Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

m.dworek

Recommended Posts

RolandB. Ja sobie spokojnie z Leonem dyskutowalem jaka moc cieplna posiada grunt w ktorym umieszczony jest kolektor. Leon robil symulacje a ja je czasami komentowalem albo podsuwalem jakies dane np o wlasciwosciach gruntu. Ani ja ani on nie zastanawialismy sie nad sensownoscia ekonomiczna inwestowania w owa czarna skrzynke. I co i przylazla Matka. Wlozyla kij w mrowisko ze swoimi mercedesami. A ja zawistny jestem i zazdrosny. Nie mam ani mercedesa ani pompy ciepla :lol:

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wątek zrobił się benadziejny. Teraz już idzie po temacie bogactwa.

Przepraszam, czy administrator może przenieść ten wątek na witrynę "Życie na gorąco", "Halo", albo inne takie tam?!

Kroyena, w tym kraju nie było, nie ma i nie będzie szans na to aby ceny gazu lub oleju szybowały do góry z niższą dynamiką niż ceny energii elektrycznej. Zresztą jak na całym świecie........niemal wszyscy płacimy rachunki za gaz i energię elekt. Patrzę na swoje przez lata i widzę czarno na białym ile wzrosły ceny gazu, a ile energii elek.

Mercedesy kupuje sie po to aby wzbudzic zawisc, zazdrosc.

No popatrz, a ja myślałam, że po to, żeby wygodnie i komfortowo przemieszczać się z miejsca A do miejsca B.

Do wzbudzania zazdrości to teraz służą Hummery, Lexusy i inne jakieś supercabrio,

Mercedes to tylko pożądna, w miarę niezawodna niemiecka marka,

i na obecne czasy mało... ekstawagancka. :wink: :D

Mercedesy kupuje sie po to aby wzbudzic zawisc, zazdrosc.

No popatrz, a ja myślałam, że po to, żeby wygodnie i komfortowo przemieszczać się z miejsca A do miejsca B.

Do wzbudzania zazdrości to teraz służą Hummery, Lexusy i inne jakieś supercabrio,

Mercedes to tylko pożądna, w miarę niezawodna niemiecka marka,

i na obecne czasy mało... ekstawagancka. :wink: :D

matka testy poczytaj

mesio ma na noc w porownaniu z takimi "badziewiami" jak np mazda ;)

ok

jesli pozwolicie to chcialbym w ramach tego watku opisac to do czego dojdziemy z tesciem w kwestii pomp- czyli laczac moja wiedze z zakresu

"mozliwosci" gruntu i wiedze tescia z zakresu "zelastwa"- czyli wszystkiego co musimy kupic aby zmontowac pompe

na wyniki tej burzy 2 mozgow ;)

trzeba bedzie niestety poczekac do nowego roku .. ;(

matka ręce przecz od kijaka. :evil:

To nie był tfuj kijek. :x

Ty nim tylko mieszałaś. :-?

Kij był mój. 8) :lol: 8)

Chcianłem łonym pognać profesorów do roboty, co by się ogli przesiąść z Deewoo na Mercedesy. Mieli mi na Doda_tek dać cynka co mam kupić w systemie argentyńskim. Deewoo czy Mercedesa?

Niestety nie napisalas co myslalas. Wiec sam sobie wymyslam.

Mercedes to tylko pożądna, w miarę niezawodna niemiecka marka, i na obecne czasy mało... ekstawagancka. :wink: :D

Tylko ze nie pisalas o byle jakim mercedesie a o takim klasy 600. Mi to brzmi jak klasa S z najmocniejszym silnikiem. Nie wiem czy jeszcze wkladaja 6 litrowe silniki bo nie znalazlem na ich stronie internerowej. Ale Mercedes S z silnikiem 5 litrowym kosztuje ponad 400 tys zl. Jak dla mnie wystarczajaco ekstrawagancki.

:wink:

matka ręce przecz od kijaka. :evil:

To nie był tfuj kijek. :x

Ty nim tylko mieszałaś. :-?

Kij był mój. 8) :lol: 8)

Kroyeno, ponieważ kijek zawsze ma dwa końce,

to możemy się dogadać,

mogę ci jeden koniec udostępnić. 8)

:lol:

Jezier napisał:

A widziales gdzies kociol gazowy o mocy 10 kW? Ja nie widzialem. Dawaj linka.

Za to doskonale wiem dlaczego montuje sie pompy ciepla o niskich mocach. Rozejrzyj sie jakie moce maja pompy ciepla montowane w domkach jednorodzinnych a jakie kotly gazowe.

Moj przytyk byl tylko i wylacznie jako odpowiedz na dosc glupie porownanie przez matke pomp ciepla do samochodow, ze to niby mercedesy.

Jesli potrafisz uzasadnic ktore parametry pompy ciepla sa tak dobre ze inne systemy znacznie odstaja to prosze bardzo.

No chyba nie wiesz dlaczego montuje się pompy ciepła "niby" małych mocy. W ogóle zobacz jak ładnie operujesz słowami - montuje się "pompy małych mocy", tak jakbyś sugerował czytającym, że są to urządzenia dobierane niewłaściwie!!! To mi przypomina profesję dziennikarską źle rozumianą i widzianą, czyli wywody z sugerowaną odpowiedzią, w więc dowodów nie mają, ale winny już jest! :wink:

Jeśli OZC mówi, że zapotrzebowanie na moc cieplną mojego domu wynosi ok. 12 kW to po jakie licho mi pompa o mocy np. 20 kW???? Po to żebym za prąd płacił jak za zboże?!?! Pompy ciepła dobiera się po prostu w miarę precyzyjnie do zapotrzebowania na moc cieplną. Nie są wskazane przewymiarowania urządzeń! Dlaczego? A no dlatego, że co będziesz robił z nadwyżką mocy przez większość część sezonu grzewczego? Nie mam na co miejsca marnować tylko na dodatkowe zasobniki jako sprzęgła hydrauliczne? Większość część roku temperatury zew. są dużo niższe od obliczeniowych (np. -20 dla III strefy klimatycznej). Więc budynek potrzebuje nawet dużo mniej ciepła niż owe 12 kW. Po co mi wobec tego owe 20 kW, które praktycznie nigdy nie zostanie wykorzystane!?!?! Projektanci i instalatorzey tylko wlepiają ludziom o 100% przewymiarowane kotły niby dla bezpieczeństwa. Potem taki Kowalski zostaje co zima z pustą kieszenią. Wyobraź sobie, że np. w Szwecji z uwagi na tanią energię elektryczną pompy ciepła dobiera się zaledwie na 75% mocy szczytowej, 25% zabezpiecza np. kocioł elektryczny. Jest to taniej eksploatacyjnie niż zakładać pompę mocy np. 20 kW. No bo ile masz dni w roku gdy temperatura spada poniżej -15 st.C? Niewiele, zobacz sobie na rozkład temperatur zewnętrznych w Polsce. Zanim odpowiesz z góry na pytanie dlaczego, najpierw poczytaj o PC.

Chetnie ci odpowiem bez czytania. Nie wiem gdzie wyczytales takie bzdury ze mocniejsza pompa ciepla zuzyje ci wiecej pradu niz slabsza. Moze sadzisz ze pompy ciepla chodza non stop :o A wiec uswiadomie cie ze nie chodza. Pompa 20 kW zalaczalaby sie rzadziej niz taka 12 kW a pradu poszloby tyle samo.

Wiem ze jescze nie doczytales ale dlatego montuje sie jak najslabsze pompy aby koszty inwestycyjne i tak bardzo wysokie nie byly horendalnie wysokie. Pompa 12 kW jest znacznie tansza niz taka 20 kW. Samo urzadzenie jest znacznie tansze a do tego dochodzi duza roznica w cenie na kolektorze gruntowym. I w tej przywolanej Szwecji takze cena urzadzenia gra role a nie ilosc zuzywanego pradu. Wydaje mi sie zreszta sluszne takie dzialanie. Jestem przeciwnikiem niepotrzebnego wyrzucania pieniedzy :wink:

Zbaczajac z pomp ciepla na kotly gazowe. Po pierwsze maja modulowana moc. On kilku kW do ponad 20 kW. (Pompy ciepla tego nie posiadaja - jest jedna dwubiegowa, odlot. :wink: )

Kotly gazowe ogrzewaja dom i cwu (w pompach ciepla czesto jest to rozdzielone). Duza moc kotla gazowego pozwala na posiadanie kompaktowej wielkosci zasobnikow na wode. 100-150 litrow w polaczeniu z mocnym kotlem zapewnia duzy komfort cwu. Kociol o mocy 20 kW posiada duza dynamike. Bez problemu woda tez moze byc podgrzana do wysokich temperatur.

A pompa ciepla co w tym zakresie oferuje? Niewiele. Zasobnik wielgasny bo woda chlodna. Moc niewielka wiec szybkosc nagrzewania marna. Temp do jakich podgrzewana jest woda najczesciej sa niskie.

Zanim odpowiesz najpierw poczytaj, nie tylko o PC.

To zobacz sobie tabele pomp ciepła, na jakiej stronie tylko chcesz. Kompresor pompy np. 12 kW pobiera dużo mniej energii elekt. niż kompresor pompy 20 kW!!! Poza tym jeśli taką "armatę" uruchomisz w momencie gdy dom potrzebuje z owych 12 kW zaledwie np. 5 kW moc cieplnej (październik) to masz kłopot w postaci "instalacja tego nie odbierze, bo nie ma takiego zapotrzebowania". Przy pompie 20 kW musiłą byś więc montować jeszcze duży bufor - a to bzdura, bez sensu.

Wodę sobie możesz nazwać chłodną, ale tak dla przypomnienia: POMPY CIEPŁA TO ŹRÓDŁA NISKOTEMPERATUROWE!!!! Im niższa temperatura wody grzewczej tym lepiej, sprawniej, taniej!!! Czyli coś takiego co chcę zamontować, a co już widziałem - w domu 21 st. C, a temperatura zasilania wody c.o. - ok. 30 st. C!!! I co mi z tego, że np. kocioł gazowy może podgrzać wodę do 80 st. C???? Mnie to nie będzie nigdy potrzebne człowieku!

Podstawowa rzecz - na jakiej podstawie sądzisz, że taka pompa 20 kW załączała by sie rzadziej niż 12 kW. Jeśłi jedna i druga nagrzeją budynek do wymaganych np. 21 st. C to tylko od różnicy temperatur między wnętrzem i zewnętrzną stroną budynku (pomijam dodatkowe zyski lub straty ciepła) zależy jak szybko on się "wyziębi" i kiedy pompy mają się załączyć. ? Taka pompa 20 kW to po pierwsze by się częściej na krótsze okresy czasu włączała! No chyba, że doładował byś do niej wspomniany bufor - tylko po jaką cholerę! Mam w pom. gospodarczym miejsce na inne cele.

Skoro jest mocniejsza to pobiera wiecej pradu do dzialania. Ale daje tez wiecej ciepla bo jest mocniejsza. Jesli dom potrzebuje 5 kW to pc o mocy 12 kW dzialalaby przez 25 minut na godzine a mocniejsza (20 kW) tylko przez 15. Tyle czasu pracy wystarczyloby na pokrycie strat budynku. Mocniejsza pompa szybciej potrafilaby podgrzac potrzebna ilosc wody do odpowiedniej temperatury.

Pisalem o temp wody w kontekscie CWU. Ciepla woda w zasobniku 150 l o tem 60 stopni daje ze 300 litrow wody do mycia. Jesli w zasobniku jest magazynowana woda o temp 45 stopni to potrzebny jest wiekszy zasobnik 200-300 litrow. Jesli dodatkowo w zanadrzu jest urzadzenie o mocy 20 kw. to ono szybciej uzupelni straty cwu niz urzadzenie o mniejszej mocy. A wiec roznica w wielkosci zasobnikow dodatkowo sie powieksza.

80 stopni przydaje sie do walki z lagionella. Ta bakteria ginie w wysokiej temperaturze. Standardowe zasobniki z wezownicami trzeba co jakis czas dezynfekowac - srednio co tydzien. Zasobniki dla PC trzeba podgrzewac grzalka, ewentualnie stosowac drozsze plaszczowe lub z odwrocona wezownica.

Toż leonie, jako ojciec :wink: :wink: tego wątku

pilnuj towarzystwa, przestawiaj zwrotnice, naprowadzaj na tor główny,

reanimuj, daj pożywkę,

bo inaczej zjedzą sami siebie. :lol:

Ja już grzeczna jestem, na bocznicę zjechałam. 8)

wezcie sie postawcie w roli kogos kto za pare miesiecy odkryje watek i bedzie sie nmusial przedzierac przez jalowa dyskusje jak w watku "jak budowac z silka" ktory zawiera w 90 co najmneij procentach jalowa wymiane uwag nic nowego nei dajacych

ok sprobuje cos poprawic

jak wspomnialem bede zastanawial sie nad tym jak tanio wykonac Pompe Ciepla

moze znajdzie sie ktos kto slyszal o koms kto wszystko zrobil sam i wie ile go to kosztowalo

rury, sprezarka automatyka itd....

pomowmy teraz o zelastwie ;)