Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

m.dworek

Recommended Posts

postanowilem zalozyc watek poswiecony PARAMETROM, danym projektowym pomp ciepla a takze rozwazaniom teoretycznym na temat ich funkcjonowania

zakladam ten watek, gdyz nei chce kierowac watku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59258&start=60&sid=bfead77ce32c702c6390244a5f1d48f4

na boczny tor

wpadl mi w rece 250 numer muratora z artykulem na stronie 160 pt. - jak sie mieszka z pompa ciepla

okazuje sie ze moje wyliczenia odnosnie mocy na m2 potwierdzaja sie w artykule. gosc ma domek okolo 200 m2 i jakies 350m2 dzialki przeznaczyl na kolektor, co daje ( tak przyjmuje gdyz autorzy tekstu nie potrafili przytoczyc zadnych danych projektowych wspomnianej pompy) okolo 20 W/m2 dzialki

interesujaca jest kwestia ukladania kolektorow "ponizej strefy zamarzania gruntu ;) "- ktos wie jakie sa tego przyczyny?- przeciez ten grunt i tak bedzie zamarzniety na kosc?

http://img516.imageshack.us/img516/6006/roznemoce4zd1em.jpg

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w symulacji przyjeto dodatkowo, iz cieplo pobierane jest przez cala powierzchnie dzialki w ktorej ulozylismy kolektory

w rzeczywistosci cieplo pobierane jest za pomoca cienkich rurek, co oczywiscie pociaga za soba dalszy (znaczny) spadek temperatury wrzacego czynnika, natomiast temperatura warstwy na ktorej lezy kolektor biorac srenia wartosc bedzie zgodna z symulacja

dla tych ktorzy nie pamietaja o tym sprawnosc pompy jest proprcjonalna do roznicy temperatur miedzy nasza podlogowka a wlasnie temperatura wrzenia czynnika

jako ze pompy regulowane sa cisnienowo, to wlasnie ta temperatura pozostanie stala - wiec niejako nie pokrywa sie to z symulacja, gdyz symulacja zaklada zmienna temperature wrzenia

mialo to jednak na celu pokazanie co by sie dzialo gdybysmy pobierali ciagle, dana , stala moc z pompy

ok wiec jak to bedzie w rezczywistosci?- ano w rzeczywistosci jesli temperatura obnizy sie ponizej temperatury wrzenia czynnika pod cisnieniem ustawionym w automatyce pompy- pompa sie wylaczy i bedzie czekala, az temperatura znowu podskoczy, co wywola parowanie propanu i wzrost jego cisnienia- pomp aznowu zaskoczy

wniosek stad jeden- zaleznie od tego jakie cisnienie zostalo nastawione w pompie taka temperatura bedzie panowala na parowniku i jego najblizszym otoczeniu- jednak jakie moce mozna bedzie wtedy pobierac z pompy- mozna zobaczyc patrzac na wynik symulacji

mamy np nastawione -25°C to nie wycisniemy z pompy wiecej niz 20 W/m2 w sprzyjajacych okoloicznosciach ;)

i tu jest problem pomp ciepla- zeby byla duza wydajnosc trzeba duuuzych powierzchni kolektorow

a to pociaga za soba duze koszty inwestycyjne

gosc w artykula mial 2 ;) pompy- bo jedna nie wyrabiala ;)

jedna ogrzewal dom a druga grzal wode w baniaku ;)

a pewnie w szafie mial na zapas pare farelek ;)

tu jest pies pogrzebany- jesli ktos chce zastapic pompa ciepla caly system grzewczy to bedzie musial bardzo slono zaplacic- ten gosc od artykulu wydal raptem 50 000

Leon, nie bedę udawała, że wiem o czym piszesz. Po prostu nie bawi mnie dociekanie prawd, o których mam blade pojęcie (humanistyczne wykształcenie bierze górę...). Jednak zabiorę głos, bo wkrótce u mnie bedzie zainstalowana pompa. Dlaczego? Podjęliśmy tę decyzję, ponieważ gaz mamy daleko, zbiorniki na gaz płynny lub ogrzewanie stricte elektryczne wychodzą drogo, nie chce nam się dorzucać koksu czy innego ekogroszku. Pompa ciepła to nie jakaś super nowość, rozmawiałam z użytkownikami - działa i mają ciepło w chacie! Rachunki za prąd bardzo przyzwoite, o koszcie inwestycyjnym (ok. 50 tys.) każdy wiedział, zanim podjął decyzję o zakupie pc. Więc nie bardzo rozumiem, po co Twoje symulacje i udowadnianie, czy dzięki Twoim odkryciom ludzie przestaną kupować lub produkować pompy? Staram się dobrze przygotować do procesu inwestycyjnego - budowy domu, interesuję się wszystkim, staram sie wybierać optymalne rozwiązania - stąd moja obecność na forum. Ale nie jestem w stanie przyswoić całej wiedzy począwszy od technologii produkcji cegieł, dachówek , płyt gipsowych, poprzez wyliczenia na zapotrzebowanie energii, ciepłej wody, o pompach ciepła i ich tajemnicach nie wspominając. Chyba zaufam fachowcom, przepytam kilku i jakaś prawda mi się objawi. Doceniam Twój trud, zapał i wysiłek, jaki wkładasz w symulacje i przemyślenia, ale powiedz mi, proszę, PO CO? Bo jakiś cel Ci przyświeca.

1950- postaram sie zmniejszyc, i dzieki ze ciekawe dla mnei tez ;)

co do drugiego postu, rozumiem, ze dla humanistow jest to bardzo niestrawny temat i nikogo nie zmuszam, aby go przetrawil

ale wiem, ze na forum jest wielu gosci w miare dobrze kumajacych fizyke i ciekawych poznania, dlatego zdecxydowalem, ze warto podjac dyskusje

co do moich pobudek to najwazniejsza jest ta, ze sam jestem ciekawy wynikow (zanim nie zasymuluje rowniez nie wiem jak to wyglada)

taki juz ze mnie ciekawski gosc i chetnie dziele sie swoimi przemysleniami

nbie prowadzue zadnej dzialalnosci uslugowej, badz handlowej jesli o to ci chodzi

po prostu tez buduje dom a jako ze jestem inzynierem baardzo interesuje mnie co tez nam rynek oferuje i ciagle jestem na etapie rozwazan jak u mnie zaprojekotwac system wentylacyjno- grzewczy

to na razie tyle jak bede mail jakies wyniki to znow sie odezwe

gosc w artykula mial 2 ;) pompy- bo jedna nie wyrabiala ;)

jedna ogrzewal dom a druga grzal wode w baniaku ;)

a pewnie w szafie mial na zapas pare farelek ;)

tu jest pies pogrzebany- jesli ktos chce zastapic pompa ciepla caly system grzewczy to bedzie musial bardzo slono zaplacic- ten gosc od artykulu wydal raptem 50 000

I co chcesz udowodnić swoim pisaniem???

Że jesteś jedyny, oświecony a reszta to ciemniaki ? Masz jakis kompleks ?

Pisz Leon, pisz....

to jest ciekawe i nawet taki laik jak - ja .... może to zrozumieć (przy odbrobinie własnego pomyślunku i odświeżenia lekcji fizyki ;) )....

Jak będziesz potrzebował danych eksploatacyjnycn - chętnie podam, o ile takie będe posiadać.

Pozdrawiam,

gaga2

oto wynnik symulacji - pogoda jak przedtem, dwa warianty co do zakopania pompy

1. na glebokosci 40 cm

2. na glebokosci 2 m

http://img516.imageshack.us/img516/7884/19oi.jpg

jako moc pobierany z "wnetrza ziemi" mam na mysli tutaj moc pobierana z "z dolu "- z glebokosci wiekszej niz glebokosc zakopania kolektora- w ten sposob moc pobierana "z gory" jest rowna 20 W- moc pobierana "z dolu"

co do markusa- no coz kolego- juz pisalem dlaczego zabralem sie za symulowanie pomp

kompleksy pewnie jakies tam mam ale chyba nie wiecej od innych ludzi i nie spedza mi to snu z oczu, nie rozmyslam nad tym ;)

1950- rezygnuje z zmniejszania wykresow, bo traci na tym jakosc- (mam jakies problemy z softwarem)

Nie rozumiem sensu Twoich docinek odnośnie wspomnianego artykułu w Muratorze.

W pierwszym zdaniu nabijasz się, że facet ma dwie pompy bo jedna nie wystarcza, a juz w drugim zdaniu sam sobie odpowiadasz że jedna służy do ogrzewania domu a druga stanowi podgrzewacz CWU.

Sam mam identyczne rozwiązanie w swoim domu. Chodzę w krótkim rękawie po domu, a w moich szafach nie zalegają dziesiątki farelek.

Może więc zamiast błyskać wiedzą teoretyczną, za którą nie idą żadne fakty, zamieszkaj najpierw w domu ogrzewanym pompą ciepła.

ok markus, sie nie obrazaj, chodzilo mi o to, ze 1. skomplikowane te instalacje jak na dom mieszkalny ;)

2. pompa ciepla w tym przykladzie - ta typowa z gruntu pokrywa tak naprawde niewielkie moce, bo ile moze miec zapotrzebowania taki domek jakies 6 kW?- chodzi mi o to ze nie powinno sie oczekwac wiecej

i ze trzeba patrzec instalatorom na rece i zapytac z gory jaka przyjeli moc z m2- zeby nie bylo pozenij cudow ;)

ciesze sie ze masz taka pompe ciepla moze moglbyc przytoczyc jakies dane projektowe z swojej instalacji?

ok, jezier postaram sie zasymulowac teraz z kolei stala temperatura np -10 °C i popatrzymy jakie moce wyciagamy z m2- ok? ;)

-10 powietrza? To chyba jakas Syberia. W moich okolicach srednia temp powietrza w styczniu (najzimniejszy miesiac) na przestrzeni ostatnich kilkudziesieciu lat to -3,4 stopnia. A srednia temp z sezonu grzewczego +2 od konca wrzesnia do poczatku maja.