Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za podział dużej działki na 6 mniejszych

katka i piotr

Recommended Posts

Hejka wraz z przyjaciółmi zamierzamy kupić dużą działkę ( w oklolicy Wrocławia ) i podzielić na 6 mniejszych. Czy ktoś z Was już robił podziały i ile możę to kosztować. Będę wdzięczna za każdą informację.

Pozdrawiam Katka :p

Na ten cel należy mieć kilka tysięcy złotych. Na samym początku trzeba się zapoznać z zapisami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w kontekście dopuszczalności podziału działek na danym obszarze, a następnie złożyć wniosek we właściwym wydziale urzędu gminy (tu może być procedura dwuetapowa) z geodezyjnym projektem podziału działki, który winien wykonać geodeta uprawniony. Dla poszczególnych działek należy założyć księgi wieczyste i dokonać w nich należnych wpisów.

Nie wiem jak jest obecnie, oraz jakie akty prawne regulują te sprawy, ja w 2003 roku kupowałem działkę ale była potrzeba wykrojenia jej z większej działki, wszystko załatwiał miejscowy geodeta, koszt 1000 zł, powiedział mi też coś takiego że jak się dzieli działkę to koszt jest taki: pierwsze cięcie/podział/ 1000 zł a każde następne 100 zł, ale stawki za usługi geodezyjne mogły iść do góry, ale nie myślę aby to była jakaś astronomiczna suma,

powodzonka

A najlepiej spytaj miejscowego geodety, on wie najlepiej co można postawić na "jego terenie" :wink:

Pamietaj też że nikt nie lubi jak na "jego teren" wchodzi obcy, myślę o geodecie, projektancie, kierowniku budowy. Tak to już jest, mój sąsiad zatrudnił projektanta ze swojego miasta i już 2 lata zezwolenia na budowę nie może zalatwić, ja miałem miejscowego i cały temat i papierologia trwała 4 miesiące.

• 1 month później...