Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty kartonowo gipsowe - szkodliwe czy nie?

Recommended Posts

Pozdrawiam wszystkich, którzy się odezwą i którzy tylko to przeczytają. Poszukuję informacji dotyczących płyt gipsowych produkowanych w naszym kraju. Z obiegowych opinii, które do mnie dotarły wynika, że ich skład może być "nieco" skażony ze względu na użycie do ich produkcji gipsów z filtrów elektrociepłowni. Czy ktoś może coś wie na ten temat? Nie ukrywam, że chodzi mi w tym momencie o szkodliwość takich płyt na mieszkańców pomieszczeń nimi wykończonych. Liczę na szybką i wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam jeszcze raz.

Robert

Ja też słyszałam, że w zasadzie większość płyt g-k powstaje dzieki odsiarczaniu spalin. Przynajmniej kwaśnych deszczy mniej :lol: A gips jest po prostu wynikiem tego procesu. Tzw. "obiegowa opinia" która do mnie dotarła jest taka, że np Francuzi do siebie wywożą nasze "czystsze" płyty Nidy Gips, a nam przywożą Lafarge Nida Gips - podobno gorsze. Myślę sobie jednak, że nie ma co panikować, że przy wszystkich lakierach, impregnatach i laminatach, które stosujemy płyty g-k nic złego nam nie zrobią. Ale niech się fachowcy technicy wypowiedzą.

Oczywiście niech sie wypowiedzą !!! Na pewno zdrowy jest gips kopalny ale tynki gipsowe są robione z syntetycznego

Cytat:

Przemysł gipsowy w Polsce powstał tak naprawdę w 1956 roku. Obecnie gips wydobywany jest w Małopolsce (Stawiany, Leszcze) i na Dolnym Śląsku (Lubichów, Nowy Ląd). Ze względu na ochronę środowiska naturalnego, coraz powszechniejsze staje się również wykorzystywanie w budownictwie gipsu syntetycznego, otrzymywanego w mokrych procesach odsiarczania produktów spalania węgla (Elektrownie Jaworzno, Opole i Bełchatów). Właściwości fizyko-chemiczne gipsu syntetycznego (reagips) są identyczne z naturalnym. Do atmosfery emitowanych jest rocznie około 2,9 mln ton SO2, a niektóre źródła podają nawet wartość o wiele wyższą, rzędu 3,2 do 3,5 mln ton. Powstawanie przy elektrowniach instalacjach utylizacji spalin i zakładów produkcji gipsu syntetycznego ma więc duże znaczenie ekologiczne, gospodarcze i techniczne. "

Dwa lata temu rozmawiałem z ludźmi którzy mieli znajomego z branży G-K. Zamierzali robic tynki gipsowe i jak mi powiedzieli po rozmowie z nim całkowicie zrezygnowali i zrobili tradycyjne cementowo-wapienne. Na tyle mnie "wystraszyli" że pozostał uraz i robiłem również tradycyjne.

Kup płyty Nida-Gips i dokładnie zaznacz w zamówieniu, że mają być z polskiego gipsu kopalnianego. Nawiasem mówiąc używałam płyt od kilku różnych producentów i wydaje mi się, że ten naturalny z Nidy był najtwardszy. Zanim były montowane leżały dłuższy czas w tych samych warunkach pokojowych, więc nie mogła mieć wpływu różna wilgotność. A z tym gipsem "elektrownianym" niestety prawda. W Polsce jest "produkowany" od co najmniej 15 lat a może więcej. Zaczęło się od Elektrowni Bełchatów. Na początku, zanim wszedł na nasz rynek kapitał zachodni, był zakaz używania tego gipsu w budownictwie mieszkaniowym, właśnie ze względu na wysoką radioaktywność. Teraz wszystko jest dopuszczone, dlatego wyroby gipsowe m.in. Knaufa są takie tanie. Tlenki siarki po przepuszczeniu przez mleko wapienne dają gips wykorzystywany w budownictwie a tlenki azotu z tych że spalin są wykorzystywane w rolnictwie jako nawozy azotowe. Potem to zjadamy w roślinkach.

Rzekłbym ropuchy.

Panie i panowie chyba troszke przesadzacie z tym gipsem.

Pewnie bardziej szkodliwe jest oglądanie telewizora i siedzenie przy kompie niż mieszkanie z płytą G/K.

BK radioaktywny, ceramika mniej, cegła troszke, gips bardzo, z kominka czasem się zadymi, przy wsypywaniu ekogroszku się kurzy, o farbach i lakierach nawet nie wspomnę . Jest coś nieszkodliwego ??

Chodzi o to , żeby człowiek był świadomy i mógł sam na własną odpowiedzialność dokonać wyboru czym i w jakiej ilości będzie się truł. Nie ma nic gorszego niż oszustwo a ukrywanie prawdy jest oszustwem. W moim domu też jest sporo szkodliwych rzeczy, ale dozuję je pod kontrolą , aby sumaryczne ich stężenie mnie zbyt szybko nie zabiło. A życie z ciągłym bólem głowy i poczuciem zmęczenia też do przyjemności nie należy. Więc jeśli można jakieś paskudztwo zamienić czymś mniej paskudnym należy to zrobić.