Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od poczatku...

Kashmir

Recommended Posts

Przepraszam, jeśli dubluje wątek, ale żmudne śledzenie wyników użycia opcji „szukaj” nie pomogło

i mam w głowie ogromny mętlik – więc kolejny raz poproszę Was o pomoc :)

Otóż czy znacie może adresy stron internetowych, ewentualnie jakieś watki czy artykuły z tego Forum,

które w prosty i przystępny sposób – ale jednocześnie wyczerpujący – opisywałyby procedury związane z papirologią niezbędną do rozpoczęcia budowy?

Oczywiście znam ramowo przebieg tego procesu: wiem, że najpierw WZ, potem architekt, projekt – a w końcu pozwolenie na budowę.

Niestety – co krok okazuje się, że trzeba „czegoś jeszcze”.

Że do WZ niezbędna jest mapka, że tu geodeta, tam odpis z KW, że znowu mapka (tylko inaczej nazywająca się…)

Nie mam dużo czasu i chciałabym go spożytkować w miarę efektywnie –

nie biegając kilka razy w te same miejsca po te same dokumenty,

zatem poszukuje jakiegoś „łopatologicznego” opisu, co, gdzie kiedy? 8)

Poza stroną czysto formalną – jest jeszcze kwesta przyłączy – i tu znowu mapki, wypisy i cuda wianki.

Być może część tych rzeczy można załatwić od razu – np. zamawiając większa ilość jakichś mapek, czy zlecając szerszy zakres usług geodecie?

I czy w ogóle przyłącza da się załatwiać nie posiadając jeszcze WZ?

A może niektóre z nich są konieczne, aby te magiczne WZ uzyskać???

Jak to wyglądało u Was? Ile trwało?

Czy można w jakikolwiek sposób sprawić, aby przejść całą ta stronę proceduralną możliwie najszybciej?