Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej witam! ja mam juz ponad rok lodowke firmy daewoo i na razie (odpukac) nie moge na nia narzekac. jest to lodowko- zamrazarka side-by-side zz dwojgiem drzwi- jedne od zamrazalnika jedne od lodowki. nie ma podlaczenia do wody i automatu do lodu a wiec i nie ma tej 'dziury' w drzwiach o ktorej piszesz. zamiast tego ma duza szuflade i naczynka do robienia lodu. tak jak pisze jestem zniej zadowolona. wiem ze daewoo robi je w bialym czarnym i srebrnym kolorze i sa dwie wersje ta z maszynka do lodu i ta ktora mam ja czyli bez. zycze powodzenia w poszukiwaniach!

Mam prosbe, czy ktoś wie jak zabudować taka lodówke ? Gdzie ,czy w które miejsce podciaga sie wode ?Czy drzwiczki muszą być poza wnęką?

Też planuję kupno side by side, ale tak na prawdę znam ja tylko ze zdjęć i reklam.Czy "pożera" duzo pradu?

Pozdrawiam i dziekuje za wskazówki.

• 1 month później...
Wode podciagasz taka cienka rureczka,ktora wchodzi z tylu lodowki ,musi byc zimna.Zabudowac mozna dzrzwi nie beda przeszkadzaly.Odnosnie poboru pradu to dokladnie nie wiem ile wynosi ale jest w klasie energooszczednej (mowie o Daewoo Frs),na noc przelacza sie na jeszcze bardziej cichy i energooszczedny trybik :lol:
Witam , takie lodówki ma firma LIEBHERR.

http://www.liebherr.pl/liebherr/_szczegoly.php?id=sbses7051

Pozdrawiam

KasiaR :wink: :D

Ale ceny mają wysokie :cry:

A konkretnie to ile sobie życzą za taką lodóweczkę? Bo jest naprawdę fantastyczna!

Ja mam Samsunga. I jestem z niej BAARDZO zadowolona. Tyle że największym jej bajerem jest właśnie to czego autorka postu nie chce - a mianowicie automatyczna kostkarka (która tak na marginesie występuje zazwyczaj w komplecie z kruszarką). Bomba sprawa. Lodu nie brakuje nawet na największych imprezach. Podstawiasz szklankę i już.

Ceny tych lodówek wahają się w bardzo dużym zakresie. Wszystko zależy od tego jakie ma wyposażenie, jaka jest energoszczędność, ale przede wszystkim jak stary jest to model. Ponieważ jak w całej branży ADGRTV tak i tu musi następować nieustanna ewolucja "designu" więc automatem starsze modele są wypychane przez nowsze, przez co można trafic na niezłe okazje. Ja swoją ściągnęłam z internetu i jestem usatysfakcjonowa tą transakcją.

A co do poboru energii - są większe od tradycyjnych więc nawet te w klasie A zużywają dużo więcej. Ale to już można porównać na stronach producenta.

A omawiana lodówka Liebherra to wydatek rzędu 12 tys zł. Dla porównania ja za swoją dałam niecałe 5.

Liebher to najwyższa półka wśród ogólnie dostepnych lodówek. Nawet nie chce się zastanawiać ile daje się za znaczek.

efilo podasz nazwę sklepu internetowego ?

Przepraszam za tak późną odpowiedź - nie byłam w stanie zajrzeć na forum przez jakiś czas.

Ja akurat kupiłam w

http://www.domar.bydgoszcz.pl

Od cen zamieszczonych na stronie dostałam jeszcze dodatkowy upust. A transport jest gratis. No i nie musisz płacić wcześniej nic, bo zapłata gotówką przy odbiorze. Tylko dlatego się zdecydowałam bo miałam trochę obaw przy takiej ilości kasy wysłać przelew w ciemno.

Podobno http://www.maximedia.pl jest godne zaufania. (Podobno, bo ja akurat tam nie kupowałam, ale na innych forach ludzie chwalili). Oni występują pod różnymi nazwami, m.in. http://www.camcoo.com, ale to cała czas ta sama firma.

• 3 months później...

Powiedzcie mi proszę, czy rurka, która się podłąca w tych lodówkach z kruszrką musi mieć jakąś osobną instalację, czy hydraulik, który to robi - jakoś rozdziela wodę z pionu dla zlewu?

przepraszam za meganieprofesjonalną terminologię, ale jestem zupełnie zielona w tym temacie :oops:

Jest dokładnie tak jak piszes, czyli w miejscu gdzie masz przyłącze wody do zlewozmywaka dajesz rozgałęźnik(to chyba nie fachowe nazewnictwo, ale wiadomo o co biega)i po ścianie prowadzisz cieniutką rurkę w miejsce gdzie planujesz postawić lodówkę. Ja jeszcze nie kupiłam lodówki, bo wciąż zastanawiam się między Samsungiem, a LG.A Ty jaką masz?

Może Forumowicze mają jakieś doświadczenia i jeszcze się wypowiedzą w temacie Wiem na pewno, że musi być kostkarka, barek i komora "zero", ale jak to sie wszystko do kupy sprawuje to zupełnie nie ma gdzie poczytać.

Pozdrawiam i być może pojawią się jakieś zdjątka - fajnie by było :p

Powiedzcie mi proszę, czy rurka, która się podłąca w tych lodówkach z kruszrką musi mieć jakąś osobną instalację, czy hydraulik, który to robi - jakoś rozdziela wodę z pionu dla zlewu?

przepraszam za meganieprofesjonalną terminologię, ale jestem zupełnie zielona w tym temacie :oops:

Wystarczy że na rurce z zimną wodą hydraulik (lub naprawdę jakikolwiek facet lub znająca się na rzeczy kobieta) wstawi trójnik. Woda będzie sobie spokojnie lecieć dalej a oprócz tego będzie dodatkowe wyprowadzenie do lodówki.

W komplecie do lodówki dostałam specjalną przejściówkę która z jednej strony daje się dokręcić do tegoż właśnie trójnika, a na drugą stronę nakręca się wężyk idący do filtra wody. piece of cake

UWAGA!

Opcjonalnie można pomiędzy trójnikiem a tą przejściówką zamontować zaworek, który odcinałby w razie potrzeby dopływ wody. My tak zrobiliśmy i okazało się to BAAARDZO mądre - wtedy w przypadku jakiejkolwiek awarii wodociągów - kiedy z kranu leci brązowa woda można zamknąć zawór i nie martwić się z kostkarki wyskoczą brązowe kostki :lol: