Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lodówka side-by- - jak się podłącza do wody

malgosimi

Recommended Posts

hej witam! ja mam juz ponad rok lodowke firmy daewoo i na razie (odpukac) nie moge na nia narzekac. jest to lodowko- zamrazarka side-by-side zz dwojgiem drzwi- jedne od zamrazalnika jedne od lodowki. nie ma podlaczenia do wody i automatu do lodu a wiec i nie ma tej 'dziury' w drzwiach o ktorej piszesz. zamiast tego ma duza szuflade i naczynka do robienia lodu. tak jak pisze jestem zniej zadowolona. wiem ze daewoo robi je w bialym czarnym i srebrnym kolorze i sa dwie wersje ta z maszynka do lodu i ta ktora mam ja czyli bez. zycze powodzenia w poszukiwaniach!

• 1 month później...
Wode podciagasz taka cienka rureczka,ktora wchodzi z tylu lodowki ,musi byc zimna.Zabudowac mozna dzrzwi nie beda przeszkadzaly.Odnosnie poboru pradu to dokladnie nie wiem ile wynosi ale jest w klasie energooszczednej (mowie o Daewoo Frs),na noc przelacza sie na jeszcze bardziej cichy i energooszczedny trybik :lol:

Ja mam Samsunga. I jestem z niej BAARDZO zadowolona. Tyle że największym jej bajerem jest właśnie to czego autorka postu nie chce - a mianowicie automatyczna kostkarka (która tak na marginesie występuje zazwyczaj w komplecie z kruszarką). Bomba sprawa. Lodu nie brakuje nawet na największych imprezach. Podstawiasz szklankę i już.

Ceny tych lodówek wahają się w bardzo dużym zakresie. Wszystko zależy od tego jakie ma wyposażenie, jaka jest energoszczędność, ale przede wszystkim jak stary jest to model. Ponieważ jak w całej branży ADGRTV tak i tu musi następować nieustanna ewolucja "designu" więc automatem starsze modele są wypychane przez nowsze, przez co można trafic na niezłe okazje. Ja swoją ściągnęłam z internetu i jestem usatysfakcjonowa tą transakcją.

A co do poboru energii - są większe od tradycyjnych więc nawet te w klasie A zużywają dużo więcej. Ale to już można porównać na stronach producenta.

efilo podasz nazwę sklepu internetowego ?

Przepraszam za tak późną odpowiedź - nie byłam w stanie zajrzeć na forum przez jakiś czas.

Ja akurat kupiłam w

http://www.domar.bydgoszcz.pl

Od cen zamieszczonych na stronie dostałam jeszcze dodatkowy upust. A transport jest gratis. No i nie musisz płacić wcześniej nic, bo zapłata gotówką przy odbiorze. Tylko dlatego się zdecydowałam bo miałam trochę obaw przy takiej ilości kasy wysłać przelew w ciemno.

Podobno http://www.maximedia.pl jest godne zaufania. (Podobno, bo ja akurat tam nie kupowałam, ale na innych forach ludzie chwalili). Oni występują pod różnymi nazwami, m.in. http://www.camcoo.com, ale to cała czas ta sama firma.

• 3 months później...

Powiedzcie mi proszę, czy rurka, która się podłąca w tych lodówkach z kruszrką musi mieć jakąś osobną instalację, czy hydraulik, który to robi - jakoś rozdziela wodę z pionu dla zlewu?

przepraszam za meganieprofesjonalną terminologię, ale jestem zupełnie zielona w tym temacie :oops:

Jest dokładnie tak jak piszes, czyli w miejscu gdzie masz przyłącze wody do zlewozmywaka dajesz rozgałęźnik(to chyba nie fachowe nazewnictwo, ale wiadomo o co biega)i po ścianie prowadzisz cieniutką rurkę w miejsce gdzie planujesz postawić lodówkę. Ja jeszcze nie kupiłam lodówki, bo wciąż zastanawiam się między Samsungiem, a LG.A Ty jaką masz?

Może Forumowicze mają jakieś doświadczenia i jeszcze się wypowiedzą w temacie Wiem na pewno, że musi być kostkarka, barek i komora "zero", ale jak to sie wszystko do kupy sprawuje to zupełnie nie ma gdzie poczytać.

Pozdrawiam i być może pojawią się jakieś zdjątka - fajnie by było :p

Powiedzcie mi proszę, czy rurka, która się podłąca w tych lodówkach z kruszrką musi mieć jakąś osobną instalację, czy hydraulik, który to robi - jakoś rozdziela wodę z pionu dla zlewu?

przepraszam za meganieprofesjonalną terminologię, ale jestem zupełnie zielona w tym temacie :oops:

Wystarczy że na rurce z zimną wodą hydraulik (lub naprawdę jakikolwiek facet lub znająca się na rzeczy kobieta) wstawi trójnik. Woda będzie sobie spokojnie lecieć dalej a oprócz tego będzie dodatkowe wyprowadzenie do lodówki.

W komplecie do lodówki dostałam specjalną przejściówkę która z jednej strony daje się dokręcić do tegoż właśnie trójnika, a na drugą stronę nakręca się wężyk idący do filtra wody. piece of cake

UWAGA!

Opcjonalnie można pomiędzy trójnikiem a tą przejściówką zamontować zaworek, który odcinałby w razie potrzeby dopływ wody. My tak zrobiliśmy i okazało się to BAAARDZO mądre - wtedy w przypadku jakiejkolwiek awarii wodociągów - kiedy z kranu leci brązowa woda można zamknąć zawór i nie martwić się z kostkarki wyskoczą brązowe kostki :lol: