Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolorowe szyby

Kasiorek

Recommended Posts

Malowanie szkła to moja pasja.Zawsze marzyłam o witrażu w mieszkaniu.Niestety to nie na moją kieszeń.Dlatego spróbowałam sama .Specjalnymi żelowymi farbami maluję dekoracje na swoich oknach.Łatwo się je ściąga ,więc wzory się szybko zmieniają.A i parapet pełen jest butelek(pustych),które zamiast wyrzucić zamieniam w cudeńka..Polecam ten sposób spędzania czasu,wymaga cierpliwości,ale pozwala się zrelaksować.

pozdrawiam

Witaj Marto

Farby októrych pisałam najczęściej są sprzedawane w zestawach dla dzieci.Ale ja kupuję je w sklepach dla plasyków.Farby "Window Color" nie są tylko dla dzieci,przecież to zależy od wzoru.Nadają się raczej do malowania na folii,a póżniej naklejam je np.na butelki.Trudno malować nimi drobne szczegóły,stosuję wtedy typowe farby do szkła.

Kasiorku, oczywiście, że zależy to od wzoru. Myślałam tylko, że może te dla trochę młodszych artystów są inne... nie wiem, może jakość gorsza (moje były bardzo taniutkie) :smile:

Ja ostatnio maluję wszystko: drewno, kafle, szkło. Są to proste "maluneczki", ale takie właśnie lubię najbardziej.

To bardzo wciąga :smile: Już się nie mogę doczekać własnego domu. To dopiero będzie pole do popisu!

Gdy ja doczekam się własnego domu to będę potrzebowała osobnego pokoju aby to wszystko pomieścić.Uwielbiam takie drobiazgi.Ostatnio malowałam płytki ceramiczne znajomym,wyszły znakomicie.Na szafirowym tle żółte i pomarańczowe proste tulipany.Mam pytanie,czym malujesz drewno?

A co do ceny farb.Nasze polskie są tańsze w porównaniu do zachodnich,a ich jakość jest porównywalna

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Kasiorek dnia 2003-01-10 16:50 ]

Drewno tymi samymi farbami do szkła :smile:. A zrobiłam tak ostatnio, bo znalazłam kilka deseczek, a innych farb nie miałam. Niektóre deseczki (tło) pomalowałam farbą akrylową, która została mi po malowaniu mieszkania, albo bejcą, i na to farbki do szkła. Bardzo ładnie to wygląda.

Atlanto ,powiem szczerze że nie wiem.Kolory mieszam zawsze już na szkle,a nie w innym pojemniku.Chociaż gdy raz żle zamknęłam słoiczek ,zgęstniała mi farba,rozcieńczyłam ją rozpuszczalnikiem którym myję pędzle po tych farbach.I działała dalej.

• 3 months później...
  • 8 months później...
Witam miłe Panie! Ja tutaj taka młodziutka :wink:,ale też mam takie "zboczenie"-maluję buteleczki. U mnie to już zaczyna być chorobliwe. Idąc na spacer z psem poluję na butelki,szczególnie pod oknami smakoszy dobrych trunków.Jeżeli zauważam coś ciekawego to wieczorkiem znowu spacerek z pieskiem i buteleczka extra jest i do dzieła :lol: Maluję czym się da ostatnio nawet lakier do paznokci z brokatem daje niezłe efekty.Troszkę dłużej schnie ale póżniej jest ok.Takie prezenciki dostają moi znajomi ale głównie myślę o swojej kolekcji. Buteleczki są śliczne.Drugim moim zboczeniem są haftowane obrazy ściegiem gobelinowym i wełną ale już oczy nie te i czasu mało ale kolekcję mam dużą-głównie pejzaże.Pozdrawiam wszystkie "zapalone"

Witam ja co prawda nie maluję ale potwierdzam witrażyki malowane farbkami żelowymi można ściągać i nawet ponownie nakleić na szybę - wiem bo moja koleżanka maluje nam różne obrazki na oddział ( pracuje na oddziale dziecięcym ), wyglądaja naprawdę ślicznie.

Pozdrawiam Aga. :)