Gesiu 12.01.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Zestaw vaillanta 240-5 plus zasobnik 120 tez vaillanta mozna kupic za jakies 5000 - 5300 brutto. Tez planuje cos takiego u siebie ale to za jakies pol roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 12.01.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Krzysztoff, jesli masz problemy ze swoim Termetem załatw tą sprawe poprzez serwis. Ja z moim Termet UniCo 6,6- 24 Kw + zasobnik 120 l nie mam żadnych problemow i pracuje on bardzo dobrze od dwóch lat. Pracuje cicho w każdym zakresie temperatur, cały czas tak samo niezależnie od temperatury. Zużycie gazu jest na pewno w normie deklarowanej przez producenta, a moim zdaniem niskie. Polecam ten zestaw, tym bardziej, że jest on w cenie jak sądze ponizej 4 tys brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 hej a jak to jest z tym jednofunkcyjnym z zasobnikiem- wiecej gazu zzera? no bo jak nikogo nie ma w domu to on i tak caly czas ta wode podgrzewa ....... i jak temp wody spadnie (w zasobniku) to sie wlacza i grzeje ja ...... czy dwufunkcyjny jest naprawde tak strasznie niewygodny? biorac pod uwage 3 osoby narazie 1 lazienke i mycie naczyn w zmywarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.01.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Jak woda nie jest pobierana z zasobnika ,to stygnie bardzo powoli. Jak przewidujesz dłuższy niebyt w domu, możesz przekręcić regulator temperatury na zasobniku na minimum albo odłaczyć zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Kasztanka - Jednofunkcyjny, czy też dwufunkcyjny z zasobnikiem warstwowym utrzymuje zadaną temperaturę cwu, co nie znaczy, że cały czas dogrzewa!!! Straty postojowe są niewielkie. Dwufunkcyjny ma wadę - brak cyrkulacji, mała ilość cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 13.01.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Obecnie mam dwufunkcyjny i jest on BARDZO niewygodny. Jak się kąpiesz w łazience i ktoś w tym czasie wpadnie na pomysł, zeby opłukać szklankę w kuchni, to nagle masz BARDZO nieprzyjemny zimny prysznic. A jeszcze gorzej jak akurat jestes namydlona, ktos w kuchni cale zmywanie w zlewie postanowi zrobic, a pomiedzy wami stoi wlaczony telewizor - efekt: ty nie mozesz wyjsc, no bo jak, twoich krzykow nikt nie slyszy, bo telewizor halasuje - jednyne co pozostaje to czekac az zmywający skonczy swoją pracę... ps. to ze bedziesz miec zmywarke nie znaczy, ze nie bedziesz uzywac wody w kuchni - dosc czesto trzeba cos wyplukac, umyc (np. rece) itp. I z doswiadczenia wiem, ze ZAWSZE jak sie kąpie to ktos odkreca w kuchni kran. Chyba mam zlosliwą rodzinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.01.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Kasztanka - dogrzewa!!! Straty postojowe są niewielkie. Dwufunkcyjny ma wadę - brak cyrkulacji, mała ilość cwu. jak np. VALIANT VUI AQUAPLUS VUI 280-7 a jaki masz możliwy wydatek ze swojego zasobnika w l na minutę tu masz 2 f z możliwością cyrkulacji i wydatek 16,4l/m i czemu wg was piece 2f są takie be ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Zauważ, że ten twój kociołek aby mieć cyrkulację musi mieć zasobnik o pojemności 20 l. Chwilowy wydatek tego kociołka przy delcie 30 wynosi wg. producenta 164l/10 minut - ale to zasługa zasobnika warstwowego.Kotły 2F nie są be, one są produkowane do mieszkań w bloku i małych domków o niewielkim zapotrzebowaniu na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 A może mi cos podpowiecie? Dane: Powierzchnia do ogrzania ok 200m, 5 osób, planowany kolektor słoneczny (najpierw instalacje, za rok (?) ogniwo, w zależnosci od środków), 2 łazienki, 1 na górze, 1 na dole, dom PTH 25+15 styropianu, 25cm wełny na poddaszu Prosiłabym o podpowiedź dla instalacji z kolektorem i bez niego - ciekawe, jaka wyjdzie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.01.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Jak wynika z postu wbrata najlepszy jest dla jednoosobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Napisz jaki kocioł (kondens czy zwykły)- czy podłogówka, czy grzejniki, czy podgrzew cwu, czy z podgrzewem CO, jakie kolektory (próżniowe, płaskie), ile osób naraz korzysta z łazienek i po sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Najgorsze, że niektórzy myślą, że kocioł 1F czy 2F to jeden pieron i po co przepłacać za 1F. Niestety w praniu potem wychodzi jak u Wbrata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Napisz jaki kocioł (kondens czy zwykły)- czy podłogówka, czy grzejniki, czy podgrzew cwu, czy z podgrzewem CO, jakie kolektory (próżniowe, płaskie), ile osób naraz korzysta z łazienek i po sobie. Zwykły, z zamkniętą komorą spalania Automatyka, ale bez pogodówki Podłogówka i grzejniki (podłogówki nie tak znowu dużo - raczej w łazienkach) Podgrzewanie co+cwu Z łazienek często będzie korzystało sporo osób (3 dzieciaków ) Przymierzamy się do kolektora próżniowego, chyba, że cena zabije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Ma wiadomości na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.01.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Ma wiadomości na priva. ja tez poprosze 220m2 podlogowka 80m2 reszta grzejniki 2lazienki -narazie uzywana bedzie jedna narazie 2osoby dorosle 1 dziecko nie kondensat nie wiem czym sie rozni zamknieta komora od otwartej-w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.01.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Masz wiadomość na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.01.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Masz wiadomość na priva. TX! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 14.01.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 1/ Można wstawić kocioł na c.o. (2.000-3.000 zł) i oddzielnie bojler gazowy (900-1.000 zł). Ja tak mam. Bojlery zużywają ok. 2 m2/dobę (zależnie od ilości zużywanej ciepłej wody) i pracują cały rok. Poprzedni (włoski) przeżył ok. 10 lat (czyli "amortyzacja" 100 zł/rok), mam nadzieję, że wstawiony 1,5 roku temu Ariston też tyle pociągnie. Oddzielnie mam kocioł c.o. (za 3.000 zł), który pracuje tylko w okresie grzewczym. 2/ W przedziale do 5.000 zł możesz też kupić stojące kotły typu "lodówka" ( w jednej obudowie c.o. i cwu) firmy Termet i Saunier Duval (te mają palniki 2-stopniowe) lub wiszące np. Vaillanta, Viessmana + niemarkowy zasobnik cwu. Jak ma być taniej, to bez pogodówki (sterownik w pokoju jest wystarczający). Jak kupisz kociołek z modulowanym palnikiem to trochę mniej będzie spalał.Większościową ofertę rynkową i opisy oraz ceny przed negacjacjami znajdziesz na tej stronie. Ja z niej korzystałem: http://kotlygazowe.instalsystem.pl/shop_search,,offset,60.html 3/ Pamiętaj, że w kotłach można i należy mocno negocjować (nawet do 30%). Jak tak zrobiłem, ale nie będę dużo pisał, aby nie wywołać burzy w szklance wody. Jak chcesz to na priva. Miesiąc temy wstawiałem u siebie nowy kocioł to mogę Ci podać ile brał instalator , a ile "kotłownia". Oraz jakie opinie uzyskiwałem o poszczególnych markach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 14.01.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Wiem jedno dwufunkcyjny to nieporozumienie. W starym mieszkaniu (jedna lazienka) mialem Termeta i porazka. Nie trzymal jednolitej temp, no moze po pieciu minutach od odkrecenia kurka i pod warunkiem, ze tylko ja z niej korzystalem w tym momencie. Ten kociol jest obecnie 12-13 letni wiec pewnie technika troszke polepszyla komfort pobierania wody , ale nie ryzykowalbym powtornie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts