SYPA 09.01.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Buduję dom 4 m od granicy działki ( z obu stron są 4 m, działka stosunkowo wąska). Chcę poztawić garaz przylegający do domu, ale wypadnie na granicy działki. Sasiad nie ma sprzeciwów. Nawet chce, abym zasłonil "czymś" parkowany w danym miejscu samochód! Natomiast w gminie nie chcą wydać decyzji o zmianie zagospodar. tłumacząc sie, ze są NOWE PRZEPISY (?). Wg urzedników do XII 2002 można było budować na granicy, a teraz nie (?) Czy to prawda? Proszę o pomoc prawną. A jeśli chcę razem z sąsiadem wybudować coś przez granicę razem? Dziekuję [ Ta wiadomość była edytowana przez: SYPA dnia 2003-01-14 17:30 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: SYPA dnia 2003-01-14 17:31 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: SYPA dnia 2003-01-14 17:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYPA 14.01.2003 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Widzę, ze nikt nie wie.. nawet panie w gminie... Żeby było śmieszniej, zapytalem się czy mogę postawić zamiast garażu wiatę. Okazało sie, ze też nie! Bo wiata musi mieć pozwolenie na budowę, a muszą być 4 m od granicy działki - według nowego prawa. Wynika z tego też, że nie będzie można postawic zadnego składzika na drewno, wiaty na śmieci blizej niż 4 m od granicy działki. Panie w moim UG jadą na szkolenie za tydzień (same uważają że to nowe prawo to paranoja) i wtedy będę wiedział. Czyżby to nowe prawo to jakiś knot legislacyjny? Proszę o poradę, czy ktoś sie z czymś takim spotkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 14.01.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Nie jest to odpowiedź znawcy, ale może wspólnie postawicie garaż - taki bliźniak? Na to powinni się zgodzić - na bliźniaki mieszkalne zgodę jeszcze dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYPA 14.01.2003 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Też nie, bo w/g pań prawo brzmi: można dobudować jedynie do istniejącego już budynku... [ Ta wiadomość była edytowana przez: SYPA dnia 2003-01-14 18:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 14.01.2003 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Musisz złamać jej opór zasiewając w blond główce niepokój. Ona sama nie wie jak interpretować przepisy i na razie kurczowo trzyma się tej wersji, jeśli ją umiejętnie naprowadzisz tymi bliźniakmi, zasiejesz niepokój, a potem prosty wywód logiczny i sama będzie przekonana, że to ona wymyśliła i będzie z tego DUMNA. A swoje dzieci zawsze się kocha i akceptuje. Trochę czaru i psychologii i jesteś w domu, a właściwie w garażu. Pozdrawiam spróbuj, tylko umiejętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYPA 21.01.2003 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Nie ma szans, nadal panie w UG nie wiedzą, czy można wydać pozwolenie... Ciekawe, bo według nich nie mozna postawić nawet blaszaka blizej niz 3 metry od granicy, tudzież wiaty na samochód, składzika na drzewo etc..Pojutrze idę do urzedu porozmawiać osobiscie. Panie w niedzielę były na szkoleniu. Według ich relacji człowiek, który przyjechał z ministerstwa "robił oczy" i nie wiedzial sam, jak rozwiązać ten problem 3 metrów. [ Ta wiadomość była edytowana przez: SYPA dnia 2003-01-21 16:44 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Z tego co przeczytałem gdzieś w Muratorze (chyba 1/2003) można wystąpić do Ministra o uchylenie obowiązującej ustawy i po uzyskaniu decyzji można działać. Jak to diała w praktyce - nie mam zielonego pojęcia - znając rzeczywistośc pewnie do ...(nie będę kończył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYPA 28.01.2003 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Już wiem co zrobić w takiej sytuacji: należy złożyć podanie do UG z uzasadnieniem, dlaczego chce sie zbliżyć do granicy, ci zaś wysyłają to do Ministerstwa i jeśli pozytywnie rozpatrzą to jest O.K. Podejrzewam jednak, ze ministerstwo będzie zawalone takimi wnioskami - w końcu gdzie postawić blaszaka czy wiatę na drzewo jak nie przy granicy działki? P.S. Oczywiście to wyjaśnienie dzieki artykułowi w ostatnim Muratorze, którego xero zostawiłem w urzędzie....Dzieki ci, Muratorze.... [ Ta wiadomość była edytowana przez: SYPA dnia 2003-01-28 17:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.02.2003 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Kolejna CHORA regulacja !Czy naprawde ministerstwo nie ma nic do roboty lepszego niż udzielanie (lub nie ) zgody na budowę garażu blaszanego w Pcimu Dolnym !!! Przepraszam, wiem że to nie Wasza wina... ale czasem mnie ponosi jak widzę co się dzieje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts