Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

- - - jaki piec c.o. gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem ?

mannix

Recommended Posts

Krzysztoff,

jesli masz problemy ze swoim Termetem załatw tą sprawe poprzez serwis.

Ja z moim Termet UniCo 6,6- 24 Kw + zasobnik 120 l nie mam żadnych problemow i pracuje on bardzo dobrze od dwóch lat.

Pracuje cicho w każdym zakresie temperatur, cały czas tak samo niezależnie od temperatury. Zużycie gazu jest na pewno w normie deklarowanej przez producenta, a moim zdaniem niskie.

Polecam ten zestaw, tym bardziej, że jest on w cenie jak sądze ponizej 4 tys brutto.

hej

a jak to jest z tym jednofunkcyjnym z zasobnikiem- wiecej gazu zzera?

no bo jak nikogo nie ma w domu to on i tak caly czas ta wode podgrzewa ....... i jak temp wody spadnie (w zasobniku) to sie wlacza i grzeje ja ......

czy dwufunkcyjny jest naprawde tak strasznie niewygodny?

biorac pod uwage 3 osoby

narazie 1 lazienke i mycie naczyn w zmywarce :)

Obecnie mam dwufunkcyjny i jest on BARDZO niewygodny. Jak się kąpiesz w łazience i ktoś w tym czasie wpadnie na pomysł, zeby opłukać szklankę w kuchni, to nagle masz BARDZO nieprzyjemny zimny prysznic. A jeszcze gorzej jak akurat jestes namydlona, ktos w kuchni cale zmywanie w zlewie postanowi zrobic, a pomiedzy wami stoi wlaczony telewizor - efekt: ty nie mozesz wyjsc, no bo jak, twoich krzykow nikt nie slyszy, bo telewizor halasuje - jednyne co pozostaje to czekac az zmywający skonczy swoją pracę...

ps. to ze bedziesz miec zmywarke nie znaczy, ze nie bedziesz uzywac wody w kuchni - dosc czesto trzeba cos wyplukac, umyc (np. rece) itp. I z doswiadczenia wiem, ze ZAWSZE jak sie kąpie to ktos odkreca w kuchni kran. Chyba mam zlosliwą rodzinę... :wink:

Kasztanka -

dogrzewa!!! Straty postojowe są niewielkie. Dwufunkcyjny ma wadę - brak cyrkulacji, mała ilość cwu.

jak np. VALIANT VUI AQUAPLUS VUI 280-7

a jaki masz możliwy wydatek ze swojego zasobnika w l na minutę

tu masz 2 f z możliwością cyrkulacji i wydatek 16,4l/m

i czemu wg was piece 2f są takie be ?

Zauważ, że ten twój kociołek aby mieć cyrkulację musi mieć zasobnik o pojemności 20 l. Chwilowy wydatek tego kociołka przy delcie 30 wynosi wg. producenta 164l/10 minut - ale to zasługa zasobnika warstwowego.

Kotły 2F nie są be, one są produkowane do mieszkań w bloku i małych domków o niewielkim zapotrzebowaniu na cwu.

A może mi cos podpowiecie?

Dane: Powierzchnia do ogrzania ok 200m, 5 osób, planowany kolektor słoneczny (najpierw instalacje, za rok (?) ogniwo, w zależnosci od środków), 2 łazienki, 1 na górze, 1 na dole, dom PTH 25+15 styropianu, 25cm wełny na poddaszu

Prosiłabym o podpowiedź dla instalacji z kolektorem i bez niego - ciekawe, jaka wyjdzie różnica :roll: 8)

Napisz jaki kocioł (kondens czy zwykły)- czy podłogówka, czy grzejniki, czy podgrzew cwu, czy z podgrzewem CO, jakie kolektory (próżniowe, płaskie), ile osób naraz korzysta z łazienek i po sobie.

Zwykły, z zamkniętą komorą spalania

Automatyka, ale bez pogodówki

Podłogówka i grzejniki (podłogówki nie tak znowu dużo - raczej w łazienkach)

Podgrzewanie co+cwu

Z łazienek często będzie korzystało sporo osób (3 dzieciaków ;))

Przymierzamy się do kolektora próżniowego, chyba, że cena zabije ;)

1/ Można wstawić kocioł na c.o. (2.000-3.000 zł) i oddzielnie bojler gazowy (900-1.000 zł). Ja tak mam. Bojlery zużywają ok. 2 m2/dobę (zależnie od ilości zużywanej ciepłej wody) i pracują cały rok. Poprzedni (włoski) przeżył ok. 10 lat (czyli "amortyzacja" 100 zł/rok), mam nadzieję, że wstawiony 1,5 roku temu Ariston też tyle pociągnie. Oddzielnie mam kocioł c.o. (za 3.000 zł), który pracuje tylko w okresie grzewczym.

2/ W przedziale do 5.000 zł możesz też kupić stojące kotły typu "lodówka" ( w jednej obudowie c.o. i cwu) firmy Termet i Saunier Duval (te mają palniki 2-stopniowe) lub wiszące np. Vaillanta, Viessmana + niemarkowy zasobnik cwu. Jak ma być taniej, to bez pogodówki (sterownik w pokoju jest wystarczający). Jak kupisz kociołek z modulowanym palnikiem to trochę mniej będzie spalał.

Większościową ofertę rynkową i opisy oraz ceny przed negacjacjami znajdziesz na tej stronie. Ja z niej korzystałem:

http://kotlygazowe.instalsystem.pl/shop_search,,offset,60.html

3/ Pamiętaj, że w kotłach można i należy mocno negocjować (nawet do 30%). Jak tak zrobiłem, ale nie będę dużo pisał, aby nie wywołać burzy w szklance wody. Jak chcesz to na priva. Miesiąc temy wstawiałem u siebie nowy kocioł to mogę Ci podać ile brał instalator , a ile "kotłownia". Oraz jakie opinie uzyskiwałem o poszczególnych markach.

Wiem jedno dwufunkcyjny to nieporozumienie. W starym mieszkaniu (jedna lazienka) mialem Termeta i porazka. Nie trzymal jednolitej temp, no moze po pieciu minutach od odkrecenia kurka i pod warunkiem, ze tylko ja z niej korzystalem w tym momencie. Ten kociol jest obecnie 12-13 letni wiec pewnie technika troszke polepszyla komfort pobierania wody , ale nie ryzykowalbym powtornie.