Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka gazowa czy płyta ceramiczna


Kuchenka gazowa czy płyta ceramiczna  

40 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Kuchenka gazowa czy płyta ceramiczna



Recommended Posts

No własnie.. Jak w temacie. Jeśli chodzi o płytę ceramiczną to mam czteroosobową rodzinę i przerażają mnie wysokie rachunki za prąd. Z drugiej strony gaz to ciągłe remonty w kuchni.. niebezpieczeństwo itd.. Na prądzie podobno nie jest takie smaczne, bo człowiek od wiek wieków gotował na żywym ogniu ;). Jakie są inne plusy i minusy?

Napiszcie: ile płacicie za prąd jeśli macie płytę ceramiczną? Czy dużo gotujecie? Być może to pomoże mi i innym podjąć własciwą decyzję.

MP

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź na Twoje pytanie jest bardzo prosta: moc palnika dajmy na to 2000W to 2Kwh za godzinę gotowania. O ile dobrze pamiętam 1 kWh kosztuje 35groszy czyli 70 groszy za godzinę gotowania.

Podam taki przyklad: mam jedynie czajnik bezprzewodowy i odkąd go używam rachunki trochę wzrosły - ale wygodniej i szybciej!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na gazie wygodniej i szybciej sie gotuje. Mozna błyskawicznie sterowac palnikami. Natomiast płytę łatwiej się myje. Koszty - prąd jest droższyod gazu o ok. 20 % . Współczesne piece gazowe mają zabezpieczenia- gdy zgaśnie palnik, odcinany jest dopływ gazu. My wybraliśmy gazowy bo po co płacić wyższe rachunki i gotować mniej komfortowo gdy mamy doprowadzony do domu gaz.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowoczesną płytą ceramiczną steruje się równie szybko jak gazową. Jest o wiele wygodniejsza od gazowej, co można docenić jak się przesiadło z jednego na drugie. Nigdy w życiu nie wróciłbym do gazowej. Nawet gdyby było drożej (a nie jest, bo ciepło tak nie ucieka bokami ja przy gazówce)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Postanowiliśmy nie doprowadzać gazu do domu, chociaż mamy techniczne możliwości, więc będzie płyta ceramiczna. Od kilku lat gotuję na gazie i ten fatalny tłusty osad, który pokrywa całą kuchnię doprowadza mnie już do szału.

Moja mama przez 20 lat gotowała na kuchni elektrycznej dla 5-osobowej rodziny i nie pamiętam, żeby rachunki za prąd były bardzo wysokie. Wszystkie urządzenia w domu były na prąd, bo gazu do mojej rodzinnej wsi nie doprowadzili do dziś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze zależy gdzie się mieszka, bo u nas niestety czasami wyłączają prąd, więc ja będę miała gazową. Ale z elektrycznym piekarnikiem :wink: .

I jeszcze kwestia przyzwyczajeń. Ja jestem przyzwyczajona do gazowej, ale miałam okazję gotować też na elektrycznej i po prostu nie mogłam się przestawić. Przy kuchence gazowej można cały czas regulować kurki, a tam zaczęło mi coś kipieć, przykręcam kurek, a tu nic. Strasznie długo się obniża temperatura. Oczywiście to była "stara" płyta, na takiej "nowoczesnej" jeszcze nie miałam okazji gotować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam porównanie, bo u moich rodziców był i jest gaz ziemny, a ja dziesiąty rok mam kuchnię z blatem ceramicznym.

- Widzę tylko 2 argumenty za gazem - szybkość zagotowania, ale to raptem różnica raczej sekund do kilku minut.

- rzeczywiście rodzina jest uzależniona od ZE (dlatego w piwnicy zawsze mam małą butlę gazową), ale wyłączenia w miastach to sytuacja badzo rzadka.

 

Wyższy koszt?:o Nie żartujcie.

Jest nas w domu pięcioro, żona codziennie gotuje obiad, często pieczone ciasta, itd. , a łączne koszty energii w mieszkaniu to ok. 60-70zł/m-c

+ Blat jest praktycznie zawsze czysty.

+ Większe bezpieczeństwo.

+ Energia nie "pachnie" w przeciwieństwie gazu.

+ Mniej nagrzewają się uchwyty.

+ Moim zdaniem jest bardziej estetyczna.

 

= 5 : 2 dla ceramiki

 

Owszem, używania kuchni elektr. trzeba się "nauczyć", ale na gazie też się czasem coś przypali,czy wykipi.

 

Tak więc z ceramicznym pozdrowieniem

tomasz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy płytę ceramiczną od 6 lat,oto moje spostrzeżenia:

 

-bezpiecznie,płyta posiada automatyczny czujnik który wyłączy palnik gdy zapomnimy go wyłączyć

-garnki czyste,nie osmolone ,łatwiej czyścić niż przy gazie

-bardzo łatwo wyczyścić palniki(uwaga na cukier,gdy się rozsypie na nagrzaną płytę mogą zrobić się wżery)

 

Po tylu latach spokojnie mogę polecić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałam elektryczną, teraz mam gazową z elektrycznym piekarnikiem.

Jestem zadowolona. Kuchenkę elektryczną też lubiłam, choć wolniej gotowała i słabiej reagowała na moje polecenia,co sobie uświadomiłam gdy zainstalowaliśmy piec gazowy.To jest względne i porównywalne tak jak dom murowany i dom szkieletowy z ostatniego Muratora :roll: . Gdy po 10 latach wróciłam do gazówki stwierdziłam, że mając pod ręką gaz lepiej wybrać kuchenkę gazową z blatem ceramicznym. Wygodnie i ładnie.

Tłuste naloty na meblach obserwowałam przy obu typach kuchenek. Dlatego teraz na szafkach mam rozłożony papier.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wlasciwie to juz prawie jestem przekonana do plyty ceramicznej. Ponad 10 lat gotuje na gazie. I baaardzo baaardzo mi przeszkadza tlusty osad. Dlatego spytam jeszcze czy to rzeczywiscie przy elektrycznej tez bedzie??

:(

MP

Jeśli będziesz gotować tylko wodę to na pewno nie!

Ale w przypadku smażenia czy gotowania potraw zawirających tłuszcz tak samo jak w przypadku kuchenki gazowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wlasciwie to juz prawie jestem przekonana do plyty ceramicznej. Ponad 10 lat gotuje na gazie. I baaardzo baaardzo mi przeszkadza tlusty osad. Dlatego spytam jeszcze czy to rzeczywiscie przy elektrycznej tez bedzie??

:(

MP

Jeśli będziesz gotować tylko wodę to na pewno nie!

Ale w przypadku smażenia czy gotowania potraw zawirających tłuszcz tak samo jak w przypadku kuchenki gazowej.

 

Używam płyty ceramicznej od roku i gotuję na niej wszystko , nie tylko wodę :wink: , smażę ryby , mięsko i takie tam inne i naprawdę nie zauważyłam żadnego tłustego osadu . GosiP pewnie chodziło o taką okropną maź , która osadza się , zwłaszcza na górze mebli . Dziś nawet miałam okazję tam zajrzeć, bo naszła mnie ochota na małe sprzątanie i oprócz zwykłego kurzu nic tam nie znalazłam . A jak sobie przypomnę to świństwo na meblach jak używałam gazu , to robi mi się niedobrze :(

Ale muszę uczciwie powiedzieć , że w mieszkaniu nie miałam wyciągu , ba , nawet zwykłego pochłaniacza , więc nie jestem pewna czy z tymi urządzeniami nie byłoby czyściej . Teraz mam wyciąg i prawie zawsze przy gotowaniu a zwłaszcza smażeniu go używam .

Fakt , na płycie ceramicznej gotuje sie inaczej , ale ja jakoś nie zauważyłam , żeby potrawy miały inny smak .

A taka płyta rzeczywiście jest super łatwa w czyszczeniu .

 

Reasumując , nie wróciłabym do gazu , a możliwość mam , bo ogrzewanie mamy gazowe .

 

Pozdrowionka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

GosiP pewnie chodziło o taką okropną maź , która osadza się , zwłaszcza na górze mebli .

Dokladnie o to :)

Ale muszę uczciwie powiedzieć , że w mieszkaniu nie miałam wyciągu , ba , nawet zwykłego pochłaniacza , więc nie jestem pewna czy z tymi urządzeniami nie byłoby czyściej .

Ja teraz mam juz dlugi czas wyciąg, ale przyznam szczerze ze on niewiele pomaga. Po krotkim czasie caly wentylatorek wyciagu sie tak ubrudzi ze nawet sie krecic nie chce.

Wyciag w mojej kuchni zmienil tylko tyle, ze przybyla jeszcze jedna rzecz do czyszczenia paskudnego osadu.

Paskudztwo!

Zaznaczam, ze obecnie nie mam w kuchni okna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli będziesz gotować tylko wodę to na pewno nie!

Ale w przypadku smażenia czy gotowania potraw zawirających tłuszcz tak samo jak w przypadku kuchenki gazowej.

 

Piszesz tak, bo masz elektryczna i pelno osadu?

MP

Nie, nie mam kuchni elektrycznej. Ja piszę o tłuszczu, który nie wydziela się z gazu, a jedynie z potraw, więc trudno, żeby miała na niego wpływ kuchenka na której gotujemy. Owszem - od gazu jak najbardziej osmalają się garnki, ale jeśli tylko je myjemy to i ten problem jest do pokonania. Jednak dobry wyciąg to połowa sukcesu jeśli chodzi o pozbycie się z kuchni tłustego osadu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...