Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawiadomienie o zakończeniu budowy budynku

kris64

Recommended Posts

Moj kierownik złozył zawiadomienie o zakończeniu budowy budynku - PINB przyjął po uzupełnieniu kilku dokumentów.

Pytanie:

1. Jak wygląda sprawa z kontrolą budynku i ewent kiedy mogę uznać że wszystkie formalności zostały dopełnione

2. Jak wyglada sprawa z uzupełnieniem księgi wieczystej?

z góry dziękuję z pomoc

kontroli sie nie spodziewaj bo po reformie sluzb samorzadowych pinb ma za duzy teren zeby jezdzic po domkach jednorodzinnych...musz sprawdzac wieksze inwestycje (kiedys chyba byly w gminach teraz sa w powiatach a inspektorow nie przybylo)...o ksiedze wieczystej nic mi nie wiadomo...ja zostawiam wpisy tak jak byly....

2. Jak wyglada sprawa z uzupełnieniem księgi wieczystej?

po 21 dniach od złożenia Twojego wniosku jak PINB nie da sprzeciu piszesz :

1. do PNB wniosek o wydanie zaświadczenia o wybudowaniu

treści

Proszę o wydanie zaświadczenia o wybudowaniu/* rozbudowaniu budynku mieszkalnego/* garażu w miejscowości: .....................................................

przy ul. ................................................. na działce nr ew. gruntu obręb

i podpis + znaczki skarbowe za 16zł jak masz garaż poza budynkiem

czas oczekiwania na zaświadczenie ustawowo 7 dni

2. z powiatowego ośrodka geodezji

opis i mapę do ksiąg wieczystych - ok 130 zł - - ja czekałem godzinę

3. występujesz do Kwiąg Wieczystych o uwidocznienie budynku w KW nr dołączając zaświadczenie z PINB i opis i mapę z geodezji -ok. 60zł po miesiącu dostałem zawiadomienie o wpisaniu do kW

i masz problem z głowy

wpisanie do KW ma na celu:

- późniejsze uregulowanie spraw spadkowych - nie można przpisać domu którego nie ma

- można wziąć kredyt pod zastwaw domu - już na to zwracają uwagę

- można rozliczyć się z kredytu na budowę domu - choć zazwyczaj wymagają tylko zaświadczenia z PINB

Kris64, czy możesz powiedzieć, w jakim stanie wykończenia jest Twój dom? Zaraz zaczniemy mieszkać, a nie będzie jeszcze tarasu, bramy garażowej, ogrodzenia, uporządkowanego terenu wokół domu, tynku zewnętrznego? Czy taki stan możnaby uznać za zakończenie budowy?

Pytam na forum, bo nasz kierownik budowy strasznie foszasty i trudno się z nim porozumieć.