Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I ZNOWU JA CZYLI CIĄŻA

marylka

Recommended Posts

Marylka poczekaj, chociaż 3 miesiące- po łyżeczkowaniu macica potrzebuje czasu, żeby trochę odnowiś błonę śluzową, która jest potrzbna, aby dzidziuś dobrze się zagnieździł. Jeśli za szybko zajdziesz w ciążę, to ryzykujesz poronienie. Jak wpadniesz, to trzymaj kciuki...

Pozdrawiam

Marylka, nie spiesz się kochana. Jestem pewna, że będzie dzidzia.., ale mama musi zadbać o to aby oboje z mamą bili przede wszystkim zdrowy... Tak jak Majka napisała to nie totek lotek... Lepiej się trzymać dobrego lekarza i słuchać jego rad...Przecież jesteś jeszcze młoda...

A co przyszły tata sadzi o tym pośpiechu?

Marylka, wspólczuję Ci bardzo.... Mogę się domyślać co czujesz, ja na swojego pierwszego syncia ( dziś ma dwa lata i dwa miesiące) musiałam czekać póltora roku.... Tyle trwało leczenie zanim udało mi się zajść w ciążę, którą i tak w połowie przeleżałam w szpitalach. Jak Michaś przyszedł na świat usłyszałam od lekarzy, że limit na cuda już z mężem wyczerpaliśmy do końca życia ( raz, że w ogóle zaszłam, dwa, że donosiłam az do ósmego miesiąca a trzy, że mimo dużych komplikacji przy porodzie rozwija się wspaniale). Po czym pogodziliśmy się z faktem, że nasz mały będzie jedynakiem i.... pięć miesięcy temu okazało sie , że jestem w ciązy!! Na razie wszystko OK. Jaki z tego morał? Nic na siłe, samo przyjdzie. Wiem, że to cholernie cięzko sobie przetłumaczyć , ale im bardziej się człowiek stara tym gorzej mu wychodzi. Wyluzuj choć troszeńkę, zajmij głowę czymś fascynującym i pochłaniającym bez reszty ( w moim przypadku była to budowa domu) a wszystko sie samo ułoży, zobaczysz.

Ewa Hebda Po 1 gratulki, po 2 ściskam mocno kciukasy za dzidziusia :) Zyczę duzo zdrówka całej rodzince :)

marylka Tak jak radzą dziewczyny, poczekja trochę ja wiem że to trudne ale warto. Napewno wszystko będzie dobrze i przeczytamy tutaj dobrą wiadomośc :)

A mnie lekarz nic nie mówił o czekaniu. Kiedy poroniłam zalecił brać kw. foliowy.

Z tym, że niedawno się dowiedziałam, że moje dwa okresy po poronieniu najprawdopodobniej były bezowulacyjne.

Najlepiej wszystko zostawić naturze i nie przejmować się niepowodzeniami.

Naturze tez trzeba czasami pomoc. Zwlaszcza wtedy kiedy chodzi o zdrowie i życie...

SŁUCHAJCIE - JETEM 5 TYGODNI PO ZABIEGU ŁYŻECZKOWANIA MACICY PO OBUMARŁEJ CIĄŻY. NIE CHCĘ DŁUŻEJ CZEKAĆ NA KOLEJNĄ CIĄZĘ. CZY JEST JAKAŚ KOBIETA NA FORUM, KTÓRA ZASZŁA W CIAŻĘ PO TAKIM ZABIEGU WCZEŚNIEJ NIŻ ZALECAŁ LEKARZ? JAK SIĘ SKOŃCZYŁO?

POZDRAWIAM

Jestem akurat ginekologiem i potwierdzam, to co tu ktos wczesniej napisal - TRZEBA odczekac - kiedys standardowo mowilo sie o 6 miesiacach, obecnie przyjmuje sie, ze 3 to mimimum. Hormony musza wrocic do normy - jesli nastepna ciaza ma sie utrzymac - i endometrium tez (blona sluzowa macicy). Rozpacz po ewentualnej stracie nastepnej ciazy bylaby nieporownanie wieksza a kazda nastepna ciaza bylaby obarczona wiekszym ryzykiem poronienia. 3 miesiace to niedlugo, nalezy o siebie zadbac, zrobic badania, wykluczyc obecnosc ognisk zapalnych, odwiedzic dentyste, zjadac sobie kwas foliowy (Folik - bez recepty w aptece) - i sprobowac jak przyjdzie pora. Pozdrawiam.

moja koleżanka po łyzeczkowaniu spróbowala zajsc w kolejna ciaze wczesniej niz przed zalecanmym pół roku, skonczylo sie na kolejnym łyzeczkowaniu, rozpaczy, bolu, nie musi tak byc u ciebie ale...polecam stronke http://www.nasz-bocian.pl , korzystalam z niej kiedy chorowalam na endometrioze, duzo informacji, wymiana adresów dobrych lekarzy, grupa wsparcia.

Przeżyłam coś podobnego :cry: Lekarka powiedziała mi, że w pierwszym cyklu i tak nie mam szans na zajście w ciążę i nie muszę się zabezpieczać. Liczyła, że uda mi się zajść dopiero gdzieś po 3 miesiącach, ale stwierdziła, że nie przeciwskazać, żeby próbować. Macica po pierwszym cyklu łyżeczkowaniu wyglądała podobno lepiej niż wcześniej. Udało mi się zajść w ciążę już w drugim cyklu :lol: i teraz nasza Diana ma już - jak w podpisie. Nie czekaj, to tylko przedłuża ból po stracie, jeśli się ma udać to się uda, jeśli organizm nie jest gotowy, to się zarodek nie zagnieździ.