Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po pierwsze pustak musi być dobrze wypalony - a więc mieć w miare jednorodny, ceglany kolor, nie żółty (nie dopalony) i nie szary (to ten żużel - czyli przepalony. Nie powinno być w nim widocznych drobinek margla. Powinien byc w miarę równy i ładnie brzmieć przy stukaniu - ale nie umiem tego dźwięku opisać, to jest taki czysty i dźwięczny odgłos.

Dźwięk jest zresztą jeszcze ważniejszy przy cegle pełnej - ja polecam cegłę Załoga, żeby posłuchać jak brzmi.

Co do tego, gdzie znaleźć cegły z "dobrych cegielni" - po prostu musisz pytać. Niestety jestem z drugiej strony Wwy, więc okolic Dębego nie znam.

Co do lokalnego towaru. Słyszałam, że w "Warszawskim zagłębiu cegielnianym" - a więc okolicach Ząbek, Wołomina, Radzymina niektóre cegielnie produkują towar rewelacyjny, inne - fatalny. Musiałbyś kogoś tam podpytać.

A co do prostego przełożenia większy transport/większa cena - to też nie jest takie oczywiste - koszty pracy moga być np. na Mazurach niższe niż na Mazowszu. ja za tę II klasę Łężan w marcu 2003 r. (jeszcze z 7% Vat) płaciłam chyba 1,80 czy 1,90 zł i to była wtedy b. dobra cena.

https://forum.murator.pl/topic/44286-od-jakiego-producenta-ceg%C5%82a-max/page/2/#findComment-909600

A ja uwazam, ze to troche przesada - objedzcie najblizsze sklady i sposrod nich wybierzcie cegle. Transport z daleka po prostu sie nie oplaca.

Z kolorem tez mozna sie naciac - wiennerberger na przyklad podobno dodaje barwnika do swoich wyrobow, tak ze jego celgy sa sliczniutko czerwone a z jakoscia to nic wspolnego nie ma.

Nie da sie zapobiec dostawie uszkodzonych palet - po prostu trzeba byc przy ich odbiorze i jak sa uszkodzone to ich nie przyjac. Oczywiscie optymalna bylaby platnosc przy odbiorze a nie wczesniej, ale z tym roznie jest - cegla to jeden z pierwszych materialow jaki sie kupuje i handlowcy nie kojarza jeszcze zamawiajacego i czesto zadaja zaplaty z gory. Ale warto wytargowac platnosc przy odbiorze - mniejsza szansa ze dostaniecie towar wadliwy.

Ja budowalem w tym roku z maxa z Plecewic (kl.15) - placilem 1,82zl/szt z vat. Budowa w Warszawie - dzielnica Wawer. Co do jakosci: trudno mi sie wypowiadac bo nie jestem ekspretem: zdarzaly sie pojedyncze sztuki b. blade i pojedyncze sztuki sfajczone za mocno (z wierzchu). Popekanych praktycznie nie stwierdzilem.

https://forum.murator.pl/topic/44286-od-jakiego-producenta-ceg%C5%82a-max/page/2/#findComment-909655