jarekkur 09.10.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Na Boga żywego....Thermo jesion nie jestże żadna " nowością" na naszym rynku znam ze dwóch parkieciarzy z powiatu leszczyńskiego ..jednego z okolic Katowic ..dwóch z Krakowa..i jednego z Poznania , którzy stosują od jakiś 3-4ech lat Czy trzy lub cztery lata to wystarczająco długo dla drewna na podłodze o których się mówi, że trwają 100 i wiecej lat. Nastepnie kto zebrał do tej pory i usystematyzował wszystkie doswiadczenia z tymi drewnami mam na mysli termiczne. Niemcy którzy kładą duzy nacisk na rozwój i wysoki poziom swojego rzemiosła, robia różne badania z tymi drewnami i mimo upływu co najmniej dziesięciu lat od szerokiego rozpowszechnienia termo drewna nie ma jeszcze normy na to drewno. Dlaczego. Ponieważ zbiera sie dane, doswiadcza się, eksperymentuje i tp. Pod tym względem jest to drewno nowością. Dzisiejsi klenci to trochę króliki doswiadczalne, tak jest z lakierami nano, również Bona Naturale, oleje dwuskładnikowe, parkiety o kształtach promieniowych nie kanciastych itp. Już przed czterema laty w Profesjonalnym parkiecie był artykuł na temat drewna termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.10.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Ja tez z pytaniem do ekspertów. Utkneliśmy z kasą na wykończenie domu ( nie udało nam sie sprzedać mieszkania bo spółdzielnia mieszkaniowa nam blokuje) a bardzo chcemy zamieszkać. Sąsiad wyciągnął z suchej piwnicy mozaike dębową w paczkach, nową-starą bo lezy tm już kilka ładnych lat. Kazał nam to układac jako podłoge pływajacą. Doma mamy wybudowany i otynkowany juz od zeszłej jesieni, zima ogrzewali go robotnicy. W 1 pokoju juz ułożyliśmy ta podłogę na takich panelach z pianki. Teraz mój mąż się boi że z czasem ta podłoga nam wstanie , bo jak zamieszkamy to będzie suszej ( teraz palimy tam 1-2 razy w tygodniu). Co myslicie? Czy nie warto ukłdać tej podłogi? Wyglada bardzo w porządku- taka jasna , nowa dębina. Chciałabym ja zaolejować żeby była matowa ale nie wiem czy tak sie robi z mozaiką? A jeśli to czy olejami które wymieniacie czy czyms innym? Boże o co chodzi? Jaka to mozaika wymiary grubośc, długośc, szerokośc pojedyńczej klepki ? W piwnicy leżała w paczkach już jako mozaika? Czy to pełne drewno, czy na sklejce? Czy jest na papierze czy na siatce? Jaką wilgotnośc ma podłoże max.2% cementowe, anhydrytowe 0,5% jeżeli nie są ogrzewane od spodu? Jak jest sucho to wam się rozeschnie!!! Będzie wilgotno w domu powyżej 70% wilgotności powietrza to może się popodnosic. Jaką wilgotnośc ma drewno? Jakie warunki były w piwnicy, czy takie same są w pokoju? Co to za panele z pianki od czego one lub do czego? Chodzicie po tej podłodze i taką przybrudzoną chcesz zaolejowac. olej wyciagnie wszystkie ślady obróbki maszyny stolarskiej i waszych rąk i obuwia. Jak macie równe podłoże? 3mm dołki na 2m długości i to we wszystkich kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Tak jest 100 pytań do musi paść aby mieć oglad i poglad sytuacji..i czekamy na odpowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.10.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 To możaika dębowa, z pełnego drewna, nie na papierze tylko scalona ze sobą 4 drutami. Grubośc ma ok 0.8 cm, szerokośc 1 deseczki to ok 2cm, długośc ich to jakieś 20 cm.( dokładniej nie moge powiedzieć- nie mam ich przy sobie). Składa się ja na pióro i wpust. Podłoże to wylewka cementowa. Jest dobrze zrobiona, prosta. Pizanka ma grubość 0.8 cm, To podłoże pod panele, jakiś poliuretan. Nie pamiętam nazwy. Po tej podłodze nie chodzimy, Poza tym chcemy ją scyklinować. Wilgotnośc podłoża- nie wiem jaką jest i raczej nie będę wiedzieć. Jak pisałam mamy problem z kasą, więvc nie będziemy robić pomiarów wilgotnośći. Ten dom stoi od jesieni, zimą był ogrzewany. Ale na codzień teraz nie jest. Jak zostawię tam np. ciastka, to Po kilku dniach sa lekko wilgotne.Jeżeli możesz mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczna. Ale jeśli Cię wkurzam to nie odpowiadaj.Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Jeżeli możesz mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczna. Ale jeśli Cię wkurzam to nie odpowiadaj. Pozdrawiam M To nie wynikało z wkurzenia kogokolwiek tylko z bezradności bez danych nie da się niczego poradzic dobrego..więc spokojnie proszę.. hmm mozaika łączona na pióro wpust???Sztample maja iaki wymiar z tymi 4rema drytam??Każda lamela ma pióro wpust(nie wierze wogóle w takie rzeczy jakoś..) czy cały sztampel..kurcze..nie widziałem tego jeszcze robionego(prócz hajnówki ale to nie ten rozmiar) w ten sposób...więc jeśli nie będziesz robic pomiaru to napisz choc jak dawno temu była wylana owa wylewka i jaka jest jej usredniona grubość.. P.S możesz zrobic jakies fotki tej mozaiki to jest dosyc ciekawe..warstwe wierzchnia i tylna please..tu jest jakieś hmm przekłamanie wynikajace z nieznajomości zdaje sie..mozaikę na pióro wpust układać na pływająco..nie trzyma się to wogóle kupy..zamieść zdj proszę i zbadaj wiglotność tej mozaiki to nic nie kosztuje..wystarczy podjechać na jakiś tartak czy do jakiejkolwiek firmy parkieciarskiej wbiją w to miernik i powiedzą..skąd jestes jesli z terenów slaskich pomogę bezpłatnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.10.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Dobra, to zrobie zdjęcia. I podjadę gdzieś, poproszę żeby mi zmierzyli tą wilgotność.Pojedyńcze deseczki są ze soba złączone tymi 4 drutami - mają od spodu rowki w których są te druty.Pióro i wpust jest na brzegowych deseczkach- na szczytach jest to co wystaje, na bokach rowki. Jak to sie połączy to wychodza takie kwadraty układane prostopadle do siebie. Sąsiad mówi że to mozaika, ale może to wcale sie tak nie nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.10.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Pióro i wpust nie jest na każdej deseczc, tylko na brzegach- na bokacha jest teb rowek, a na szcytach deseczek jest to co wystaje. Drut jest od spodu i od tzryma ze soba te deseczki.Wylwewka jest od zeszłej jesieni. Pod spodem jest 12 cm. styriopianu w tej wylewce. Nie pamiętam jaki ma cały wymiar, zapytam męża ( za godzinę ).W weekend zrobię fotki, postaram się też o ten pomiar. Niestety, jestem z mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Więc ok poczekamy na więcej danych że jest styropian wiem..ale..ile jest wylewki? Z mazowiekiego hmm bede w tych rejoinach 20 pażdziernika..mogę wpaść jesli to w wawie bądź w niedalekiej okolicy..*(Jeśli czas mi pozwoli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.10.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Już sie dowiedziałam -wylewki jest 10 cm. Jakbyś miał czas kiedy będzieszw okolicy Warszawy to zapraszam. Budujemy w okolicach Piaseczna, 10 km. od granic miasta na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Pracowałem tych regionie we wsi Łoś jak czas pozwoli..podjade.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.10.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Widzę to tak. Mozaika dębowa typowa 16 lub 20mm szeroka, 8 mm gruba i długa na 20mm. Lamelki łączone miedzy sobą drutami może byc. Takiej mozaiki nie układaj pływająco bo ci się rozleci tymbardziej na piance o grubości 8mm. A druty puszczą pierwszej zimy jak zacznie drewno przysychac. Nikt nie jest w stanie to wycyklinowac, ponieważ będzie się zapadało pod ważącą 60-80kg maszną. Takie gabaryty musisz przykleic, jeżeli ta posadzka sprawi wam radośc. Krawędzie z piórem i wpustem mam nadzieję znajdują się prawie na samym spodzie lamelki. Jezeli są w połowie to te skrajne lamelki mają tak zwanego lica czyli tego co jest nad piórem około 3-4mm czy tak? Jeżeli tak to musisz mie idealnie równe podłoże a mozaikę przyklejoną aby to przynajmniej raz wycyklinowac. Gąbka odpada. Mozaika podczas użytkowania się rozleci nawet jeżeli skleisz krawędzie ze sobą na pióro-wpust.Masz 10 cm grubą wylewkę i podobno bardzo grubo pod nią styropianu?Taka wylewka schnie bardzo dłługo. Napewno na tej wylewce inni rzemieślnicy trzymali swoje materiały, leżały opakowania, folie, stały wiadra etc. To hamuje wysychanie. Ogrzewanie to dobra rzecz ale wietrzenie jeszcze lepsza. Aby dobrze i szybko wysuszyc 10 cm jastrych (wylewkę) trzeba aby była wolna, bez pyłu. Temperatura 20C wilgotnoś powietrza wewnątrz 30-40% i dziennie od 7-10 dnia po wylaniu wietrzone na przeciąg 5 razy dziennie po 10 minut. To wtedy osiągnie taka wylewka około 2-3%w ciągu około 4-5 miesięcy. Czy pod spodem są piwnice, garaż czy leży to wszystko na gruncie rodzimym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Taka gr styropianu..i wylewki raczej tu musi wchodzić w rachubę tylko parter niepodpiwniczony..inna zasadność jest bardzo wątpliwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 26.10.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Jeszcze jedno pytanie do fachowców - przy układaniu deski w stylu pokładu, czyli fugowanej - jaki jest wybór kolorów fug? Czy można to sobie dowolnie dobierać, czy tylko te dwa podstawowe, które pokazaliście? Myślę o takim zafugowaniu deski merbau, raczej ciemniejszym kolorem, ale z czarnym trochę za duży kontrast. Co pasowałoby do merbau? Jakiś brąz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.10.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Jeszcze jedno pytanie do fachowców - przy układaniu deski w stylu pokładu, czyli fugowanej - jaki jest wybór kolorów fug? Czy można to sobie dowolnie dobierać, czy tylko te dwa podstawowe, które pokazaliście? Myślę o takim zafugowaniu deski merbau, raczej ciemniejszym kolorem, ale z czarnym trochę za duży kontrast. Co pasowałoby do merbau? Jakiś brąz? Biała; beżowa; jasny brąz; ciemny brąz; czarna; popielata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 26.10.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Poszukałam sobie informacji na temat tych preparatów do fugowania. Przy opisie produktu była taka uwaga: ZastosowanieSikaflex®-290DC i 290DC SL (VP)są stosowane wyłącznie do uszczelniania szczelin na tradycyjnych pokładach drewnianych na łodziach i jachtach(dodatkowe uszczelnienie). Zastanawia mnie to "wyłącznie", nie ma nigdzie wzmianki, że można stosować do wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.10.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Poszukałam sobie informacji na temat tych preparatów do fugowania. Przy opisie produktu była taka uwaga: ZastosowanieSikaflex®-290DC i 290DC SL (VP)są stosowane wyłącznie do uszczelniania szczelin na tradycyjnych pokładach drewnianych na łodziach i jachtach(dodatkowe uszczelnienie). Zastanawia mnie to "wyłącznie", nie ma nigdzie wzmianki, że można stosować do wnętrz. Po pierwsze uzywam Sika Flex 11Fc. Po drugie jezeli nadaje się na zewnatrz tym bardziej nadaje się do wewnatrz. Na jachcie jest sól, mokro, lód, słońce. W domu już tak krańcowych warunków nie ma. Przede wszystkim jest to masa która doskonale lączy ze sobą deski a do tego pracuje razem z nimi, ponieważ jest elastyczna. Można ją olejowac, lakierowac, szlifowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 26.10.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Poszukałam sobie informacji na temat tych preparatów do fugowania. Przy opisie produktu była taka uwaga: ZastosowanieSikaflex®-290DC i 290DC SL (VP)są stosowane wyłącznie do uszczelniania szczelin na tradycyjnych pokładach drewnianych na łodziach i jachtach(dodatkowe uszczelnienie). Zastanawia mnie to "wyłącznie", nie ma nigdzie wzmianki, że można stosować do wnętrz. Po pierwsze uzywam Sika Flex 11Fc. Po drugie jezeli nadaje się na zewnatrz tym bardziej nadaje się do wewnatrz. Na jachcie jest sól, mokro, lód, słońce. W domu już tak krańcowych warunków nie ma. Przede wszystkim jest to masa która doskonale lączy ze sobą deski a do tego pracuje razem z nimi, ponieważ jest elastyczna. Można ją olejowac, lakierowac, szlifowac. Ten nr 290dc wzięłam z postu autora wątku, na 1 stronie. Ten 11fc rzeczywiście ma inny opis. Producent podaje, że może być stosowany we wnętrzach. To dobrze,że można olejować, bo o tym myślimy. Ale czy to prawda, że drewno olejowane jest bardziej śliskie? (oczywiście po wyschnięciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.10.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 jest dokładnie odwrotnie...no chyba ze zawoskujesz ale odradzam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts