Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"media przy działce" : o co tu właściwie chodzi...

pawlem

Recommended Posts

Dzieki. Chyba będę musiał znowu popracować nad tematem. Szkoda odpuszczać no nie? Tylko, że ja sądów nie lubię, nie mam na to czasu...

Nie odkładaj tego. Nie jestem pewna ale zdaje się, że tylko do końca tego roku można składać wnioski o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z gruntu. Sprawdź, albo może ktoś podpowie.

Co do haraczu - opłatę za umieszczenie urządzeń w gruncie gminy płaci właściciel tych urządzeń. Sprawdź, gdzie przebiega granica własności na rurach.

Do końca roku tak, ale grunty zajęte pod drogi publiczne, na mocy ustawy z 1998 r.

Co do "Rzepy". Dostęp do archiwum jest płatny, więc teraz podam ci tylko link na inną stronę:

http://www.prawo.hoga.pl/_default_full.asp?strona=1&id=13483

Mam ten artykuł gdzieś zapisany w komputerze, jak znajdę, to podam.

dzięki za pomoc i wsparcie duchowe :)

...Chyba że on da kawałek działki to postawią tam trafo i będzie miał energię. To jest przecież skandal. Ale urzendas co mu tam .

Mnie Energetyka też chciała wysmoktać. Zaproponowali mi słup na działce z drutem biegnącym od słupa po przeciwnej stronie ulicy, a u sasiada w analogicznej sutuacji zrobili przecisk i złącze kablowe. Słupa nie chciałem, to zaproponowali że po przeciwnej stronie mojej działki postawia trafo i będę miał "najlepszy" prąd, ale przez całą długość działki chcieli pociągnąć trzy grube żyły średniego napięcia( coś za coś, i tu leży pies pogrzebany ). Ale byłem uparty i tu się udało pokonać urzędasów. Mam złącze kablowe przeciskiem od słupa po drudiej stronie ulicy, a widoku ogrodu nie zakłóca na razie żadna trafostacja.:D

• 11 months później...

Co do udzielania informacji: powinieneś ją dostać, bez nadzwyczajnych zabiegów u dostawców mediów,

To nie zawsze taka prosta sprawa. Pani w wodociągach powiedziała że jakich kolwiek informacji udzieli jak przyniesiemy mapki. Trochę to dziwne bo nie wierzę że oni nie posiadaja swoich planów, to poprostu kwestia woli pracownika.

Pozdrawiam

Co do udzielania informacji: powinieneś ją dostać, bez nadzwyczajnych zabiegów u dostawców mediów,

To nie zawsze taka prosta sprawa. Pani w wodociągach powiedziała że jakich kolwiek informacji udzieli jak przyniesiemy mapki. Trochę to dziwne bo nie wierzę że oni nie posiadaja swoich planów, to poprostu kwestia woli pracownika.

Pozdrawiam

Oczywiście, że mają swoje mapy, ale primo-szukać im się nie chce i łatwiej z gotowej mapki którą ty dostarczasz czytać,

secundo-ta mapka jest PŁATNA więc gmina nawet na takim drobiazgu zarobi.

Mnie ta przyjemność kosztowała prawie 40zl - mapka do celów opiniodawczych.

No ale wiem na czym stoję i jakie koszty mnie czekają w związku z podłaczeniem i wody i prądu.