Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafa zabudowa najtaniej

Recommended Posts

Gość tripper

jestem z warszawy, kazda firma tutaj to ogolnopolska firma

a w zabudowe wlasnoreczna juz mi sie nie chce bawic, wole komus zaplacic, kto to zrobi w miare szybko i sprawnie. az mi sie glupio robi, jak polecalem to samo komus paredziesiat postow temu liczac na to, ze mi tez sie to samodzielnie uda zrobic :( czy ktos z Warszawy ma sprawdzona firme?

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-908236

Gość tripper

malowanie sie udalo, wzialem megasuperkryjaca farbe Duluxa i malowalem jedynie trzy razy. moglem sie tego spodziewac, bo walnalem sobie na wszystkich scianach w jednym pokoju 'imbirowe pola' tez duluxa i jak juz to raz pomalowalem, zorientowalem sie, ze jest 'troche' za ciemno. ale jest ok, imbirowa mam jedna sciane i bardzo dobrze to robi. ostro mnie pogiac musialo w momencie, kiedy pomalowalem WSZYSTKO, do tej pory na grzejnikachh strasza piekne pomaranczowe plamy

z dzika checia bym zrobil sobie zabudowe sam, tyle ze jest ciagle problem pt: wymiarowosc. maksymalna wysokosc IKEI to 236, moje mieszkanie ma 247. wszystkie elementy prefabrykowane maja standardowa szerokosc i wysokosc, moje mieszkanie wrecz przeciwnie. z kolei ja sam nie orientuje sie, czy drzwi i zawiasy przytwierdza sie bezposrednio do sciany, czy trzeba jeszce wrzucac tu i owdzie jakies listweki. arghhh... gdybym zamiast elitarnego liceum zaliczyl technikum stolarskie, mialbym fach w reku i nie mialbym problemu teraz z szafa...

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-908254

Mam nadzieje, że znajdziesz dobrego i nie drogiego wykonawcę. Mój mąż sam robił trochę zabudowy u nas i z tego co pamiętam najpierw na ścianę montował jakiś listwy, czy jak to się nazywa a dopiero na to zawiasy, nie bezpośrednio na ścianę.. Ale ja się nie znam na tym..

Jak ci się uda znaleźć jakieś dobre rozwiązanie to daj znać tutaj w tym wątku, bo przyda się każdemu, zwłaszcza nam Warszawiakom.. :wink:

p.s. dobrze, że udalo sie sciany pomalowac... :p

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-908272

z dzika checia bym zrobil sobie zabudowe sam, tyle ze jest ciagle problem pt: wymiarowosc. maksymalna wysokosc IKEI to 236, moje mieszkanie ma 247. wszystkie elementy prefabrykowane maja standardowa szerokosc i wysokosc, moje mieszkanie wrecz przeciwnie. z kolei ja sam nie orientuje sie, czy drzwi i zawiasy przytwierdza sie bezposrednio do sciany, czy trzeba jeszce wrzucac tu i owdzie jakies listweki. arghhh... gdybym zamiast elitarnego liceum zaliczyl technikum stolarskie, mialbym fach w reku i nie mialbym problemu teraz z szafa...

Jeśli chodzi o Ikeę,bo taką szafą montowaliśmy,to faktycznie najwyższa jest 236,ale dla nas nie było problemu-może kiedyś uzupełnimy to listwą maskującą,bez niej też jest ok.

Dostajesz do takiej szafy cały pakiet mocowań wraz z instrukcją-trzeba być ostrożnym,my mamy problem z łóżkiem,bo ewidentnie zły rysunek był,ale reklmuję to.Z szafami raczej ok,ale ostrożnym trzeba byc ;).Skręcanie idzie bardzo łatwo,choć jest to pracochłonne.Tył szafy przytwierdzasz do ściany (uwaga na przewody elektryczne w ścianie! u nas jeden poooszedł)

Bez technikum stolarskiego zrobisz to z kimkolwiek.Potrzebujesz tylko pomocy do postawienia szafy i wszelkich ruchów ,bo to jednak spore gabaryty.

Dokupujesz tylko uchwyty i wiercisz otwory na nie.

Jakość nie jest rewlelacyjna oczywiście,ale było na raty i podobało nam się drewno. ;)

Drugą szafę ze względu na skos zamówiliśmy u stolarza.Jest wymarzona jeśli chodzi o wygląd,ale jakość taka sobie,a kosztowała niemało-stolarz spoza W-wy,bo tutaj jeszcze drożej.Same materiały nie są tanie.

Też oczywiście żałuję,że nie umiemy sami robić szaf,ale bez przesady. ;)

Pozdrawiam i więcej wiary w siebie!

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-908294

Wlasnie chce zlozyc zamowienie na szafe w Komandorze.... Okucia chcialam aluminiowe, ale oni przekonywali mnie, ze aluminium jest troche dla snobow, ze tak samo wyglada Stal Lux. Wstepnie poprosilam o wycene ze stali, a gdybym chciala jednak aluminium to za szafe 2,70x2,50 trzeba doliczyc ok. 500 zl.

Zapytalam tez stolarza, ktory robi meble kuchenne - powiedzial, ze zrobi w aluminium (bo stal brzydko wyglada) za cene stali z Komandora :D

Wniosek z tego taki, ze takie firmy jak komandor doliczaja sobie po prostu za marke. Polecam dobrego stolarza!

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-908310

Jakość nie jest rewlelacyjna oczywiście,ale było na raty i podobało nam się drewno. ;)

co to znaczy, ze jakosc nie jest rewelacyjna? ze slabe te szafy sa?

Jak to w Ikei-wszystko dość kruche,cienkie.

Drzwi i boki są z dechy drewnianej,dość cienkiej i miękkiej,ale każde drewno w sumie takie jest.Dodatkowo drewno to jest tylko spatynowane bejcą.Ale są też inne rodzaje drzwi-z okleiną.

Szuflady niestety są też ze słabszej płyty-mówię o bokach.

Zostaje nam tył szafy-typowa płyta i wnętrze-tu już porządniej.

Plusem jest to,że w Ikei jest rewelacyjna obsługa klienta,wszystko można zwrócić,zareklamować,zero problemów.

Po moich i mamy problemach z Komandorem, a także ze stolarzem,od którego cokolwiek trudno było wyegzekwować,dla mnie jest ważne,żebym mogła w razie czego liczyć na załatwienie jakiejś problemowej sprawy.

No i raty,miały znaczenie.

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-909992

Gość tripper
wielkie dzieki. z szufladami nie bede mial problemow, bo akurat chce metalowe kosze. a zamawiajac szafe, dostajesz od razu instrukcje skladania moze? tzn: co w co sie wklada itp? i jak sie rozni cena ze strony od ceny realnej?
https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-909996

a sa dziurki wszystkie wywiercone?

projektujesz sobie szafe na ikea.pl/paxplanner czy jakos tak, podaje Ci orientacyjna kwote, no i ciekawi mnie roznica w wycenie ze strony ikea.pl a wycena z faktury

Dziurek jest całe mnóstwo. ;)

Twoim zadaniem jest tylko dopasowac odpowiednio wszystkie wkręty i mocowania.

W Ikei wszystko jest modułowe.Każdy element jest w cenniku.

Najlepiej,żeby być pewnym,że sią dobrze zaplanowało,iść do sklepu i tam sprzedawca zrobi wycenę.

Myślę,że jeśli nic nie przeoczyłeś,to tyle zapłacisz.

Co ważne,jeśli np. weźmiesz za dużo czegoś,to możesz zwrócić.Dlatego dopóki nie jestes pewny,że daną rzecz użyjesz,lepiej nie rozpakowywać.

A zresztą,ja oddałam lampkę,3 miesiące po terminie z rozwalonym pudełkiem. :roll:

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-911328

To i ja dorzuce tradycyjnie 3 grosze do mojej ulubionej firmy Ikea :D

Na poczatku roku robilem sobie szafy i z ciekawosci skorzystalem z kalkulatora Ikea. 6 metrow biezacych szaf w zabudowie modulowej /niestety akurat tu olbrzymi minus / w kazda strone jakby nie liczyc wychodzilo mnie ok 8200pln.Doliczyc nalezalo koszty transportu /do Ikea mam ok. 70 km/ no i oczywiscie zabawe ze skrecaniem.

Dla porownania poprosilem firme meblarska o dokonanie tej samej wyceny ale... Wysokosci i szerokosci niemodulowe, dopasowanie do milimetra wneki + rozwiazania, ktorych Ikea mi nie dala /projekt zabudowy i wygladu zrobiony wspolnie z wykonawca/ i z rozżutnosci juz, zamiast plyty foliowanej imitacja buku, zazyczylem sobie naturalnego oblogu bukowego o grubosci 3mm lakierowanego na satyne a szklane przegrody dodatkowo zafoliowane folia bezp. .

Koszt calkowity wraz z transportem i montazem wyniosl mnie 4900pln. /firma ok 15km ode mnie , fakt blizej ale palcem nie kiwnalem przy wnoszeniu i skrecaniu/. Jestem szczesliwy , ze takiego "frajera" trafilem na prowincji. Teraz bedzie mi robil dalej meble do pokoju. Zrobilem sobie tym razem wycene w Vox i kurcze ...tez wychodzi niebo lepiej. Aha! Jakosc i dokladnosc wykonania bez zastrzezen.Nie zalezy mi na znaczku Ikea czy Vox na szafie, wole miec te 3000 w kieszeni.

https://forum.murator.pl/topic/44322-szafa-zabudowa-najtaniej/#findComment-911404