Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W. Nitka - strona nie jest dla mojej wygody tylko dla wygody przede wszystkim Redakcji Muratora, jest to temat do artykulow, pomyslow itp. W dalszej konsekwencji na pewno beda chcieli uzyskac wymiarne efekty finansowe z tej dzialalnosci i bynajmniej mnie to nie dziwi.

Ładny Dom zaczne kupowac. Niestety przegladajac starsze Muratory stwierdzam powtarzanie sie artykulow.

Pomysl przebudowy kostki na lamach czasopisma poodba mi sie.

Pitbul - włos się na głowie jeży. Chcesz powiedzieć, że piszesz to waszystko dla wygody redakcji, a nie własnej.

Ja to widzę tak: logujemy się i odpowiadamy innym dla dobra własnego i ogółu, muratorek nas w tym wspiera i oczywiście ma z tego profity :grin:, ale bez przesady.

Jak wprowadzą opłaty za forum to zmieniam nicka na Rotwailer i ich we dwóch pogonimy :wink:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bartt dnia 2003-01-13 17:00 ]

Bartt - nie wprowadzą, bo to byłaby śmierć Forum. Jedyne co nas może czekać to reklamy. Swego czasu sugerowałem wręcz takie rozwiązanie - jedno Forum, pt. "Zapytaj eksperta" i tam wypowiadaliby się szczegółowo producenci, a w zamian za to + mamonę na obsługę Forum mogliby dać jakiś banerek.

Według mnie obecnie mamy do czynienia z podwójnym pasożytnictwem - my pasożytujemy na dyskach i obsłudze Forum, czasami "dokopując" pismu. Pismo pasożytuje na naszych opiniach i pomysłach. Mówiąc przyrodniczo podwójna symbioza :wink: I tak trzymać, tylko że miało tu być o błędach. No cóż popełniamy błąd schodząc z tematu :wink:

Zkładanie przez projektantów więźby dachowej tylko i wyłącznie pod dachówkę bez alternatywy pod blachodachówkę czy blachę.

Więźbę z reguły projektuje na budowie na poczekaniu (góra 30 min!!!) "górol" cieśla raz lepszym, a raz z gorszym skutkiem

A "górol" to często pseudo tylko :smile::smile::smile:

Bartt - rodzaj więźby narzuca architekt i najczęściej daje "na zapas". Policzona odpowiednio pod blachę może mieć mniejsze przekroje, czyli być tańsza. Gorzej, że często robiona jest na taki zapas, albo niechlujnie, że oczy wychodzą z orbit. Znajomy cieśla widział więźbę z jednego projektu wrzuconą w inny i nie trzymało to się ani kupy, ani ...

Pitbull, autor adaptacji projektu gotowego idzie takim tokiem rozumowania - więźba to element konstrukcyjny - prawo do jego zmiany przysługuje tylko autorowi projektu

a inwestor to sobie może ... pożyczyć najwyżej :smile:

Bartt wrote:

Brzoza - chcesz powiedzieć, że nie miałaś projektu więżby od architekta :grin:

Bartt, co sądzę o projekcie , który był przewymiarowany przekrojami

długość części krokwi i jętek była powalająca, a łaczenie jętek było wykluczone

na okapy przy ścianach szczytowych projekt przewidywał tylko 20 cm !!! mimo, że niżej były balkony

Wysuwając okap na dwie krokwie na zewnątrz mogłem zadaszyć balkony i osłonić ścianę

zaprojektowanie płatwi szczytowej w kalenicy, która nie podparta słupkami nie tylko nie "pracowała" ale obciążała bez sensu krokwie w szczycie to kuriosum

Robotnik - przyuczony "na cieśle" - wychwytuje w lot takie knoty i poprawia na poczekaniu, a projekt jest typowy i powtarzalny ...

Gdy chcesz spać spokojnie - z projektem idziesz do cieśli

Jak masz w sobie coś z kamikadze, zamów więźbe w tartaku :smile: ... i czekaj reakcji żony i teściowej ...:lol:

Nie twierdzę, że tak jest we wszystkich projektach, ale ...

pozdro

Żonka zuch ? - gratuluje !!! serdecznie :smile:

projektanta ani pracowni nie sypnę bo jest to tylko jeden z wielu przykładów

- błedy zostały skorygowane przez cieślę gratis

- projekt jest ... "podrasowany" więc ... rozumiesz

- moje błędy to betka przy innych ... poczytaj Bobiczka np.

"czarne wykwity na więźbie" albo "jak zrobić i ocieplić sufit nad poddaszem nieużytkowym"

http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5631&forum=34

a, żone pozdrów, Bartek ... :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2003-01-14 19:10 ]