taje 24.11.2005 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Kupiłam dziesięcioletni dom na rynku wtórnym. Stan konstrukcyjny budynku bardzo dobry, niestety wnętrze do wymiany (estetyka wnętrza - dla mnie nieakceptowalna, względy czysto estetyczne). Rozmawiałam dzisiaj z architektem. Według niego, koszt wykończenia/remontu domu w standardzie, cytuję "średnio-wyższym" (projekt kompleksowy, obejmujący zakup/wykonanie mebli) to 2500-3000 zł za m kwadratowy powierzchni użytkowej. Ergo dom 200 m kw = 500 do 600 tys zł. Co o tym myślicie? Mnie to cokolwiek zdziwiło... jakie jest wasze doświadczenie w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 24.11.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Kupiłam dziesięcioletni dom na rynku wtórnym. Stan konstrukcyjny budynku bardzo dobry, niestety wnętrze do wymiany (estetyka wnętrza - dla mnie nieakceptowalna, względy czysto estetyczne). Rozmawiałam dzisiaj z architektem. Według niego, koszt wykończenia/remontu domu w standardzie, cytuję "średnio-wyższym" (projekt kompleksowy, obejmujący zakup/wykonanie mebli) to 2500-3000 zł za m kwadratowy powierzchni użytkowej. Ergo dom 200 m kw = 500 do 600 tys zł. Co o tym myślicie? Mnie to cokolwiek zdziwiło... jakie jest wasze doświadczenie w tym zakresie? podejrzewam że architem ma to wykonac lub ma nadzór wybierając ekipy i podwykonawców kwota dużo za duża mnie niewiele więcej będzie koszttowało postawienie i wyposażenie domu o większej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 24.11.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Ciekawe co architekt rozumie przez średnio-wyższy? Nikt nie chce być średniakiem, rozumiem, dlatego nie mówi o średnim. Ale ile w takim razie kosztuje ten wyższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 24.11.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 jesli z meblami to chyba trzeba liczyć od 1500 do 2000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 25.11.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Koszt ogromny. Moje wyposażenie wnętrza standard "średni" w Wa-wie(tzn. nie mam stołu za 8 000 łóżka za 20 000, jadalni za 30 000) wyjdzie (jeszcze urządzam) ok 1500 za m. Ale lokal nowy choć było przestawianie ścian. W porównaniu z innymi i tak wyszło dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 25.11.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Jak patrzę na wnętrza w polskich domach z polskich magazynów to ten koszt z pewnością może wynieść tyle co powiedział architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
democichy 25.11.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 wykończenie domu jest bardzo drogie \ jestem handlowcem art. wykończeniowych. bardzo duże są marże firm sprzedających takie art. wiem cos o tym!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.11.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Witam Wszystko zalezy co przyjmiemy za srednio wyzszy standard . Architekt wcale nie musial sie wiec mylic oceniajac koszty adaptacji. W naszych jednak polskich warunkach , ten standard sredni troche jest moim zdaniem zawyzony. Sprobujmy policzyc. Adaptacja pomieszczen w zaleznosci od ich stanu i zakresu przebudowy wraz z materialami sredniej polki to koszt zaczynajacy sie do ok 800pln/m2. Lazienka w dobrym standardzie to sprzet : wartosci ok 10-20tys pln, w.c. 2,5tys, meble kuchenne ok 10tys, sprzet 15tys. Meble /w standardzie R&B, Vox, Ikea :lol:/ na dom o tej powierzchni / pokoj dzienny, sypialnia, pok dzieci, gabinet, garderoba/20-30tys/. Policzmy. Wychodzi 222 500 pln/z dolnego pulapu/ , czyli metr kwadratowy powinien Cie kosztowac 1112,5 pln/m2. Po dodaniu kosztow nieplanowanych ok 10%, kosztow projektu i nadzoru calosc powinna sie zamknac w okolicy 1300-1500pln/m2. pozdrawiam architekt wnetrz -darmozjad krwiopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 27.11.2005 02:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chcemy mieć dom w niezłym standardzie. Problem polega na tym, że nie zamierzamy wprowadzać rewolucji w obecnym rozmieszczeniu wnętrz - zamierzamy jedynie wyburzyć dwie ścianki działowe i zamurować jedno okno. Poza tym, wymiana podłóg (na drewno dobrej jakości, musi być twarde - pies etc), malowanie ścian, wymiana łazienki, wymiana drzwi wewnętrznych, ewentualnie nowe gnaizdka etc. Kuchnia - być może w późniejszym terminie - zależy od naszej płynności finansowej. Do momentu wprowadzenia się chcemy wydać nie więcej niż 180 tys (plus projekt). Meble (i być może kuchnię) będziemy robic później. Czy waszym zdaniem mamy szansę zmieścić się w tym budżecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 27.11.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Dodam jeszcze do wczesniejszych wypowiedzi że koszt przeróbki/remontu juz istniejacego domu jest znacznie wyzszy niz wykańczanie w normalnym cyklu budowy. Ma to zwiazek z totalnymi przeróbkami juz istniejących rzeczy.Trzeba je wyburzać,odnawiac a to kosztuje podwójnie.Wywóz gruzu i innych odpadów,to wszystko trzeba liczyć. Nierzadko jest tak że budowa jest wtedy tańsza niż taki remont/przeróbka.Mam sasiada który tak właśnie sie przeinwestował.Żałuje teraz ze nie wyburzył tego co kupił i w to miejsce nie postawił nowego budynku. Może jednak sie myle ,to wszystko trzeba dokładnie przeliczyć.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 27.11.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Dodam jeszcze do wczesniejszych wypowiedzi że koszt przeróbki/remontu juz istniejacego domu jest znacznie wyzszy niz wykańczanie w normalnym cyklu budowy. ................................. Nierzadko jest tak że budowa jest wtedy tańsza niż taki remont/przeróbka. ....................... Może jednak sie myle , Nie mylisz, moze tak byc. Chociaz adaptacja starego wcale nie musi oznaczac kosztow wyzszych niz wykonczenie nowego.Czesto niestety tak jest i lepiej nawet postawic nowe, niz na sile przerabiac. Przerabiany dom to pewien stan zastany i okreslony architektonicznie i funkcjonalnie. Na marginesie! Sa nowe domy, ktore sa tak przerabiane , ze w rezultacie taniej byloby postawic nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts