Gość 04.12.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Najbardziej prawdopodobne ze daewoo w cenie mercedesa No cóż, jeśli jesteś o tym przekonany (na jakiej podstawie? ), nie sądzę, żeby Cię jakiekolwiek argumenty przekonały. Swoim w tej kwestii doświadczeniem będę mogła podzielić się za... powiedzmy... trzy sezony grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziołek 04.12.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 ...ile to kasy można zaoszczędzić montując inne rozwiązanie ogrzewania niż PC, jak ta "zaoszczędzona" kasa będzie nam wspaniale procentować na koncie, czy na innej lokacie i w ogóle co to za nawiedzone typy montują takie drogie, a do końca nie wiadomo jakie, ustrojstwo. Jeśli zakłóciłam swoim wtrąceniem tok wyliczeń szanownych panów to najmocniej przepraszam, żem w ogóle śmiała... Podniosłaś czasem słuszny temat, że czasem nie wszystko sprowadza się do pieniędzy. W tym jednak konkretnym przypadku rzecz sprowadza się wyłącznie do pieniędzy. Źródło ciepła można spokojnie potraktować jak czarną skrzynkę - co w niej jest i jak działa kompletnie nas nie interesuje. Za komfort ogrzewania odpowiada wymiennik ciepła - grzejniki lub instalacja podłogowa. Wymiennik czy będzie zasilany pompą ciepła, gazem ziemnym, czy energią elektryczną będzie działał dokładnie tak samo (jak ów przysłowiowy mercedes). Rozważać możemy więc wyłącznie ekonomikę owej czarnej skrzynki. Owszem uprościłem rzecz do maksimum, ale myślę, że tera nawet kobieta zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.12.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Owszem uprościłem rzecz do maksimum, ale myślę, że tera nawet kobieta zrozumie dziekuje Ci ,za szanse zrozumienia w imieniu kobiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 uprościłem rzecz do maksimum, ale myślę, że tera nawet kobieta zrozumie Och, czuję się teraz niezmiernie oświecona! ( nie mylić z górą ), tylko... mam jakieś takie niejasne poczucie... że jakbym już o tym... wcześniej... wiedziała... Rozważać możemy więc wyłącznie ekonomikę owej czarnej skrzynki. A czy ja pisałam o czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziołek 04.12.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 A czy ja pisałam o czymś innym? Owszem pisałaś, coś o Mercedesach i Daewoo sugerując wyraźnie, że płacisz więcej (za PC) i dostajesz więcej (komfort?). Skoro rozumiesz doskonale że różnic w komforcie nie ma pomiędzy instalacjami typu PC/GAZ/Elektryka, to czemu miało służyć to porównanie? P.S. Najmocniej przepraszam szanowne Panie za moje słowa. Dałem się wciągnąć w retorykę "matki" w gruncie rzeczy nawet nie bardzo wierzę, że jest to kobieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.12.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 P.S. Najmocniej przepraszam szanowne Panie za moje słowa. Dałem się wciągnąć w retorykę "matki" w gruncie rzeczy nawet nie bardzo wierzę, że jest to kobieta. panie sobie zarutuja i sie nie gniewaja ale , ale czy sugerujesz , ze matka jest ojcem? Jezeli chodzi o pompy to ja czekam co Jagna powie o rachunku , juz mieszka , wiec niebawem sie dowiemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 04.12.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 o matka , jak fajnie że jesteś ojcem Widzę, że nie rozumiesz sedna tej dyskusji. i w ogóle to się nie wtrącaj na oddział za chwilę się dowiesz, że jesteś blondynką, nie urażając blondynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.12.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Najbardziej prawdopodobne ze daewoo w cenie mercedesa No cóż, jeśli jesteś o tym przekonany (na jakiej podstawie? ), nie sądzę, żeby Cię jakiekolwiek argumenty przekonały. Swoim w tej kwestii doświadczeniem będę mogła podzielić się za... powiedzmy... trzy sezony grzewcze. Nie da sie zaprzeczyc, ze pompy ciepla sa drogie, wiec porownanie z mercedesami sie nasuwa (ktore tez sa drogie). Tylko ze mercedesy oferuja duzo za swoja cene i komfort i osiagi. A pompy ciepla co oferuja? Ani przewagi w komforcie nie ma a osiagi co tu duzo mowic sa kiepskie. Nie wiem czy az tak kiepskie jak liczy leon ale kiepskie. Byle kociol gazowy, ma znacznie wiecej mocy. Wiec placisz spora kase za drogie urzadzenie i tyle. Osiagi i komfort daewoo i to takiego z malutkim silniczkiem a cena jak za mercedesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 w gruncie rzeczy nawet nie bardzo wierzę, że jest to kobieta. Bo jesteś jeszcze koziołkiem? Koziołku drogi, doprawdy twoja wiara w tej kwestii mało mnie interesuje, i właściwie nie wiem, jakie to ma znaczenie w tej... męskiej dyskusji. Ale skądinąd spostrzeżenie zabawne. Drodzy panowie, koziołku, jezierze, leonie... Nie bedę kontynuować dyskusji, ponieważ na tym forum powiedziane zostało chyba wszystko na ten temat, napomknęłam tylko o swoich własnych spostrzeżeniach dotyczących dyskusji na temat PC. Dodam tylko, gwoli wyjaśnienia, że przytaczając przykłady ze świata motoryzacji, miałam na myśli dokładnie i wyłącznie ową czarną skrzynkę, nic ponadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 04.12.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Byle kociol gazowy, ma znacznie wiecej mocy. Co to w ogóle za stwierdzenie? Jak kocioł ma osiąganą moc cieplną 10 kW i pompa ciepła ma moc osiąganą 10 kW to nie ma róznicy? Wypisujecie takie bzdury, a ludzie to czytają. Byle kocioł gazowy ma znacznie więcej mocy....ciekawe, czyli kocioł gazowy mocy cieplnej 10 kW ma większą moc cieplną od pompy np. 40 kW??? Hmmm, 2 + 2 = ile??? no nich będzie 16! Ludzie, trochę pokory dla wygłaszanych myśli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.12.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Matka, a ty się tak nie ciesz, bo dotychczas to słyszałem, że czarne skrzynki montują jeno w Boeningach, Airbusach i innym latającym ustrojstwie, a nie Deewoo i Mercedesach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Matka, a ty się tak nie ciesz, bo dotychczas to słyszałem, że czarne skrzynki montują jeno w Boeningach, Airbusach i innym latającym ustrojstwie, a nie Deewoo i Mercedesach. Powiedz to koziołkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 05.12.2005 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 ja jeszcze tylko dodam, ze tesc jest specem od chlodnictwa i ma pompy w malym palcu bedziemy przez swieta kombinowac i liczyc ile by trzeba najmniej dac za pompe robiac wszystko samemu (znaczy lepiej ) wedlug niego (wczoraj gadalem przez telefon) sama pompa to okolo 10 000 tylko narzeka, ze to mi sie bedzie psulo, bo tam jednak caly cztas silnik pracowac musi itd no nic bedziemy myslec bo jak zobaczylem watek o drozejacym gazie to faktycznie cos jest w tym, ze moze elektryka bedzie taniec??? bylem kiedys w elektrowni wodnej i gosc dal dlugi wyklad jaki to klopot maja elkektrownie z pradem poza gosdzinami szczytu i jestem prawie pewien, ze z postepem komputeryzacji itd beda stopniowo wprowadzac obnizki, zeby pozbyc sie nadwyzek energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Byle kociol gazowy, ma znacznie wiecej mocy. Co to w ogóle za stwierdzenie? Jak kocioł ma osiąganą moc cieplną 10 kW i pompa ciepła ma moc osiąganą 10 kW to nie ma róznicy? Wypisujecie takie bzdury, a ludzie to czytają. Byle kocioł gazowy ma znacznie więcej mocy....ciekawe, czyli kocioł gazowy mocy cieplnej 10 kW ma większą moc cieplną od pompy np. 40 kW??? Hmmm, 2 + 2 = ile??? no nich będzie 16! Ludzie, trochę pokory dla wygłaszanych myśli.... A widziales gdzies kociol gazowy o mocy 10 kW? Ja nie widzialem. Dawaj linka. Za to doskonale wiem dlaczego montuje sie pompy ciepla o niskich mocach. Rozejrzyj sie jakie moce maja pompy ciepla montowane w domkach jednorodzinnych a jakie kotly gazowe. Moj przytyk byl tylko i wylacznie jako odpowiedz na dosc glupie porownanie przez matke pomp ciepla do samochodow, ze to niby mercedesy. Jesli potrafisz uzasadnic ktore parametry pompy ciepla sa tak dobre ze inne systemy znacznie odstaja to prosze bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Juz wiem w czym jest pompa ciepla Wyłącznie owa czarna skrzynka, nic ponadto. podobna do Mercedesa. Mercedesy kupuje sie po to aby wzbudzic zawisc, zazdrosc. Zobaczcie jaki jestem bogaty. Nie kazdego stac na taki woz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.12.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Jezier ty nie kuśbo ci ją wykopiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 05.12.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Juz wiem w czym jest pompa ciepla Wyłącznie owa czarna skrzynka, nic ponadto. podobna do Mercedesa. Mercedesy kupuje sie po to aby wzbudzic zawisc, zazdrosc. Zobaczcie jaki jestem bogaty. Nie kazdego stac na taki woz. Jezier - daj sobie spokój już ... please ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Kroyena. Myslisz ze bym sie przez tyle lat powstrzymywal aby innych w oczy kluc moim bogactwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.12.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Kolego Leonie bo jak zobaczylem watek o drozejacym gazie to faktycznie cos jest w tym, ze moze elektryka bedzie taniec??? Zapraszam do Aktualizacji nośników energii w Napiszcie (Wydrukujcie) w M. Widać, że kolega nie umie kojarzyć faktów. Mamy jednąz najtańszych en.el. w UE, głównie na węglu kamiennym. Wymagania środowiskowe UE zmuszą nas do obniżenia produkcji i wtedy z eksporterów staniemy się importerem. A jak kolega myśli po co reklamuje się taka firma od suszarek mimo że ich nie produkuje. Żeby dokładać czy żeby ściągać pieniądze z rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts