smutna lidka 24.11.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 czy właścdwóch odrębnych sąsiadujących działek czy może postawić dom na jednej z nich bliżej niż 3m granicy drugiej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 24.11.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Chyba trzeba dokonac scalenia gruntow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elżbieta Bułatowicz 24.11.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 witam, według mnie dla urzędu nie ma znaczenia czy działka należy do jednego czy dwóch właścicieli. Mój znajomy był w takiej sytuacji, dwie sąsiadujące działki należały do niego i miał dom z oknem w granicy 3 m. Miał do wyboru albo zamurować otwór albo wstawić luksfery. Nia miało znaczenia, że sąsiednia działka też należała do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 25.11.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 czy właścdwóch odrębnych sąsiadujących działek czy może postawić dom na jednej z nich bliżej niż 3m granicy drugiej działki? Nie może. Bo gdyby po wybudowaniu domu na działce A sprzedałby działkę B, to dom na działce A stałby niezgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tekt 30.11.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 zgoda za tomkiem nie tylko prawo budowlane ale też k.c. więc scalenie ... hihi nie wszędzie praktykowane .. bo jeszcze są ograniczenia spowodowane zacienianiem,ppożem, lasem itp a o tym rzadko ktoś mówi to ja mam pytanie: a jak nie jest sąsiednia budowlana? § 12. (7) 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż: 1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy, 2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy. 2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu. 3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo 2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki. więc chce wybudować dom 600 m2? i mi się nijak nie mieści ... a muszę mieć 600 (nikt mi tego nie zakaże - zamaszysty jestem ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 07.12.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 czy właścdwóch odrębnych sąsiadujących działek czy może postawić dom na jednej z nich bliżej niż 3m granicy drugiej działki? I tak i nie. Zgodnie z prawem budowlanym nie moze budowac blizej niz 3m, ale... No własnie. Mozesz wystapic do Ministerstwa Infrastruktury - przez Wydział Budownictwa o uzyskanie zgody na odstepstwo od warunkow zabudowy i jezeli ja uzasadnisz to ja uzyskac. Wiem to bo sam taka zgode uzyskalem. Potem dasz sama sobie (jesli to dotyczy Ciebie) zgode jako wlasciciel sasiedniej działki. Wszystko bedzie zalatwione zgodnie z prawem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.12.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 czy właścdwóch odrębnych sąsiadujących działek czy może postawić dom na jednej z nich bliżej niż 3m granicy drugiej działki? Zakladam ze sciana ma otwory ( bo jesli nie ma to od razu mozna przyblizyc). Ale jesli ma otwory jest mozliwosc przyblizenia budynku za zgoda sąsiada. Sąsiad pisze pisemna zgode. Dzialki obie naleza do ciebie wiec nie ma problemu - sama sobie wyrazisz zgode - mysle ze architekt gminny wyda zgode. Jest to mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 07.12.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Sąsiad pisze pisemna zgode. Zapis o zgodzie sąsiada przy budowie budynku w granicy został wykreślony z warunków technicznych. Nie ma znaczenia kto jest właścicielem, bo ten może się szybko zmienić, zaś obiekt postawiony w granicy obniża wartość i sposób zagospodarowania działki sąsiedniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts