Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spartherm, Jotul, Tarnawa, Austroflamm, Dovre, Ekkom

Recommended Posts

Szukam wkładu kominkowego do ciągłego palenia do dgp z turbiną dużej mocy. Powierzchnia do ogrzania ok. 180 m2 pow. z poddaszem użytkowym tj. ok 600 m3.

Parter wysokość pomieszczeń ok. 3 m, poddasze ok. 2,5 m.

Myślałem o największym Jotulu - Panoramie 15 KW lub francuskim Fonte Flame.

Generalnie interesują mnie te wkłady, które skutecznie ogrzeją tą powierzchnię.

Możesz coś poradzić?

• 2 months później...

...po dłuuuugim zastanawianiu się ostatecznie na placu boju zostały:

Austroflamm Argos lub Pelagon i Spartherm FDh 570+SVS...Mają chyba podobne parametry i...niestety również podobną CENĘ !!! :( :( :(

Zależy mi na kominku dwustronnym, czyli z szybami vis a vis, który będzie miał jednocześnie pobór powietrza z zewnątrz. Planuję dołożyć trochę szamotu wokół dla lepszej akumulacji...

I jeszcze jedno...oba chyba są za słabe ( nominalnie 11kW ) do ogrzewania domu 250 m2 ?

• 3 weeks później...

Proszę o pomoc

Mam domek firmy Archon http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41f4ed1db50ca

kubatura 719 m3

pow urzytk 127,3 m3

pow zab 129,7 m3

pow domu 157

W domu chcemy zamontować dobrej firmy wkład kominkowy (ale bez przesadyzmu jeżeli chodzi o cenę np. Tarnava, Dovre), ma on rozprowadzać ciepło tadycyją metodą, dom jest dobrze ocieplony cegła porotherm 30cm, styropian 12cm, wełna mineralna 25cm i okna plastikowe. Dom bedzie ogrzewany gazowo tylko wieczorami na jeśieni lub na wiosnę chcemy się dogrzewać przez kominek. Kominek ma pełnić funkcję dodatkowego żróżdła ciepła

Prosze o pomoc w dobraniu wkadu i mocy

Pozrawiam

Agnieszka R

• 10 months później...
  • 7 months później...
  • 9 months później...
  • 7 months później...

Witam. Zastanawiam się nad kupnem wkładu kominkowego firmy EKKOM.

Z tematu i pierwszego postu wynika ze jest to renomowana firma. Czy ktoś z użytkowników wkładów tej firmy możne podzielić się ze mną swoją opinią i czy z zakupu jest zadowolony??? Zakupu mam dokonać w markecie i stąd moje wątpliwości...

Pozdrawiam i dziękuje z góry za informacje

Witam.

Większość producentów i importerów palenisk ma w ofercie wyroby dobre i ... tanie.

Ty wybrałeś akurat model, który jest tani. Dlatego można go kupić w markecie.

Nie różni się niczym od innych wkładów podobnej konstrukcji, jakie można w tychże marketach nabyć.

Pozdrawiam.

P.S. Ależ chciało Ci się tak stary "post" wyszukiwać :wink: Od tych paru lat, bardzo dużo rzeczy się zmieniło w kominkowej branży.