Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STOP NIENAWIŚCI - apel

Monika B

Recommended Posts

jako juz dość dorosła osoba, mało mnie co rusza. Ale pisanie bzdur, powielanie swoich postów, napastowanie, przypisywanie komuś przekonań, czy czynności, których nie wykonywał itp, itd doprowadza mnie do wrzenia.

Podziwiam tych, co potrafią zachować zimną krew 8)

O to właśnie chodzi.

Imputowanie. :lol:

Mnie do wrzenia nie doprowadza,ale strasznie zadziwia,jak ktoś u siebie tego nie widzi i nie ma żadnych wątlipowśco co do siebie , a innych poucza.Niezbyt grzecznie w dodatku.

Zmiany to się zaczyna od siebie,z tego,co mi wiadomo.

tomuś,serce moje. :D Dzięki za dobre chęci,ale jakby nie w tym rzecz.

Pozdrówka.

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czyżbym - Opal - zalazła ci za skórę? :roll:

No i pewnie uważasz, że twoje posty są super uprzejme 8)

Majka,chciałabyś widzę ,żebym miała Cię na myśli od jakiegoś czasu.

Przykro mi,ale nie tym razem znowu. :(

Ale cieszę się,że dałam Ci znowu okazję,jak da Ci to radość,co mi tam.

Pozdrawiam :D

Nie mnie? To rzeczywiście się ucieszyłam. Tak zacytowałas mój post, że odniosłam wrażenie, że to do mnie :roll: Ale skoro mówisz, że nie jest tak źle ......:D

muszę zacząć się hartować na twoje niedomówienia 8) :wink:

Nie mnie? To rzeczywiście się ucieszyłam. Tak zacytowałas mój post, że odniosłam wrażenie, że to do mnie :roll: Ale skoro mówisz, że nie jest tak źle ......:D

muszę zacząć się hartować na twoje niedomówienia 8) :wink:

Moje niedomówienia?Mhm.

Czyli jak ktoś kogoś cytuje,popiera go od razu w 1 zdaniu,następnie dodaje swoją refleksję i odczucia odnoszące się do całego kontekstu sprawy,to na pewno "ma coś" do cytowanego.:lol:

Nie wiem czy hartowanie jest zaraz potrzebne,może zmienić założenia. ;)

Moniś chciałem przeprosic za moją interpretację, twojego wątku.

I wygłosić usprawiedliwnienie. :roll: :wink:

Z Poznania jestem i ostatnio wszelkie STOPy kojarząmi siętylko z jednym. Będziem pałować. :lol:

Więc jak widzisz coś co chciałaś określić jako:

"... godziny dobra za zło..."

co plotą nitkę lat

można odebrać od prowakacji religijnej, poprzez politykę, aż do wspierania mniejszości seksualnych. :o

Gość gregmena

a tak poza tym

tylko do Moniki B, tylko prosze mnie już nie atakować za te cytaty...

wiem że Ty moniko masz inne autorytety niż JAn PAweł II, ale napisze Ci co mówił o RM duchowy przywódca kościoła katolickiego... Ty wolisz szerzyć Moniko nienawiść i atakowanie innych ludzi, ale cóż ludzie mają rożne drogi.....

JAN PAWEŁ II o RADIU MARYJA

Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio, i że się nazywa Radio Maryja. 29.03.1995, Rzym

Radiu Maryja życzę, aby odważnie głosiło Ewangelię słowem i czynem, aby rozprzestrzeniało na falach eteru Chrystusowe orędzie życia, które jest zawsze orędziem prawdy, miłości i solidarności. Równocześnie dziękuję Radiu Maryja za to wielorakie i ofiarne zaangażowanie się w apostolstwo słowa, które dzisiaj jest tak bardzo ważne i tak bardzo potrzebne w naszym kraju. 18.04.1996, Rzym

Raduję się obecnością słuchaczy Radia Maryja, które ma siedzibę w Toruniu. Rozgłośnia ta dociera do bardzo wielu rodaków w Polsce i na świecie. Wszystkim słuchaczom i pracownikom Radia życzę tej radości, jaka płynie ze zwiastowania Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej Ewangelizacji prowadzi wasze Radio na spotkanie nowych ludzi i nowych czasów. Dziękuję Wam za radiową katechezę, a szczególnie za modlitwy w intencji Kościoła i Papieża. Pozdrowieniem moim obejmuję również wszystkie rozgłośnie katolickie w Polsce, a jest ich wiele. Pomagają one ludziom w odkrywaniu piękna i mocy Ewangelii, która jest drogą do zbawienia każdego człowieka. Wasza działalność i apostolstwo są bardzo cenne, bardzo potrzebne Kościołowi i Ojczyźnie. Niech Wam Bóg błogosławi. 7.06.1999, Toruń

Gość gregmena

no i prawda wyszła na jaw.... postaram się z czytelni zdobyć ten numer... otóż nasz apel jest identyczny jak ten który ukazał się w NIE....

znamienne że na tym forum ostatnio głównie o RM... a nic a nic np. o NIE... no cóż jest tu większość zwolenników pewnej partii która miała wygrać wybory, a teraz jest w koalicji z SLD której akurat organem prasowym między innymi jest NIE... więc pewnie nie wypada.... no bo co tu nie mówić RM jest częstym gościem na łamach NIE, a czytając tu wiele wątków widze identyczne teksty jak w NIE, rozumiem że mam doczynienia tu z masowymi wielbicielami NIE i Urbana i stylu dyskutowania.... przykre tylko że forum budowlane zamieniło się w kopiarkę treści z NIE.... otóż wyobrażcie sobie że kilkanaście numerów wcześniej był identyczny!!! apel w piśmie Urbana, zresztą przez niego podpisany....

podkreślam jeszcze raz przykre że forum budowlane zmieniło się w propagację treści z NIE,

no i prawda wyszła na jaw.... postaram się z czytelni zdobyć ten numer... otóż nasz apel jest identyczny jak ten który ukazał się w NIE....

znamienne że na tym forum ostatnio głównie o RM... a nic a nic np. o NIE... no cóż jest tu większość zwolenników pewnej partii która miała wygrać wybory, a teraz jest w koalicji z SLD której akurat organem prasowym między innymi jest NIE... więc pewnie nie wypada.... no bo co tu nie mówić RM jest częstym gościem na łamach NIE, a czytając tu wiele wątków widze identyczne teksty jak w NIE, rozumiem że mam doczynienia tu z masowymi wielbicielami NIE i Urbana i stylu dyskutowania.... przykre tylko że forum budowlane zamieniło się w kopiarkę treści z NIE.... otóż wyobrażcie sobie że kilkanaście numerów wcześniej był identyczny!!! apel w piśmie Urbana, zresztą przez niego podpisany....

podkreślam jeszcze raz przykre że forum budowlane zmieniło się w propagację treści z NIE,

Gregmena - czytasz "Nie"? Mi szkoda czasu i kasy na wspieranie Urbana ;)

Słuchajcie - Monika chciała napisać o życzliwości wzajemnej, braku agresji, a co wyszło? Szydło z worka :evil:

Gość gregmena
Monika przepisała tekst z "NIE", nie czytam ale znajomy który widział ten tekst pwoiedział że to samo było w NIE... a mi się już znudziło, jak chcecie dalej prowadzić akcje propagandowe Urbana wasza wola w nich uczestniczyć....

Monika przepisała tekst z "NIE", nie czytam ale znajomy który widział ten tekst pwoiedział że to samo było w NIE... a mi się już znudziło, jak chcecie dalej prowadzić akcje propagandowe Urbana wasza wola w nich uczestniczyć....

Gregmena - myślałam, że da się z tobą popisać, ale chyba nie :( . Bardzo lubię dyskutować z ludźmi, którzy mają zupełnie inne od moich poglady (wtedy sobie nawzajem nie przytakujemy, ale właśnie poglądy wymieniamy ;)). Ale ty mnie po prostu obrażasz, co już przyjemności mi nie sprawia i nie zamierzam tracić na takie coś czasu. Bardzo nie lubię, jak mnie się wrzuca do brudnego worka razem z Urbanem i zamiast rozmawiać wali po głowie ogólnikami. Zarzucasz "nam" stronniczość, a sam napadłeś na Monikę na podstawie info kolegi, że coś tam było w "Nie" mniej więcej w ten deseń. Bardzo wiarygodny punkt wyjścia do nawymyślania komuś od oszołomów.

Proponuję dla dobra forumowiczów i poziomu forum ignorować agresywne, obrażające uczestników posty. Szkoda czasu.

Cały czas się starasz mnie obrazić,tylko zgadzam się,że bezskutecznie./.../

Nie pochlebiaj sobie...

Człowiek,który napisał takie słowa:/.../nie ma moralnego prawa,żeby lecieć na skargę,straszyć i karcić innych za epitety.

Nie tobie to na szczęście sądzić, słowa te napisałem z pełną świadomością konsekwencji i zdania swojego nie zmieniłem ani o jotę, wręcz przeciwnie.Jeżeli dojdę do wniosku że warto to zrobic ponownie to to po prostu zrobię z pełną świadomością konsekwencji a to co ty o tym sądzisz to jak sie pewnie domyslasz , ekhm..niewiele mnie obchodzi

Masz rację,to moje zdanie.Taki mam zwyczaj,że zawsze się wyrażam w swoim imieniu,przeciwnie do Ciebie,który często wie,co kto myśli i robi.Ktoś zupełnie obcy na dodatek. :lol:

A skąd ty to wiesz ? Zarzucasz mi to co dokładnie sama w tej chwili robisz.

Papa.Dobranoc.

Spałem dobrze i bez twojego "dobranoc"

ps

tak po krótkim zastanowieniu to jednak doszedłem do wniosku że szkoda by jednak było opuścić to forum, niestety w życiu codziennym raczej nie mam mozliwości podyskutowania z takimi osobami jak ty i posłuchania takich osób jak gregmena :lol:

Opal i Dobrzykowice, bardzo Was proszę, znam Was oboje i jesteście bardzi fajni, podajcie sobie jutro wirtualnie ręce na zgodę, a w realu na spotkaniu w Redakcji. W mojej skromnej obecności. Bardzo Was lubię, ale nie lubię jak osoby które lubię się nie lubią. Proszę.

Tomek, ja nie wiem czy nie lubię Opala, ja jej nie znam. Na pewno jednak jesteśmy odlegli w sposobie postrzegania otaczającego nas świata. Wybacz ale to jak postrzega go Opal nie jest dla mnie do zaakceptowania i niestety nic na to nie poradzę. Oczywiście możemy potraktowac pewne tematy jako tabu i omijac je z daleka a rozmawiać tylko na temat dachówki, ogrzewania i udawać że jest OK jak nie jest OK :)

Mogę natomiast postarać się o to aby moje wypowiedzi były bardziej wyważone - ale nie mogę tego niestety obiecać :) Wiem że to jest brzydka cecha ale jak ktoś pieprzy to mu poprostu mówię że pieprzy a nie deklamuje wierszyk :)

Swoją drogą to i tak jestem z siebie dumny że na tym morzu wierutnych bzdur, oszczerstw i "faktów" wyssanych z palca poniosło mnie raz ...no może dwa razy :)

Gość gregmena

babo... sprostowanie nie czytam NIE, gdybyś przeczytała mój post, powiedziałem że wskanuje w czytelni!!!! czyli nie kupuje NIE

wiem że podobny apel przeciwko Radiu MAryja wystosował Urban... wczesniej... jakoś dziwnie po tym apelu na forum budowlanych namnożyły się wątki anty RM... nie wiem może przypadek....??????????

dobrzykowice opowiedz prosze jeszcze czy nadal w Polsce wszędzię za darmo mammografie robi TVP2..... to hit roku, wydrukowałem pracy i pokazałem kolegom... może nawet do telewizji sie pośle..... sami nie uwierzę że naród tak wierzy w TVP

masz racje dobrzykowice tyle straszyłeś podwyżkami akcyzy, a tu PISnie podniósl, nie jest OK, oj nie jest

...

Proszę o poparcie inicjatywy!

Odpowiadajmy na nienawiść, ksenofobię, rasizm i jad spod znaku Radia Maryja życzliwością, szacunkiem, kulturą osobistą i miłością do ludzi!!!

Może w ten sposób sprzeciwimy się nowym wszystkowiedzącym, którzy prowadzą nasz kraj do ruiny!

Uwierzmy, że potrafimy być narodem serdecznym, dobrym i życzliwym. Zapraszam do wspólnej akcji!!!

Monika B - zanim popre (lub nie popre) Twoja inicjatywa ... możesz mi dać jakiś przykład ksenofobi, rasizmu, jadu, i nienawiści Radia Maryja ? (a wogóle to słuchasz RM ... ? :roll: i znasz jakis przykład ... ? :-? )

objaśnij mi równiez kto to sa (wg Ciebie) Ci "nowi wszechwiedzący"? (nie kumam jakoś ...) mafia ? masoni czy jeszcze jakaś inna ... dzuma ... ?

Co Oni takiego robia ?... ze prowadzi to nasz kraj do ruiny ... ? :o :o :o

pzdr

Brzozo, za moment odniosę się do Twojego zapytania.

Najpierw jednak chcę powiedzeć, a właœciwie napisać, że dydkusja tutaj mimo wszstko jest lepsza i z większym szacunkiem dla człowieka, niż na innych forach. To ułatwia, bo tak jak pisałam, strasznie trudno nie dać się sprowokować i godnie sie różnić, w sytuacji, gdy jestesmy opluwani.

A teraz Brzozo! Baaardzo trudno mi wdawać się w szczegóły, bo RM staram sie słuchac jak najrzadziej. Właœnie dlatego, że strasznie się denerwuję i niestety, czuję jad . Czułam go jescze za czasów gdy pracował tak mój kolega, obecnie poseł, który komentował więcej niż podawał rzetelnych informacji - ale wtedy była to jescze marginalna stacja.

Obecnie najbardziej boli mnie w radiu i w ludziach w nie (jakkolwiek to rozumieć) zaangażowanych nie konkretne słowa czy sytuacje a POSTAWA wobec ludzi.

Np - jestem głębokim przeciwnikiem aborcji. Ale rozumiem to wyłšcznie jako postawę, którš odnoszę do siebie. Nie potepiam nikogo, kto to zrobił lub zamierza. Dlatego czuję głębokš niezgodę na wszelkiego rodzaju krucjaty i akcje przeciwko! Jeœli ktoœ zamirza dokonać aborcji, to jedyna drogš do zmiany jej postawy mogłoby być WIEEEELKIE WSPARCIE i pełna miłoœci TROSKA wobec tej osoby. Nikt, kto był głęboko i autentycznie kochany nie ma problemu z miłosciš i nie odrzuca dziecka. Robia to osoby zagubione i bez oparcia! Tego im potrzeba, a nie potepiania. A jak się majš przy takich krucjatach czuć osoby, które już to zrobiły? Czy wiesz jak gigantyczne poczucie winy i klęski życiowej dotyka większoœć takich osób? One tez potrzebujš zrozumienia, wsparcie i miłoœci, choć nie zawsze potrafiš jš przyjšć. Postawa potępienia nikomu nie służy.

Więc w radiu nie chodzi o to, co jest na wierzchu - tylko o postawę ukrytš, gdzieœ głęboko. Cišgłe "módlmy się za... " tych czy tamtych złych jest bardzo głeboko kryptoagresywne. Apriori ustawia modlšcego w pozycji "jetem lepszy, bo tego nie robię" i w rzeczywistoœci często służy wyłšcznie poprawianiu własnego samopoczucia. A przecież mamy prawo błšdzić i się mylić! Bóg ponoć wybacza. Narzucanie ludziom jedynej drogi, na której nie ma prawa do pomyłek i własnego rozumienia œwiata, odbiera im prawo do tego, co sam Bóg im dał - wolnoœci.

Moralnoœć jest wyłacznie sposobem, nie celem życia. Dlatego, dopóki moja własna postawa nie zmusza kogokolwiek do niczego, mam prawo zyć jak uważam, bo mam prawo się mylić i próbować, mam prawo mysleć inaczej. Nawet jęsli się mylę.

Żaden człowiek nie jest lepszy od innego. Ma za sobš tylko innš historię i inny los. W to wierzę i brak we mnie zgody, na potepianie kogokolwiek.

Na koniec przytoczę tylko opowieœć mojego kolegi terapeuty. Otóż opowiedział mi kiedyœ o pedofilu, którego leczył. Człowiek ten oczywiœcie dopuœcił się nadużyć wobec dzieci.

Otóz około 3 lat zajęło im wydobycie z poœwiadomoœci pacjemnta faktu, że regularnie, jako dziecko, gwałcony był przez ojca i dziadka. Pamiętajmy o tym, zanim kogokolwiek ocenimy.

A kraj prowadzi do ruiny rzesza ludzi, którzy narzucajš swojš wizję œwiata innym...

Monika B - szkoda , ze nie podałas mi ani jednego przykładu na "nienawiść, ksenofobię, rasizm i jad spod znaku Radia Maryja"

obawiam sie zejednak nie znasz przykładów - bo napisałas "staram sie słuchac jak najrzadziej"

o ile nie słuchasz tego radia od dawna, a tylko powtarzasz zaszłyszane i przeczytane komunały i ploty - to nie jestes przygotowana do dyskusji merytorycznej na ten temat .... myśle

piszesz

" Cišgłe "módlmy się za... " tych czy tamtych złych jest bardzo głeboko kryptoagresywne " -

Monika słyszałas cos takiego jak " módlmy sie za tych czy tamtych złych "? :o to ciekawe ... kiedy coś takiego słyszałas ?

piszesz

"A kraj prowadzi do ruiny rzesza ludzi, którzy narzucajš swojš wizję œwiata innym..."

czyli kto .... dalej nie kumam kto nam narzuca tę swoją wizje swiata ? :o

rząd ? sejm ? senat ?prasa, telewizja? naród polski ? mafia ?masoneria ?

a może ... RADIO MARYJA ????? :o :o :o

co to za rzesza ? napisz ...

pzdr

Wystarczy posłuchać rozmów niedokończonych .....

to moze Ty podaj jakiś przykład ... jak słuchasz ...

bo na razie tylko wodolejstwo czytam :-?

"Dziękuję za demokratyczną formę Rozmów niedokończonych. Tu mówią gorliwcy i złośliwi. Tu mówią Żydzi, Jehowici i Sekciarze i my porządni. Tu wszystkim wolno mówić. Tu jest naprawdę demokracja"

http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/12072001.htm

pierwsze z brzegu, dalej nie chce mi sie tam grzebać, mam dobry humor i nie zamierzam go sobie zepsuć. Notabene ten tekst powyżej to jest beszczelne kłamstwo.