dusia2006 27.10.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Marek może ja Ci żle doradzę..a może szkoda życia, może warto się zastanowić nad zniesieniem obu współwłasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Głupi pomysł jak z tąd do Ameryki, ale...NAPISZ zapytanie do gminy - JAKIE PLANY ROZWOJU wiąże z tym terenem, którego jest współwłaścicielem.Na znaczek te 2 złote Cię stać, jak to nie bezpłatne...Odpowiedzą - BO MUSZĄ!!!Wtedy - jak planują dzielnicę wysokościowców, bank czy hipermarket - to zaproponujesz odsprzedaż.Jak nie - to zaproponujesz odkup!I - znowu odpiszą - BO MUSZĄ! Moze będziesz miał konkret na piśmie...Co do zamierzeń, przeszkód, intencji czy ich braku...Łatwiej będzie... Te 2 x 14 dni to wytrzymasz chyba...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 27.10.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Dusiu! Przecież ja właśnie zacząłem to robić I masz rację! Szkoda życia I pewnie jak dziewczyny słusznie zauważyły, mam dziwne podejście do sprawy, ale gdybym się bardziej przejmował, to przez te wszystkie lata już dawno bym się nerwowo wykończył, a nie mogę, bo są osoby którym jestem jeszcze baaardzo potrzebny Ale mam nadzieję, że będzie tak jak napisała Ania i do końca roku będę wiedział na czym stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.10.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Głupi pomysł jak z tąd do Ameryki, ale... NAPISZ zapytanie do gminy - JAKIE PLANY ROZWOJU wiąże z tym terenem, którego jest współwłaścicielem. Na znaczek te 2 złote Cię stać, jak to nie bezpłatne... Odpowiedzą - BO MUSZĄ!!! Wtedy - jak planują dzielnicę wysokościowców, bank czy hipermarket - to zaproponujesz odsprzedaż. Jak nie - to zaproponujesz odkup! I - znowu odpiszą - BO MUSZĄ! Moze będziesz miał konkret na piśmie... Co do zamierzeń, przeszkód, intencji czy ich braku... Łatwiej będzie... Te 2 x 14 dni to wytrzymasz chyba... Adam M. Odpowiedź będzie 2x po blablabla Nie spotkałam urzednika, który pisząc taką odpowiedź wiedziałby coś więcej niż mowi MPZP. A to można sprawdzic samemu, bez wniosku. Tym bardziej nie spotkalam urzędnika, który podejmie decyzję o odkupie, bez wyraźnej ku temu przyczyny (czyli toczącego się postepowania wywlaszczeniowego lub spadkowego - ktoś moze testować na rzecz gminy) Poza tym, jak rozumiem, marecki chce byc tam w końcu wlaścicielem calosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 27.10.2009 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Głupi pomysł jak z tąd do Ameryki, ale... NAPISZ zapytanie do gminy - JAKIE PLANY ROZWOJU wiąże z tym terenem, którego jest współwłaścicielem. Na znaczek te 2 złote Cię stać, jak to nie bezpłatne... Odpowiedzą - BO MUSZĄ!!! Wtedy - jak planują dzielnicę wysokościowców, bank czy hipermarket - to zaproponujesz odsprzedaż. Jak nie - to zaproponujesz odkup! I - znowu odpiszą - BO MUSZĄ! Mogę spróbować. Ale jakie plany rozwoju może gmina wiązać z gruntem na którym stoją prywatne budynki? Z tego co mi powiedziano kiedyś, to gmina czeka aż się właściciele zabudowań zwrócą o zwrot. Gminom jak już pisałem podobno nic nie wolno z tymi gruntami zrobić innego niż tylko zwrócić właścicielom budynków. Ale to ci właściciele muszą się o to do gminy zwrócić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 To Ci o tym napiszą : czekamy na podanie, zeby to komu oddać...Wtedy zapytasz : Jak długo macie zamiar czekać... Zabawa w kotka i myszkę.Coś chlapną.Będziesz miał na piśmie. AniuWiem, ze będzie blabla bla bla.Że nic nowego nie napiszą.Ale to bedzie wyraźnie w kontekście ich zamierzeń.Albo staniemy im na drodze i zgłosimy sprzeciw - albo zgodnie z ich zamierzeniami - zrobimy swoje. Była działka gminna. Lezała odłogiem.NIKT nie chciał podejmować jakichkolwiek decyzji.Poszło TAKIE zapytanie.Wróciła odpowiedź: gmina nie ma istotnych planów związanych z terenem, nie planuje tam dynamicznego rozwoju w najbliższych dzisięcioleciach.Potem było zapytanie o odsprzedaż, wobec braku powodów ją wykluczajacych.Cisza, cisza i zgoda...Procedura wyceny...Tu by trzeba zobaczyć jak wygląda sprawa pierwokupu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 27.10.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 tak jak Ania napisała - właściciel nic nie musi, ale można też zaproponować gminie odsprzedaż części udziału na rzecz Marka, to gmina może bez bólu zrobić(Art. 95. Ustawa o gospodarce nieruchomościamiNiezależnie od ustaleń planu miejscowego, a w przypadku braku planu niezależnie od decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, podział nieruchomości może nastąpić w celu:7) wydzielenia działki budowlanej niezbędnej do korzystania z budynkumieszkalnego;)czy to coś by pomogło?coś nam wtedy z Siwym wyszło że one nie mają pierwszeństwa pierwokupu chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Wynająć te gminne 50% na jakie 5 lat się nie da?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 27.10.2009 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Nie da się raczej, bo w czasach kiedy z Siwym i z Dusią ten temat przerabialiśmy, to byłem w gminie kilka razy. W końcu powiedziano mi, że ja "swój" grunt pod "swoją" częścią budynków przecież już mam - to o co mi chodzi? Potem ponownie do tematu wróciłem (tylko juz nie wspominałem o tym na forum) i chciałem kupić, wydzierżawić, co kolwiek, bo mi dopłaty bezposrednie zakwestionowali, że "nie swoje" obrabiam Ale co mi tam! W tym tygodniu znów spróbuję Niech cos sie dzieje! Ale w gminie to mnie chyba już nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.10.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Marek czy masz z gminą umowę określającą sposób korzystania z gruntu?dobrze pamiętam tam ktoś z rodziny się pałęta po działce?i jeszcze jedno pytanie, kobity w spadku dostały tylko dom? żadnych innych zabudowań/KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 28.10.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Nie. Oczywiścieie że nie ma żadnych umów z gminą. I chyba tak jest lepiej. Budynków w sumie jest trzy (jeden mieszkalny i dwa duże gospodarcze), a jak kupowałem udziały, to było nawet cztery! Tylko (tak jak już na początku pisałem) kiedyś jak mnie nie było, to dach jednego zniknął, itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 28.10.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 28.10.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Korzystam na tyle na ile mogę i rozumiem te podpowiedzi. Jak nie korzystam, to pewnie dlatego, że czegoś nie rozumiem. Jak się tak dzieje to spróbuj mi to na priva może wyjaśnić . Tym bardziej, że jak piszesz masz już jakieś doświadczenie w takiej sprawie. Utarty schemat - tak, ale jak jest lepszy pomysł to wcale go nie odrzucam i nie bagatelizuję. Zapewniam Cię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 28.10.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karen85 02.11.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 a moze tak przeszedłbys sie teraz do doświadczonego geodety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.11.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Nie. Oczywiścieie że nie ma żadnych umów z gminą. I chyba tak jest lepiej. Budynków w sumie jest trzy (jeden mieszkalny i dwa duże gospodarcze), a jak kupowałem udziały, to było nawet cztery! Tylko (tak jak już na początku pisałem) kiedyś jak mnie nie było, to dach jednego zniknął, itd . Marek najczytelniej o umowie podziału quoad usum jest chyba TU co w tej twojej umowie powinno się znaleźć może ci ktoś mądrzejszy podpowie Oskar by się tu przydał też warto pomyśleć czy gmina jako współwłaściciel wykonuje swoje obowiązki, np ogrodzenie, w tej umowie można proponować też coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.11.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karen85 03.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 moze sprecyzuje swoj post, po przeczytaniu wszystkiego wczoraj zastanawialam sie czy byles po prostu poradzic sie jakiegos dobrego geodety (proponuje powiatowego geodete zapytac o rade ktora nic nie kosztuje). Nie ma lepszej osoby od wszelkiech problemow z nieruchomosciami niz geodeta, a stan prawny w ksiegacj wieczystych ustalaja tez geodeci, ustawe o ksiegach wiczystych maja w jednym palcu, poza tym jako nie liczni dzieki znajomoscia moga czasem poszperac w aktach ksiag wiezystych do ktorych Ty nie masz dostepu, wiec mialbys wczesniej adresy bez sadu, wiec adam dobrze Ci poradzil ale wydaje mi sie kazdy geodeta tez by ci mogl pomoc, wystarczy pogadac. Poza tym geodeci maja mnostwo znajmosci w gminie bez ktorych ani rusz i moga zapukac tu i tam, wiec moje pytanie czy byles u geodety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.11.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 każda rada cenna, ja Ci tylko podałam ścieżkę jak można "wynająć te gminne", nawet w ostateczności sądownie Wynająć te gminne 50% na jakie 5 lat się nie da? Adam M. Nie da się raczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 03.11.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ................................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts