Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy wszystkie kondensaty wymagają takiego przewężenia komina spalinowego i nie można ich po prostu podłączyć do wkładu ceramicznego 150 ?

(interesuje mnie układ rozdzielny)

Czy powyższe dotyczy też kotłów turbo ?

(z zamkniętą komorą)

Pzdr

JKK

https://forum.murator.pl/topic/44378-komin-do-kondensata-konieczne-przew%C4%99%C5%BCenie-do-80-mm/

Szkoda, że pomija się ten temat przy dyskusji o wkładach kominowych.

Chyba wynika z tego, że jak ktoś planuje zakup kondensata (lub turbo ?) może sobie spokojnie jakikolwiek wkład - ceramiczny lub stalowy - darować ...

Pzdr

JKK

Nie wiem dokładnie o jakie przewężenie Ci chodzi, ale ja mam piec kondensacyny Viessmana podłączony rurą systemową fi 80/ na chyba 160. Taka rura wchodzi do komina wykonanego z pustaków Schiedla (bez rury ceramicznej - same pustaki) i dalej biegnie do góry sama rura fi 80, którą piec odprowadza spaliny. Świeże powietrze jest zasysane obszarem pomiędzy pustakami i rurą spalinową.

Kondensat jest odprowadzany do kanalizacji (szamba). Nic w kwestii instalacji do odprowadzenia kondensatu w kominie nie trzeba robić (piec wszystko ma co trzeba). Jedynie trzeba od dołu do pieca doprowadzić rurę kanalizacyjną - ale to oczywiste.

Nie wiem dokładnie o jakie przewężenie Ci chodzi, ale ja mam piec kondensacyny Viessmana podłączony rurą systemową fi 80/ na chyba 160.

Po prostu mam już w kominie przewidzianym do pieca wkład ceramiczny 150 ze skraplaczem na dole i odprowadzeniem do kanalizacji

i nie za bardzo mi się uśmiecha wkładać do tego wkładu jeszcze wkład stalowy - np. 80.

Pzdr

JKK

Po prostu mam już w kominie przewidzianym do pieca wkład ceramiczny 150 ze skraplaczem na dole i odprowadzeniem do kanalizacji

i nie za bardzo mi się uśmiecha wkładać do tego wkładu jeszcze wkład stalowy - np. 80.

Ja mam sytuację następującą - sprawdź, czy u Ciebie nie jest podobnie:

- kocioł kondensacyjny, turbo

- komin z kształtek, ale producent i serwis twierdzili uparcie, że do turbo musi być odpowiednia atestowana rura stalowa, a kształtki nie spełniają wymagań ciśnieniowych, więc skończył się na dodatkowym wkładzie z nierdzewki (wylot spalin)

- do zasysania powietrza z zewnątrz posłużyła pusta przestrzeń pomiędzy nierdzewką a kształkami.

- sama nierdzewka ma zbiornik na skropliny, które na pewno w jakimś tam stopniu się zbierają, ale właściwe skropliny są odporwadzane z kotła do szamba

- wszystko zatwierdzone przez serwisanta i kominiarza

producent i serwis twierdzili uparcie, że do turbo musi być odpowiednia atestowana rura stalowa, a kształtki nie spełniają wymagań ciśnieniowych, więc skończył się na dodatkowym wkładzie z nierdzewki (wylot spalin)

No więc "mój" instalator, a i potencjalny sprzedawca twierdzi mniej więcej to samo - chyba skończy się na kominie "przez ścianę", a komin ceramiczny zostanie może wykorzystany do jakiegoś niewielkiego pieca węglowego, lub bojlera gazowego ...

Pzdr

JKK