1, są służące zaspokojeniu własnych potrzeb mieszkaniowych kredytobiorcy:

1) nabycie, budowa, przebudowa, rozbudowa lub nadbudowa domu albo lokalu mieszkalnego, stanowiącego odrębną nieruchomość,

2) uzyskanie spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, albo prawa odrębnej własności lokalu mieszkalnego,

3) remont domu albo lokalu, o których mowa w pkt 1 i 2, z wyjątkiem bieżącej konserwacji i odnowienia mieszkania,

4) spłata kredytu bankowego zaciągniętego na cele wymienione w pkt 1-3,

5) nabycie działki budowlanej lub jej części pod budowę domu jednorodzinnego lub budynku mieszkalnego, w którym jest lub ma być położony lokal mieszkalny kredytobiorcy.

Czyli z jednej strony pkt. 1: Nabycie ... domu ...

Z drugiej strony: pkt. 5: nabycie działki budowlanej ...

Bez oficjalnej interpretacji ciężka sprawa.

Mnie się wydaje, że jeśli ten dom już stoi, to istotniejszy jest pkt. 1. bo pkt. 5 dotyczy przypadku, gdy my chcemy dopiero ten dom budować.

Ale ja nie jestem Izba Skarbowa.

Kupując dom spełniasz jeden z warunków ustawy. I nie musisz zawracac sobie głowy kolejnymi punktami. Nie ma też żadnego znaczenia jaką literke ma działka na której ten dom stoi.

Działka budowlana to taka na której mozna budować. W ewidencji gruntów moze być ona lasem, ziemią rolna, nieuzytkiem, czy czymkolwiek innym.

PS.Pieniądze z KM mozna też przeznaczyc na dowolny cel nie zwracajac ulgi. Jak to nalezy zrobic, opisała jakiś czas temu Gazeta Prawna.

pozdrawiam

Konrad