sylwek100 25.11.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Czy można wybudować dom...Obok mojej działki budowlanej ma podobną działkę moja mama i ciocia -współwłasność.Czy mając zgodę cioci, możemy na tych dwóch działkach-pośrodku postawić dom?Czy konieczne jest scalenie działek? Jak to zrobić, ile to kosztuje?A może lepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby moja mama przekazała mi swoją część działki? Ale co wtedy z podatkiem od darowizny? Wartość działki to ok 16 tysiecy. Czy zapłacę podatek od darowizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 26.11.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Nikt Ci nie da pozwolenia na budowę jak nie będziesz właścielem działki, na której masz zamiar budować dom.Co do darowizny to nie jestem na 100% pewna, ale podatku nie zapłacisz, bo to bliska rodzina daruje. Musisz się dowiedzieć w skarbówce, do jakiej kwoty darowizna jest zwolniona od podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 27.11.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Jak mama Ci podaruje swoją część działki to jeszcze będziesz musiał dokonać wyjścia ze współwłasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts