Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STOP NIENAWIŚCI - apel

Monika B

Recommended Posts

hmmm no a ja mam takie przeswiadczenie ze w USA jest duzo wieksza agresja niz w Polsce, ludzie sa bardziej wulgarni , nawet mam wrazenie ze tam powiedzenie you bitch! to na porzadku dziennym, to jak u nas - hej kolezanko !, no a spotkac homo sie calujacych to wcale nie jakies cos niespotykane tylko czesto widziane. No a o rozluznieniu obyczajow, moralnosci to takie wrazenie mam ze przoduja w swiecie - moze to takie przeswiadczenie bo tak mowi sie - tak jak o Polakach ze to zlodzieje :cry:

Nie wierze ze to napisalas .

Trzeba oddzielic amerykanskie filmy od zycia . Zobaczymy wtedy purytanskie spoleczenstwo .

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak odbierają homofobię

sami zainteresowani,a więc osoby o orientacji homoseksualnej.

W 2002 r. został opracowany przez znane i szanowane w środowisku,walczące o prawa mniejszości seksualne, stowarzyszeszenie Lambda raport o dyskryminacji mniejszości seksualnych w Polsce.

Raport został dofinansowany przez pełnomocnika ds. równego statusu kobiet i mężczyzn Izabelę Jarugę.

Jak wypowiedziała się mniejszość o swojej sytuacji na podstawie kilku przykładów z raportu wziętych:

-78% nie doświadczyło przemocy fizycznej

dyskryminacja w miejscu pracy:

-Czy w 2001 roku odmówiono Ci zatrudnienia, dlatego że wiedziano albo podejrzewano, że jesteś osobą homo- lub biseksualną?

odp.Nie-83,7%

-Czy w 2001 roku odmówiono Ci awansu, dlatego że wiedziano albo podejrzewano, że jesteś osobą homo- lub biseksualną?

odp.Nie-94,5%

-Czy w 2001 roku zwolniono albo zmuszono Cię do odejścia z pracy, dlatego że wiedziano albo podejrzewano, że jesteś osobą homo- lub biseksualną?

odp.Nie-95,5%

-86% nie doświadczyło dyskryminacji w placówkach służby zdrowia

-76% nie doświadczyło dyskryminacji w Kościele

Decyzję o coming out podejmuje ok.70% wobec rodziny i 90% wobec przyjaciół.

Z badań wynikło też,że decyzja o coming out w miejscu pracy zmniejsza ryzyko nękania,z czym sami autorzy raportu nie bardzo umieli jednoznacznie sobie poradzić w interpretacji.

Wyniki następnego raportu są bardzo podobne i świadczą,że osoby o orinetacji homoseksualnej w swojej większości nie czują się dyskryminowane.

Może chodzi więc o to,aby działacze organizacji,kórych jest bardzo wiele,i które sieją propagandę o nietoleracnji mieli źródło dochodu z bardzo licznych dotacji.

Jeśli chodzi o postawę rodziców wobec takiej sytuacji,to pytania typu co byś zrobiła zawiera szantaż emocjonalny,gdyż większość rodziców akcetpuje swoje dziecko bez względu na to,jaką inność ono posiada i w jakim wieku się ona ujawni.Na tym polega właśnie bezwarunkowa miłość rodzicielska.Choć wobec wyzwań życia jest to miłość trudna.

Natomiast wydaje mi się,że jako rodzic mam prawo sprzeciwiać się choćby takiej sytuacji,która miała miejsce w Krakowie,gdzie to właśnie stworzyszenie Lambda wydało ulotki sfinansowane przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej oraz pieniądze z Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju.Ulotki dotyczyły tego jak zapobiegać Aids i były rozdawane uczniom między innymi.

http://ww2.tvp.pl/372,20051130274333.strona

Niestety w informacjach nie są przytoczone fragmenty z tej uświadamiającej ulotki,a nie jest to miejsce,żeby takie rzeczy cytować.

W każdym razie jako rodzic nie życzyłabym sobie,aby mojemu nastolatkowi,ktoś wciskał ulotki o zabawach z kałem i moczem.

I niech mnie ktoś nazywa,że jestem nie oświecona,ciemna,i nie uświadomiona.Jeśli przez to czuje się jasniej-jego sprawa,ja w każdym razie mam konstytucyjne prawo do myślenia co chcę i jak chcę wychowywać swoje dziecko.

Dziękuję i pozdrawiam.

:D

kolejny koles który mówi o czymś czego na oczy nie widział

skylwaker 10 lat siedzialem w USA w kilku stanach

jest dokładnie tak jak mówi Agnieszka1, no może nawet znacznie gorzej w sferze kultury językowej... a ty kolego może opieraj swoje wypowiedzi na faktach a nie na filmach.... to że w gwiezdnych wojnach czy amerykańskich filmach o mikołaju nie przeklinają to nie znaczy że tak nie jest....

jeszcze jedno różni nas od usa, jesteśmy bardziej przedsiębiorczy, wykształceni... tam są miast gdzie 70% żyje z zasiłku i ogląda tv

..ale na uprzejmosc, wbrew apelowi kolezanki Moniki w stosunku do ciebie tez mi sie jakos byloby ciezko zdobyc , moje prawo , chyba sie zgodzisz ze mna?

rrmi - dobrze Cie rozumiem - bo mnie też ciężko z zyczliwością. Co może wydawać się niezrozumiełe, nie zamierzałam mącić i jątrzyć, o co mnie posądzono, tylko własnie znaleźć sposób na zdobycie się no ową zyczliwość.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to nasze prawo - nieuprzejmość. Tylko ona własnie prowadzi do jescze większej nieuprzejmości, i robi się już tak ogólnie coraz bardziej niefajnie - szczególnie u nas, gdzie chwilami wydaje mi się jakby zyły tu nie jeden, a dwa różne narody.

Jako że, stoję na stanowisku, że choć świat zmieniać należy od siebie, to w kupie łatwiej się reformować - próbwałam to zrobić szukając chetnych do pomocy :lol:

Opal - może jesteś z Krakowa i widziałaś naocznie. Ztego co ja słyszłam akcja była skierowana do najbardziej narazonych na AIDS - czyli homo - nie do wszystkich. Poza tym zawsze możesz odmówić przyjęcia ulotki. A ktoś to wręczał dzieciom? Jesli tak - to rzeczyiście jest nadużycie. Choć osobiście wzięłabym taką ulotkę, by POROZMAWIAĆ ze swiom 13-letnim synem właśnie o homo .

A co do zgody na taki wybór dorosłego już dziecka - nie ukrywam, że byłaby to dla mnie wielka tragedia. Ale chyba większ gdyby bałby mi sie o tym powiedzieć i krył się po katach.

I jescze raz trochę prowokacyjnie:

Na co trudniej byłoby sie zgodzić - na związek dziecka z osoba tej samej płci i szczęsliwe zycie, czy na jej regularne wizyty w domu publicznym (w charakterze dawcy lub biorcy), a może zejście na drogę przestępstwa?

Żeby nie było, że znów kogos nie szanuję - to sama zadaję to pytanie również sobie.

Opal - może jesteś z Krakowa i widziałaś naocznie. Ztego co ja słyszłam akcja była skierowana do najbardziej narazonych na AIDS - czyli homo - nie do wszystkich. Poza tym zawsze możesz odmówić przyjęcia ulotki. A ktoś to wręczał dzieciom? Jesli tak - to rzeczyiście jest nadużycie. Choć osobiście wzięłabym taką ulotkę, by POROZMAWIAĆ ze swiom 13-letnim synem właśnie o homo .

A co do zgody na taki wybór dorosłego już dziecka - nie ukrywam, że byłaby to dla mnie wielka tragedia. Ale chyba większ gdyby bałby mi sie o tym powiedzieć i krył się po katach.

I jescze raz trochę prowokacyjnie:

Na co trudniej byłoby sie zgodzić - na związek dziecka z osoba tej samej płci i szczęsliwe zycie, czy na jej regularne wizyty w domu publicznym (w charakterze dawcy lub biorcy), a może zejście na drogę przestępstwa?

Żeby nie było, że znów kogos nie szanuję - to sama zadaję to pytanie również sobie.

Nie jestem z Krakowa,myślę,też,że nawet będąc z Krakowa niekoniecznie miałabym mieć od razumożliwość być świadkiem tej sytuacji.

Ale opieram się na licznych przekazach prasowych,wypowiedzi różnych urzędników,także z różnych opcji.I wreszcie decyzji samego prezydenta Krakowa-decyzji jawnych ostatecznie.

Zresztą sama ulotka była dość stara,bo z 1998 roku chyba.

Ja z kolei nie wzięłabym takiej ulotki,żeby rozmawiać na ten temat,bo nie jest to dla mnie źródło informacji,ani odpowiedni wiek dziecka do tego rodzaju "poetyki".

A dla mnie nie byłoby wielką tragedią zderzyć się z taką sytuacją,znam gorsze w życiu.

Natomiast na pozostałe pytania nie odpowiem,bo są źle postawione moim skromnym zdaniem i są faktycznie prowokacyjne-zakładają taką oto alternatywę,często zresztą powtarzaną:

albo szczęśliwe życie w związku homo

albo patologia

a przecież patologia może wystąpić też w związku homo

Dla mnie takie rozważania są bezcelowe,bo dotyczą suwerennych deczyji każdego człowieka i są różne,ponieważ ludzie są różni.

Zastanawiałabym się bardziej na bezkrytycznym przyjmowaniu pewnych przekazów,które jak widać niekoniecznie są prawdziwe.

Pozdrawiam

Moniko !

mówisz o tym abyśmy się wzwolili od nienawiści

uważam że jest to niemożliwe, bo trzeba się zastanowić czy mówisz o nienawiści do pani z kiosku, która ci niemile odburkneła , czy mówimy o nienawiści do człowieka , który skatował własne dziecko

ile sytuacji tyle rodzajów nienawiści , nieuprzejmości , złości

nie da się tego wyzbyć całkowicie, jedne obrazki są dla ciebie do przyjęcia inne nie

i będzie zawsze zjawisko nienawiści , nietolerancji bo każdy człowiek jest inny i kazdy człowiek inaczej reaguje na daną sytuacje

bardzo zaskoczyło mnie badanie , które przytoczyła opal

więc kto to tak płacze że jest dyskryminowany, ja już nic z tego nie pojmuję

a co do twoich ostatnich pytań Moniko , mam nadzieję , że taka sytuacja w moim domu miejsca nie będzie miała , myślę że moje dziecko ma dobre wzorce , z których może czerpać naukę jak żyć , nie jest zaniedbywane , poswięcamy mu duzo czasu , nie jest niedzielnym dzieckiem

myślę że to co się wyniosło z domu jest dobrym bagażem na przyszłośc , w srodowisku będzie się obracać na pewno różnym , i mam nadzieje że przekazaliśmy mu co jest dobre a co złe , ze bedzie wiedział jaka drogę wybrać

ja miałam na prawdę różnej gamy towarzystwo od najbardziej poukładanego z ćpunami włącznie i jakoś z tego powodu nie sięgęłam po narkotykli, inni palili trawkę , ja nigdy tego nie wzięłam do ust , dziewczyny szalały z chłopakami w krzakach ja nie czułam takiej potrzeby....itd, itd.

na to co będzie robić dziecko w przyszłości ty jako rodzic masz ogromny wpływ, warto tę szanse dobrze wykorzystać

oczywiscie na pewno zdarzają sie wyjątki..

A i jeszcze jedno,

MonikoB-homos. by się bardzo obrazili,gdybyś im powiedziała,że oni są najbardziej narażeni na AIDS.

Takie stwierdzenia są odbierane jako manipulacja w celu dyskryminacji.

Żeby już też zakończyć sprawę ulotki to:

ulotka owszem była dla homoseksualistów,co stwierdzają sami zaintereoswani, tyle,że przez stow.Lambda została przyniesiona na warsztaty dla młodzieży w urzędzie miejskim.

KRAKÓW Ulotki na szkoleniu dla młodzieży

Uczyli jak bezpiecznie być homoseksualistą

Ulotki o tym, jak bezpiecznie uprawiać seks homoseksualny pojawiły się w krakowskim magistracie na warsztatach dla młodzieży o zapobieganiu AIDS.

Na ulotkach znajdowało się zdjęcie dwóch półnagich, obejmujących się mężczyzn i napis: "Żyj namiętnie. Kochaj się bezpiecznie". A dalej dokładne instrukcje, jak bezpiecznie przy użyciu prezerwatywy uprawiać seks. W instrukcji znalazła się m.in. uwaga, że "do stosunku oralnego używać możesz prezerwatyw smakowych lub zapachowych".

Wydana w 1998 r. ulotka firmowana jest przez Krakowską Grupę Lesbijek i Gejów z dopiskiem, że druk sfinansowano ze środków Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju.

Ulotki wykryli urzędnicy magistraccy pośród materiałów szkoleniowych dla uczestników warsztatów.

- To absolutnie nie powinno trafić do młodzieży. Ktoś ulotki podrzucił bez naszej zgody - mówi Krystyna Kollbek-Myszka, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Krakowa.

Warsztaty w ramach kampanii społecznej "ABC zapobiegania AIDS" krakowski magistrat przygotował wraz z kilkoma organizacjami pozarządowymi. Od poniedziałku do środy miało z nich skorzystać około 500 uczniów liceów i techników. Jednak wczoraj po wykryciu ulotki prezydent Jacek Majchrowski przerwał zajęcia.

Do przyniesienia ulotek przyznało się Stowarzyszenie Lambda Kraków, współorganizator warsztatów. - Co w tym dziwnego? Wśród młodzieży też są osoby orientacji homoseksualnej. Powinny więc mieć świadomość ryzyka zarażenia przy takich kontaktach seksualnych - tłumaczy Marzena Krajewska, rzeczniczka stowarzyszenia.

Ulotki leżały na stoliku z innymi materiałami i kto nie chciał, mógł ich nie brać. - To oburzenie urzędników pojawia się na fali tego, co dzieje się ostatnio w Polsce wokół mniejszości seksualnych - ocenia Krajewska.

Jerzy Sadecki

To info z GW.

Z prasy lokalnej wiem, że wyproszono z zajęc nauczycieli. Przed rozdawaniem tychże ulotek.

Mój komentarz: przegiecie.Duuuże.

Kroyena - to dla twojego legalizmu - tolerancyjnie obie strony traktuj jednakowo, bo obie dopuściły sie czynów nielegalnych:

http://wiadomosci.onet.pl/1212427,11,item.html

Opal - "MonikoB-homos. by się bardzo obrazili,gdybyś im powiedziała,że oni są najbardziej narażeni na AIDS. "

Nie interesują mnie ich urazy i obrazy - tu też parę osób obraża się na fakty.

"Żeby już też zakończyć sprawę ulotki to:

ulotka owszem była dla homoseksualistów,co stwierdzają sami zaintereoswani, tyle,że przez stow.Lambda została przyniesiona na warsztaty dla młodzieży w urzędzie miejskim. "

Nie watpię, że wiele osób chce celowo epatować i drażnić innych. Sama pisałam, że autentycznie homo są raczej mało aktywni społecznie. Na naszym forum nie zaistniał żaden - co oczywiście róznie mozna inerpretować.

Paty"mówisz o tym abyśmy się wzwolili od nienawiści

uważam że jest to niemożliwe, bo trzeba się zastanowić czy mówisz o nienawiści do pani z kiosku, która ci niemile odburkneła , czy mówimy o nienawiści do człowieka , który skatował własne dziecko "

Mówię o miłości Chrystusowej. Ja Ty ją rozumiesz? czy mozna mieć jakiekolwiek watpliwości.

Dla ułatwienia przypomnę, że pisałam wczesniej o ogólnie dostepnej wiedzy z dziedziny psychologii - katuje i bije ten, który w dziećiństwie doświadczył tego samego. Żeby go zmienić, należy dać mu wiedzę o naganności czynu i... wsparcie (resocjalizacja po dzisiejszemu, miłość po Chrystusowemu - oczywiście w uproszczeniu)

Nijak nie mogę zrozumieć, jak zadeklarowani chrześcijanie nie widzą swojej absolutnie niechrześcijańskiej postawy wobec bliźnich.

Sorki, ale nie spotakłam"wyznawaców" RM, którzy dawaliby świadectwo wiary swoja postawą życiową. Może niewielu poznałam. Wg. mie oni pirwsi potepiają - ale cóż, oni sa bez winy...

A moje prowokacyjne pytanie wcale nie było bez sensu - było o to, co łatwiej zaakceptować. Oczywiście, że zwiazek homo może być patologiczny. Chodzi o to czy, związek homo jest społecznie mniej akceptowalny niż bycie złodziejem czy dziwką. Takie jest moje prywatne spostrzeżenie. A przecież panie wypinające pupy wiszą sobie na ścianach czasem nawet autobusów miejskich - i nikogo to nie gorszy, jak rzeczona ulotka. :lol:

Opal - "MonikoB-homos. by się bardzo obrazili,gdybyś im powiedziała,że oni są najbardziej narażeni na AIDS. "

Nie interesują mnie ich urazy i obrazy - tu też parę osób obraża się na fakty.

wtrącę jedną rzecz, ekhmmm.....fakty? że homo to grupa najbardziej narażona na aids? sorki, ale tak to się dzieci i ludzi w Polsce straszy, a nie żaden fakt.... 8)

Bez sensu wogole sie zastanawiac nad tym czy lepiej zeby moje dziecko bylo homo, dziwka,zlodziejem czy morderca. I jak bym zareagowal/a na to ( wogole co za porownanie homo i morderca)

Po kiego grzyba sie nad tym zastanawiac??? Mi to do glowy nawet nie przychodzi , sie zastanawiam raczej czy moje dziecko bedzie zdrowe juz zawsze, czy bedzie lekarzem czy budowlancem czy jeszce cos innego wybierze,czy zawsze bedzie mial takie dobre serduszko jak ma teraz itp itd.

No jakas schiza cie opetuje Monika,za duzo myslisz moze ?

Mnie na sama mysl ze mialabym sie zastanawiac nad tym czy wole zeby moj syn byl zlodziejem czy morderca ogarniaja wyzuty sumienia jak moglabym o swoim synu tak pomyslec.

No jakby mi mama powiedziala ze sie kiedys zastanawiala co by wolala - zebym byla dziwka czy zlodziejka nie bylabym szczesliwa :lol:

A moje prowokacyjne pytanie wcale nie było bez sensu - było o to, co łatwiej zaakceptować. Oczywiście, że zwiazek homo może być patologiczny. Chodzi o to czy, związek homo jest społecznie mniej akceptowalny niż bycie złodziejem czy dziwką. Takie jest moje prywatne spostrzeżenie. A przecież panie wypinające pupy wiszą sobie na ścianach czasem nawet autobusów miejskich - i nikogo to nie gorszy, jak rzeczona ulotka. :lol:

Jak widać choćby z przytoczonej ankiety jednak te związki są akceptowalne.

Bycie złodziejem akceptowalne nie jest na ogół oczywiście,bo są różne sposoby złodziejstwa i różny ich odbiór bywa.Przejawem braku akceptacji jest choćby karalność takich czynów.

Nie porównywałabym pań z plakatów do tekstu tej ulotki.

Gdyby w autobusach wisiały zdjęcia z takimi samymi praktykami jak przytoczone w ulotkach,i byłyby choćby opatrzone tekstem-że są to zdjęcia prywatne zgodnego małżeństwa państwa Kowalskich,to jestem pewna,że nie byłoby przyzwolenia być może kierowca nie dojechałby do pętli. :lol:

Natomiast golizna kobiet towarzyszy nam od wieków ;) i jest na tyle "opatrzona",że nie można tego porównywać do bardzo intymnych praktyk co najmniej dwóch osób. ;)

Sęk w tym,że ta ulotka była bardzo dosadna. ;)

Patrzajta ludzie nigdy nie myślałem, że to stare królewskie miasto tak postępowe będzie, no ale cóż artyści. :roll: :lol:

Ze sztuką sie nie dyskutuje, sztukę się smakuje. 8)

A wiecie przez co ta całą nienawiść, przez zwykłe chciejstwo. I niestety Monika źle trafiła bo "Forrum Murratorum" ma wielką chcicę. Konkretnie na to by mieć ładny domek, najładniejszy, ładniejszy od domka sasiada, po cholerę on tego gargamela tak blisko postawił, chyba mu go spalę, może już płonie, dokąd ta straż pożarna jedzie, co do mojego no nie wendetta do 3 pokolenia. :lol: 8) :lol:

Wybacz Moniko ja bym proponował apel o nieagresję, pacyfistyczne dązęnie do celu. Ale niestety większość z nas ma lub chce mieć do czynienia z branża budowlaną. A tam kontynując mój rubaszny nieco ton wypowiedzi trzeba mieć pośladki mocno ściśnięte. Tylko na chwilę się zamyślisz i już poszło się parę złociszy...

I zapewne stąd ta nienawiść do wszelkich objawów nienawiści. Bo większość z nas tu ostrzy noże. Inwestorzy na wykonawców, czytelnicy na Muratora, podatnicy na polityków, banany na moderatorów, i mógłbym tak przytaczać, ale jeszcze raz powtórzę:

Nie dla STOP NIENAWIŚCI,

Tak dla WIĘCEJ MIŁOŚCI.

Ludzie kochajcie, nawet Stańczyka za głupoty, które wipisuje. Bez Stańczyka byłoby smutniej, a radość przecież nienawiści szkodzi, a miłości służy. 8)

Moniko

Człowiek nigdy nie będzie Chrystusem , człowiek może się do niego upodabniać, może próbować go naśladować , ale widzisz z doświadczenia że to strasznie trudna praca , byłoby fantastycznie jakby wszyscy ludzie pojęli te umiejetność, nie byłoby wojen, przemocy, nie byłoby zła

Nijak nie mogę zrozumieć, jak zadeklarowani chrześcijanie nie widzą swojej absolutnie niechrześcijańskiej postawy wobec bliźnich.

no to może dowcip :D

wędrowiec na pustyni spotyka lwa. Przerażony modli się "Panie Boże spraw, aby ten lew zywił uczucia chrześcijańskie", a lew w tym samym czasie " pobłogosław Panie ten posiłek........"

kolejny koles który mówi o czymś czego na oczy nie widział

skylwaker 10 lat siedzialem w USA w kilku stanach

jest dokładnie tak jak mówi Agnieszka1, no może nawet znacznie gorzej w sferze kultury językowej... a ty kolego może opieraj swoje wypowiedzi na faktach a nie na filmach.... to że w gwiezdnych wojnach czy amerykańskich filmach o mikołaju nie przeklinają to nie znaczy że tak nie jest....

jeszcze jedno różni nas od usa, jesteśmy bardziej przedsiębiorczy, wykształceni... tam są miast gdzie 70% żyje z zasiłku i ogląda tv

Wspolczuje .

10 lat to duzy wyrok .

luc jesteś świetnym przykładem kolesia który dużo pisze dla samego pisania a z reguły nie wie co pisze, bo sie na tym nie zna...

luc co to jest przeciętny amerykanin????? indianin w rezerwacie? murzyn? afroamerykanin? portorykańczyk? biały od 10lat W USa? biały 2 pokolenia w USA? biały na północy? biały na południu? demokrata? konserwatysta? żyd, polak w Chicago, meksykaniec???

kolego to że się na oglądałeś filmów to nie znaczy że znasz amerykę..... życie to nie gwiezdne wojny..... nie możesz siaść sobie przed tv zobaczyć bezsenność w seatle i uważać że ty wiesz co toameryka i przeciętny amerykanin....

po prostu czasami lepiej jak się czegoś nie wie nie pisać... natomiast pozwoliłem sobie poczytać Twoje posty na forum...... współczuje, współczuje....