Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłata za księgę wieczystą i wpis

rafibor

Recommended Posts

Witam,

jak pewnie wiecie zmieniają się przepisy dotyczące opłat za księgę wieczystą i za dokonywanie wpisów do niej - ma być opłata zryczałtowana :D a jak dotychczas liczona od wartości nieruchomości i tu mam kilka pytań :( ale może na początku o mojej sytuacji - kończę załatwiać formalności związane z działką została do uregulowania sprawa spisania aktu notarialnego i w takiej sytuacji czy:

mogę czekać do marca (4 miesiace) ze spisaniem aktu notarialnego na razie nie zamierzam - czy decycja ma jakiś określony termin ważnosci, czy umowa pomiędzy mną a sprzedającym wystarczy by móc dzialać w kierunku rozpoczecia budowy

a mzoe macie jakiś link od strony z tymi przepisami lub wiecie gdzie ich można szukać

pozdrawiam

Rafibor

Weź pod uwagę fakt że teraz opłata w ksiegach wieczystych wynosi 0,8% wartości nieruchomości.Od 1 marca ma być opłata w wysokości 200z. Nie wiem jaka wartość ma kupowana działka, ale jeżeli bedzie niewielka różnica w wysokości opłaty to radzę teraz załatwic formalności zwiazane z założeniem KW. Po 1marca jest obawa że wszyscy "rzucą" się do ksiąg i powstaną dość długie okresy na załatwienie sprawy.

w sumie z tym "rzucaniem się" to masz rację moze uda mi się cos jeszcze utargować u notariusza

Panowie nie przesadzajcie. chyba nie myslicie, że cała Polska czeka z życiowymi planami (a takimi sa zakup mieszkania lub budowa domu) na zmianę przepisów o opłacie sądowej. Zdecydowana większość ludzi nawet zielonego pojęcia nie ma o tym, że przepisy ulegają zmianie. Sądy moga mieć trochę więcej spraw ale nie myślę, że spowoduje to drastyczne opóźnienia w rozpatrywaniu wniosków.

Jeśli chodzi o decyzje to po prostu musisz sobie policzyć czy warto czekać

Temat był "wałkowany" na forum tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=57854&highlight=

w treści znajdziesz link do nowej ustawy o kosztach

pozdrawiam

Weź pod uwagę fakt że teraz opłata w ksiegach wieczystych wynosi 0,8% wartości nieruchomości.

czy ta oplata jest standardowa czy są jakieś przedziały zależne od wartosci wiesz ja kto wyglada, ja jeszcze jestem całkowitym laikiem :D w tej kwestii a niedługo chcę poszukac notariusza i nie dać sie zrobić w balona :wink: , wiem ze powiniem poszukać ale nie bardoz ostatnio mam czas na takie wycieczki czy telefony

w linku który podałeś nie znalazłem akuart tych informacji :-?

Weź pod uwagę fakt że teraz opłata w ksiegach wieczystych wynosi 0,8% wartości nieruchomości.

czy ta oplata jest standardowa czy są jakieś przedziały zależne od wartosci wiesz ja kto wyglada, ja jeszcze jestem całkowitym laikiem :D w tej kwestii a niedługo chcę poszukac notariusza i nie dać sie zrobić w balona :wink: , wiem ze powiniem poszukać ale nie bardoz ostatnio mam czas na takie wycieczki czy telefony

w linku który podałeś nie znalazłem akuart tych informacji :-?

witam

podaj mi na priva wartość działki to Co napiszę ile zapłacisz obecnie a ile po zmiania przepisów

pozdrawiam

Weź pod uwagę fakt że teraz opłata w ksiegach wieczystych wynosi 0,8% wartości nieruchomości.Od 1 marca ma być opłata w wysokości 200z. Nie wiem jaka wartość ma kupowana działka, ale jeżeli bedzie niewielka różnica w wysokości opłaty to radzę teraz załatwic formalności zwiazane z założeniem KW. Po 1marca jest obawa że wszyscy "rzucą" się do ksiąg i powstaną dość długie okresy na załatwienie sprawy.

witam

Dokładnie rzecz biorąc to od 0,8% do 0,50% i to tylko wtedy gdy nabywamy od skarbu państwa lub od jednostki samorządu terytorialnego. W obrocie prywatnym wpis własności do Kw wynosi od 1% do 1,6%.

Podając wartość 0,8% założyłeś, że wpis stosunkowy wynosi 1/10 części a tak niestety nie jest w każdym przypadku

pozdrawiam