Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zdecydowalem sie na odleglosc ok. 5 mm - zeby z jednej strony nie zaklocic cyrkulacji powietrza a z drugiej - zeby nie wychladzac pomieszczenia chlodniejszym powietrzem z korytarza. Jedne drzwi natomiast - podzcas mojej nieobecnosc - zamontowane sa tak, ze jest "dziura" az na 15 mm i kazalem to poprawic. A jak jest u was?

I jeszcze jedno - czy oscieznice (u mnie akurat regulowane z DRE) montowane sa na pianke punktowo, czy tez pianka wypelnia calosc otworu miedzy oscieznica a sciana? Jak powinno byc?

https://forum.murator.pl/topic/44314-jaka-macie-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99dzy-do%C5%82em-drzwi-a-posadzka/

Co do odległości drzwi mam ok. 8mm- 1 cm. Po to, żeby w przypadku gdy ew. kiedyś kolo drzwi będzie rozłożony dywan - nie zawijały go.

Jedyne drzwi, które mam ok. 2,5 cm nad płytkami to drzwi zewnętrzne otwierane na zewnątrz.

moje drzwi do niedawna mialy okolo 5 cm, ale to tylko wina "fachowca" ktory u nas robil. teraz standardowo 1cm.

co do oscieznic to ostatnio montowalem jedna w scianie z cegly. w szesciu miejscach dalem kolki aby pianka nie rozepchala oscieznicy i nawalilem pianki wszedzie gdzie sie dalo. rezultat - super.

pianka nie słuzy do montażu a jedynie do uszczelnienia!!!!!!

Jesli masz drzwi zamocowane na piankę to koniecznie to zmień i nie słuchaj wykonawcy który proponuje takie rozwiązanie bo on wyjdzie od ciebie za 2 dni a twoje dzrwi musza pracowac przez kolejne 20 lat! Równiez wtedy jak przeciąg zamknie drzwi z trzaskiem lub jak w nerwach nieco sie zbyt głośno przymkniesz itp itd.