Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TEMAT DLA REDAKCJI - WST W 12/2005 czy jest problem????

fprefect

Recommended Posts

Witam

W ostatnim numerze ogłaszacie rozpoczęcie nowego roku szkolnego w WST... domyslam się, że chodzi o szkołę w Katowicach. Swojego czasu mocno zastanawiałem się nad nauką w niej... jednak wynikł mały problem.

Mianowicie Szkoła ta wydaje po 4 latach studiowania jedynie inż. arch. a nie mgr inż. arch... jednym słowem są to studia inżynierskie. sęk w tym, że po przeprowadzonej korespondencji ze śląską Izbą Architektów, a także z jej głównym oddziałem w warszawie okazało, się, że żadna izba architektów nie da uprawnien inżynierowi architektowi... musi byc magister. Studia magisterskie prowadzi politechnika w Gliwicach, w Białymstoku i w warszawie bodaj, jednak sa to kolejne rok lub dwa lata nauki, kolejne koszty itd. podejrzewam, że sporo ludzi studiujących w WST nie zdaje sobie z tego sprawy.

na uwagę zasługuje także pochylenie się nad kompetencjami IZB, z tego co wiem decyzja o "nieuprawnianiu nie magistrów" jest ich autonomiczną decyzją, mającą na celu ograniczenie liczby architektów. Ciekawe jest także to jak się mają obecne przepisy "Ustawa o samodzielnych funkcjach w budownictwie" do tych działań Izby architektów. Jeszcze ciekawsze jest to, że inne izby (elektryków, konstruktorów, wodkanalarzy itp) akceptują tytuł jedynie inzyniera....

Rzucam temat na forum, bo wydaje mi się dośc ciekawy... a może mi się tylko wydaje

p.s.

Swojego czasu, gdy temat ten zajmował mnie żywo natrafiłem, na tekst jakiejś uchwały z jakiejś konferencji członków IZB Architektów i rektorów wydziałów architektury... z pamięci zacytuję, że chodziło w nim o to, że "Zdaniem powyższych osób tylko 5 letnie studia magisterskie uprawniają do uzyskania uprawnień w zawodzie architekta" Czy to koszenie konkurencji w postaci WST czy może działanie korporacyjno-kastowe???? A może coś się zmieniło tylko ja jestem do tyłu w temacie????