Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STOP NIENAWIŚCI - apel

Monika B

Recommended Posts

Ale tym nieoświeconym łatwiej sterować.

Wystarczy jaki drobny ochłap dla nienawiści w środek rzucić i już się kotłujemy.

Zadrżeli politycy po Prima Aprilis, a dokładniej Secundo. Ale miały być wybory na wiosnę, a były na jesieni. Jak zobaczyli jak na jedno Imię cały naród powstał. Nikt nikogo nie kopał, Nauki słuchał. I Moher, i Jehowa, i Niewierzący, i Homo, i Hetero, i Karany, i bez Kartoteki.

I był naród jako Jedno, jeno kupczyki z Wiejskiej miały w porach bo bez względu na orientację prawda i nawoływanie do miłosierdzia i miłości przejść im przez gardło uczciwie nie mogło i nie może.

Zwieracze im puściły i mamy to co mamy.

Może Pokolenie będzie inne. :roll: :wink:

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiu! Bardzo dzięki za wsparcie.

Kroyena, napisałeœ: "Mnie nie chodziło o wykazanie że hetero są bez winy, jeno o to że stopień nienawiści jest co najmniej równy po obu stronach. A stawianie jednej grupy ponad drugą, albo traktowanie jej w sposób lepszy bądź lepszejszy to żadne rozwiązanie."

OK. Zgoda. Co do szarzyzny i brzydoty naszych manifestacji też. Tylko jakoœ mimo to, majš one u mnie większe zrozumienie niż większoœć. Wiesz dlaczego? Bo postawy bojowe u mniejszoœci sš jakoœ bardziej na miejscu i zrozumiałe. Natomiast kiedy większoœć, mimo œwiadomoœci, że jest jej więcej, jest agresywna wobec mniejszoœci - tego nie akceptuję. (Do tego stopnia, że czasem mi nawet szkoda komuchów. Przecież tam też sš przyzwoici ludzie. O naszych symapatich i wyborach decyduje wilele czynników. Sama w rodzinie mam staruœkiego już wuja, który szczerze wierzył w komunę i nie przestał, choć go kolesie wykiwali. A mój œp. tatko choć walczył z reżimem, mawiał, że gdyby nie zmiany po wojnie całe życie pasłby krowy - to na marginesie). Wracajšc do agresywnej większoœci - stoję na stanowisku, że w nowoczesnej demokracji na większoœć spada ogromna odpowiedzialnoœć za szcunek dla mniejszoœci. I stšd właœnie owo politycznie dziœ poprawne "posznowanie praw". Sznuje się prawa mniejszoœci, bo większoœć z założenie ma je zapewnione!

Idšc dalej w naszej dyskusji dpopiszę tylko parę słów o wspomnianej nekrofilii. Otóż uważam , że życie społeczne powinno opierać się nie tyle na zasadach religijnych, co na etyce. Pojmuję jš jako zbiór minimalnej iloœci praw, które majš zapewnić mozliwie godne zycie wszystkim jego podmiotom. Dlatego, wszystko co bezpoœrednio wynika z aktu woli, a nie stanowi zagrożenia i pogwałcena woli innych - powinno być dozwolone.

Stšd homo - jesli po obu (i więcej) stronach jest akt woli - jest dopuszczalne i ma prawo do poszanowania swojego aktu woli. Natomiast, w zwišzku z faktem iż zwierzę, dziecko czy trup, za przeproszeniem, nie sš w stanie wyrazić lub rozpoznać swojej woli, nie mogš zostać użyte według woli innej osoby.

Oczywiœcie diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach... i rzeczonej Danuœce...

Co do zasad religijnych, to sš one znów aktem woli. Żeby w nich uczestniczyć, potrzeba œwiadomego wyboru, a nie nakazu prawnego, moralnego czy społecznego. Religia jest wyborem. Mam wielki szcunek dla œwiadków Jehowy. Oni wcišż chcš nawracać, ale nigdy nie opluwajš i nie pogardzajš tymi, którzy nie chcš ich słuchać. Zawsze sš grzeczni i cierpliwi. Szanujš wybór na "nie", choć się z nim nie zgadzajš.

I chyba nie zrozumiała. :roll: :wink:

Mogę zamiast i Jehowa napisać i Starozakonny, a nawet i Muzułmanin

I co to ma za znaczenie. Chodziło mi o to że w Kwietniu Polska była jak 15 lat temu co najmniej. Minęło 8 miesięcy i co mamy?

Nie będę klikał bo musiałbym strasznie brzydko naklikać.

A wiecie, co jest po prosu boskie? ano to, ze oboje macie racje. Tylko ekhem ekhem; Kroyena chiba widzi ciut bardziej pesymistycznie i nieco w oparciu o polityke, a Monika obnaza sama prawde ideologiczna.

A ja czytam i sie ucze.

Bardzo mi sie podoba zwrot o woli w odniesieniu do filow. O jej poszanowaniu.

Pozdrawiam.

"Chodziło mi o to że w Kwietniu Polska była jak 15 lat temu co najmniej. Minęło 8 miesięcy i co mamy? "

Nie wierzę w cudowność tego co było na wiosnę. Owszem, coś otworzyło na moment ludzkie serca. Ale Polska nie była inna. Ta sama złość i nienawiść bvyła w tych samych ludziach, co dziś. Ale nie idealizujmy - tak nie da się ciągle. Chodzi o to, by szara codzienność była nieagresywna.

"Wystarczy jaki drobny ochłap dla nienawiści w środek rzucić i już się kotłujemy. "

I własnie chodszi o to, żeby niekotłowanie zaczynać od siebie. Powiedzieć "STOP Nienawiści", która się leje wzędzie, ale ... własnie nie agresją tylko NIE ODPOWAIADANIEM tym samym. Zacząć od siebie.

"I chyba nie zrozumiała. "

Czemu ma służyć taki komentarz? Też czuję, że mnie nie rozumiesz, ale nie piszę "chyba nie zrozumiał". Kiedy kierujesz taką uwagę nie do mnie, a do wszystkich czytelników, ustawiasz mnie w pozycji osoby niezdolnej do zrozumienia, w założeniu czegoś zrozumiałego dla wszystkich. Jesli uważasz mnie za niezdolną do pojęcia czegoś - powiedz mi to wprost.

Przepraszam za komentarz. :oops:

:wink:

Paty! Jeœli nikt nie organizuje, to znaczy, że niekt hetero nie mka takiej potrzeby. Gdyby miał, ja osobiœcie nie zgłaszałabym sprzeciwu. Choć

pewnie by mi się iœć nie chciało.

A na marginesie - czasem wydaje mi się, że życie byłoby łatwiejsze gdybym jednak była homo. Tak ciężko czasem dogadac się z tymi facetami... :-?

A na marginesie - czasem wydaje mi się, że życie byłoby łatwiejsze gdybym jednak była homo. Tak ciężko czasem dogadac się z tymi facetami... :-?

Ale ile byś straciła :wink:

Osobiście nie wyobrażam sobie świata bez kobiet. Miałbym przytulać się do jakiegoś sękatego mięśniaka? Nie ma jak: "kobiałki, takie miękkie, puszyste" :D

Ale ile byś straciła :wink:

No dyć wiem... :oops:

Ale tak czasem, to mozna ponarzekać.

A swoją drogą wcale Ci sie nie dziwię, że nie chcesz do włochatego...

Ja nie rozważam zamiany z włochatego na włochate, ino na miękkie! :wink:

Paty! Jeœli nikt nie organizuje, to znaczy, że niekt hetero nie mka takiej potrzeby. Gdyby miał, ja osobiœcie nie zgłaszałabym sprzeciwu. Choć

własnie hetero nie mają takiej potrzeby...........

a homo za wszelką cenę chcą na siebie zwrócić uwagę ..........to podchodzi pod ekshibicjonizm...............

to nie jest normalne.......

własnie hetero nie mają takiej potrzeby...........

a homo za wszelką cenę chcą na siebie zwrócić uwagę ..........to podchodzi pod ekshibicjonizm...............

to nie jest normalne.......

Może i podchodzi, ale co to szkodzi?

Zwłaszcza, że to ekshibicjonizm całkiem ubrany.