Robert Antończak 24.11.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Pozdrawiam wszystkich, którzy się odezwą i którzy tylko to przeczytają. Poszukuję informacji dotyczących płyt gipsowych produkowanych w naszym kraju. Z obiegowych opinii, które do mnie dotarły wynika, że ich skład może być "nieco" skażony ze względu na użycie do ich produkcji gipsów z filtrów elektrociepłowni. Czy ktoś może coś wie na ten temat? Nie ukrywam, że chodzi mi w tym momencie o szkodliwość takich płyt na mieszkańców pomieszczeń nimi wykończonych. Liczę na szybką i wyczerpującą odpowiedź.Pozdrawiam jeszcze raz.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 25.11.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Ale co dzisiaj nie jest szkodliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 25.11.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Ja też słyszałam, że w zasadzie większość płyt g-k powstaje dzieki odsiarczaniu spalin. Przynajmniej kwaśnych deszczy mniej A gips jest po prostu wynikiem tego procesu. Tzw. "obiegowa opinia" która do mnie dotarła jest taka, że np Francuzi do siebie wywożą nasze "czystsze" płyty Nidy Gips, a nam przywożą Lafarge Nida Gips - podobno gorsze. Myślę sobie jednak, że nie ma co panikować, że przy wszystkich lakierach, impregnatach i laminatach, które stosujemy płyty g-k nic złego nam nie zrobią. Ale niech się fachowcy technicy wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 25.11.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Oczywiście niech sie wypowiedzą !!! Na pewno zdrowy jest gips kopalny ale tynki gipsowe są robione z syntetycznegoCytat:Przemysł gipsowy w Polsce powstał tak naprawdę w 1956 roku. Obecnie gips wydobywany jest w Małopolsce (Stawiany, Leszcze) i na Dolnym Śląsku (Lubichów, Nowy Ląd). Ze względu na ochronę środowiska naturalnego, coraz powszechniejsze staje się również wykorzystywanie w budownictwie gipsu syntetycznego, otrzymywanego w mokrych procesach odsiarczania produktów spalania węgla (Elektrownie Jaworzno, Opole i Bełchatów). Właściwości fizyko-chemiczne gipsu syntetycznego (reagips) są identyczne z naturalnym. Do atmosfery emitowanych jest rocznie około 2,9 mln ton SO2, a niektóre źródła podają nawet wartość o wiele wyższą, rzędu 3,2 do 3,5 mln ton. Powstawanie przy elektrowniach instalacjach utylizacji spalin i zakładów produkcji gipsu syntetycznego ma więc duże znaczenie ekologiczne, gospodarcze i techniczne. " Dwa lata temu rozmawiałem z ludźmi którzy mieli znajomego z branży G-K. Zamierzali robic tynki gipsowe i jak mi powiedzieli po rozmowie z nim całkowicie zrezygnowali i zrobili tradycyjne cementowo-wapienne. Na tyle mnie "wystraszyli" że pozostał uraz i robiłem również tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.11.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Ja też uznałam że lepiej zrezygnować z g-k. Zwłaszcza, że mało jest osób, które potrafią to zrobić na tyle solidnie żeby nie pękało (dokładnie rzecz biorąc ja nie widziałam nie pękających) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 25.11.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Nie sa szkodliwe ! A napewno mniej niz beton komorkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Antończak 26.11.2005 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 26.11.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Ja też uznałam że lepiej zrezygnować z g-k. Zwłaszcza, że mało jest osób, które potrafią to zrobić na tyle solidnie żeby nie pękało (dokładnie rzecz biorąc ja nie widziałam nie pękających) to jak wykończyć skosy pooddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 26.11.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Wykończyc np. boazerią i pomalować "ekologicznym"( o ile takie istnieje ) lakierem , farbą , bejcą itp. Tylko ,żeby sie nie okazało ,że płyty były "czystsze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 26.11.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Kup płyty Nida-Gips i dokładnie zaznacz w zamówieniu, że mają być z polskiego gipsu kopalnianego. Nawiasem mówiąc używałam płyt od kilku różnych producentów i wydaje mi się, że ten naturalny z Nidy był najtwardszy. Zanim były montowane leżały dłuższy czas w tych samych warunkach pokojowych, więc nie mogła mieć wpływu różna wilgotność. A z tym gipsem "elektrownianym" niestety prawda. W Polsce jest "produkowany" od co najmniej 15 lat a może więcej. Zaczęło się od Elektrowni Bełchatów. Na początku, zanim wszedł na nasz rynek kapitał zachodni, był zakaz używania tego gipsu w budownictwie mieszkaniowym, właśnie ze względu na wysoką radioaktywność. Teraz wszystko jest dopuszczone, dlatego wyroby gipsowe m.in. Knaufa są takie tanie. Tlenki siarki po przepuszczeniu przez mleko wapienne dają gips wykorzystywany w budownictwie a tlenki azotu z tych że spalin są wykorzystywane w rolnictwie jako nawozy azotowe. Potem to zjadamy w roślinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 26.11.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Czyli z tym rozróznieniem na Nida - Gips i Nida Gips Lafarge to jednak prawda. A to Francuzy paskudne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.11.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Rzekłbym ropuchy. Panie i panowie chyba troszke przesadzacie z tym gipsem.Pewnie bardziej szkodliwe jest oglądanie telewizora i siedzenie przy kompie niż mieszkanie z płytą G/K. BK radioaktywny, ceramika mniej, cegła troszke, gips bardzo, z kominka czasem się zadymi, przy wsypywaniu ekogroszku się kurzy, o farbach i lakierach nawet nie wspomnę . Jest coś nieszkodliwego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 26.11.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Chodzi o to , żeby człowiek był świadomy i mógł sam na własną odpowiedzialność dokonać wyboru czym i w jakiej ilości będzie się truł. Nie ma nic gorszego niż oszustwo a ukrywanie prawdy jest oszustwem. W moim domu też jest sporo szkodliwych rzeczy, ale dozuję je pod kontrolą , aby sumaryczne ich stężenie mnie zbyt szybko nie zabiło. A życie z ciągłym bólem głowy i poczuciem zmęczenia też do przyjemności nie należy. Więc jeśli można jakieś paskudztwo zamienić czymś mniej paskudnym należy to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 26.11.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 ..Nie ma nic gorszego niż oszustwo a ukrywanie prawdy jest oszustwem... Tu sie zgadzam. Na szczęście jestem zwolennikiem tynków cementowo-wapiennych (znanych od ...ho ho ...zamierzchłych czasów) pozdrowienia dla rafałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.11.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Tynki wapienne, to się zgodzę, są znane od bardzo dawna. Ale tynki cementowo-wapienne to już chyba znacznie nowszy wynalazek. W cemencie też występują domieszki popiołow lotnych. Chyba trzeba będzie wrócić do jaskiń i szałasów bo inaczej poginiemy marnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Antończak 27.11.2005 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Krótko mówiąc, najbardziej szkodzi żyć. Macie racje, trzeba wiedzieć na co się decydujemy i jakie ryzyko ponosimy, nie informowanie nas o tym wszystkim to niezłe draństwo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.11.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 to jak wykończyć skosy pooddasza? No cóż. Można właśnie boazerią. Poza tym mówimy o tynkach przyklejanych na placki do ścian poziomych, prawda? Poddasze to niekoniecznie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 28.11.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 życie to nieuleczlna choroba - każdy przecierz żyje z wyrokiem - azbest to było świństwo - ale tak jak napisałem każdy ma swój czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts