m.dworek 28.11.2005 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Ale to jest pompa gruntowa. Tam nic w gruncie nie wrze. W kolekt gruntowy wplywa czynnik o temp -2 stopni a wyplywa o temp +3. On nie zmienia swojego stanu skupienia w ziemi. na tym linku co mi podales to jest akurat parownik i podana temperaura wrzenia -2 °C ok - to jest tutaj akurat obojetne co jest w tym kolektorze wazne ze znamy jego temperature oto wynik dla temp tego kolektora -2°C i glebokosci zakopania 2 m http://img516.imageshack.us/img516/4081/2m7dm.jpg a oto wynik jesli zakopiemy kolektor 40cm pod powierzchnia ziemi http://img516.imageshack.us/img516/7238/40cm1pq.jpg z symulacji widac, ze mozna czerpac okolo 1 W/m2 z glebokosci 2 m i okolo 2,5 wat na m2 z glebokosci 40 cm (po 3 okresie grzewczym ; ) oczywiscie w zimie, bo w lecie mozna czerpac o wiele wiecej- odpowiednio 6 oraz jakies 27 W/m2 widac, wiec ze aby TAKA pompa pociagnela ogrzewanie naszego domu to trzeba miec DUUUZA dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.11.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Cos mala ta moc ci wychodzi z symulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.11.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 widzimy te same rysunki, tylko ze to jest pompa z parownikiem pobierajacym energie z powitrza o temperaturze 7 °C tu jest problem powietrze moze miec 7 °C (choc w ziemie raczej malo spotykane) natomiast grunt sie wyziebi i sprawnosc bedzie spadala, dlatego uwazam, ze wymienniki powietrzne sa lepsze,bo mozna liczyc ciagle na nowa porcje energii powiedz ostatecznie jaka temperature ma miec czynnik przeplywajacy przez glebe?- bo to co ja robie to jest nic innego jak wymiana ciepla miedzy kolektorem a ziemia, aby to obliczyc nie musze nic wiedziec o tym, co plynie rurka (jesli pominiemy opor cieplny z tej strony) czekam na dalsze uwagi acha co do tego ze moce slabe- no coz tak wychodzi- ale zauwaz ze lambda gruntu jest tu dosc niekorzystna i wynosci tylko 0,5 W/mK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.11.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Masz racje. Potlumaczylem sobie z niemieckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 28.11.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Powietrze??? To powiedz mi dlaczego producenci i dostawcy PC zalecją do pomp powietrznych dołączyć jeszcze grzałkę elektryczną......+ nie wstydzą się, że sprawność na jaką można liczyć to max. 2,5..., no i + grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.11.2005 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 te grzalki sluza do odladzania wymiennika- to jest sterowane automatycznie- pompa widzi, ze parametry jej spadaja - wie ze to moze byc tylko skutek nagromadzenia sie sniegu, lodu i wtedy pompa sie wylacza i przechodzi na program odladzania kiedy juz sie odlodzi chodzi dalej jakby nigdy nic a sprawnosci rzedu 2,5 to i tak super porownujac z ziemnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 28.11.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Te grzałki to nie tylko po to są......! Jak temperatura powietrza spada poniżej zera to sprawność i wydajność takich PC powietrze/woda leci na łeb na szyję. Taka grzałeczka to wtedy źródło szczytowe, za które słono płacisz......Gdyby samodzielnie taka PC miała zapewniać komfort cieplny przez cały rok to nieźle by musieli dostawcy przewymiarowywać urządzenia. No i jeszcze jedno. Znajomy co ma PC przez weekend na moją prośbę zrobił eksperyment. Mam Pc 3 lata, gruntową. Temperatura gruntu na głębokości kolektora.......-1 st.C!!!! Wykresy wykreami, a życie życiem. Nadmieniam, że kolega grzeje, a nie marźnie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 28.11.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Myślę, że powinieneś też poinformować producentów PC, że są w błędzie i muszą przeorientować swoje doświadczenia, czyli zacząć oferować klientom Pc powietrze/woda, a nie inne, bo to ciekawe, że sami dostawcy odradzają mi powietrzne pompy, mimo że mają je w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.11.2005 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 powietrze, woda? ciekawy uklad dobrze skoro tak uwazasz, ze te grzalki sa do grzania, to twoj problem a ja nie twierzdze, ze powietrzne pompy sa super tylko ze sa bardziej przewidywalne i moim zdaniem beda dawaly wieksze sprawnosci niz gruntowe, oczywiscie wszysdtko zalezy tez od tego jaki kto ma grunt- a nuz ktos siedzi na zlozach miedzi... acha mi hurtownik goraco odradzal silikaty mimo ze rowniez mial je w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 28.11.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 To nie ja tak uważam tylko produceni, że te grzałki są do jako szczytowe źródła Co innego jak na kilku oferentów PC każdy odradza powietrzną pompę! Powietrze/woda - a cóż w tym dziwnego?! Miałeś otwarty kiedyś katalog producenta PC? Moze być jeszcze powietrze/powietrze, ale ja nie zamierzam ogrzewać domu powietrzem nadmuchiwanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 28.11.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Leon weź jeszcze pod uwagę to, że pc nie pracuję w trybie ciągłym tylko podobnie jak lodówka . U mnie dla przykładu (moje obserwacje) jest to coś ok. 5:1 (postój : praca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 28.11.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 ok markus, sie nie obrazaj, chodzilo mi o to, ze 1. skomplikowane te instalacje jak na dom mieszkalny 2. pompa ciepla w tym przykladzie - ta typowa z gruntu pokrywa tak naprawde niewielkie moce, bo ile moze miec zapotrzebowania taki domek jakies 6 kW?- chodzi mi o to ze nie powinno sie oczekwac wiecej i ze trzeba patrzec instalatorom na rece i zapytac z gory jaka przyjeli moc z m2- zeby nie bylo pozenij cudow ciesze sie ze masz taka pompe ciepla moze moglbyc przytoczyc jakies dane projektowe z swojej instalacji? 1. Wbrew pozorom instalacja jest bardzo prosta. Pompa ciepła ogrzewająca dom opiera się na poziomym kolektorze gruntowym wypełnionym propanem. Natomiast podgrzewacz CWU (wyglądający jak średniej wielkości lodówka) pracuje w oparciu o zainstalowaną w nim PC wykorzystującą ciepło z otaczającego powietrza. Ironizując - obie PC sprowadzają się do propanu i dwóch sprężarek. Na kolektor składa się 5 pętli po 60 metrów długości pokrywających w przybliżeniu 600m2. 2. Pompa jest dwubiegowa 5/10kW i z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że zapotrzebowanie mocy kształtuje się odpowiednio jak 4/5 i 1/5, czyli statystycznie co piąta godzina przypada na pracę na II biegu. I muszę stwierdzić, że praca na II biegu jest bardzo efektywna. 3. Niestety danych projektowych Ci nie przytoczę, gdyż nie wgłębiałem się aż tak mocno w teorię i zaufałem w tym względzie firmie instalującej. Faktyczna pracę takiej samej PC mogłem obserwować u dwóch moich sąsiadów. Z firmy przyjechali specjaliści, na miejscu sprawdzili z jakich materiałów zbudowany jest dom, rozkład pomieszczeń, dokonaliśmy uzgodnień które pomieszczenia i w jakim stopniu mają byc ogrzewane, do tego zabrali kopie projektu domu i u siebie wszystko przygotowali. Przyjechali na tydzień, wszystko zainstalowali i odpalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 28.11.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 z symulacji widac, ze mozna czerpac okolo 1 W/m2 z glebokosci 2 m i okolo 2,5 wat na m2 z glebokosci 40 cm (po 3 okresie grzewczym ; ) oczywiscie w zimie, bo w lecie mozna czerpac o wiele wiecej- odpowiednio 6 oraz jakies 27 W/m2 widac, wiec ze aby TAKA pompa pociagnela ogrzewanie naszego domu to trzeba miec DUUUZA dzialke po raz kolejny stwierdzam, że twoje sumulacje są oderwane od rzeczywistości i tak naprawdę są nic nie warte ... Sory, że tak podsumowywuje twoją pracę, ale chyba nie powinieneś ( jako naukowiec ) odrzucać praktycznych wyników dziejących się "tu i teraz" u rzeczywistych ludzi ... Gdbyby moja pompa mogla pobierać tylko 2 W/m2 a pobiera pewnie koło 15 to po miesiącu by mi się pewnie wyłączyła... Ale ona nie ma dostępu do internetu i nie wie jeszcze, że powinna działać zgodnie z twoimi "symulacjami" ... tak samo inne PC u innych ludzi ... Mam sugestie abyś jeszcze raz przejrzał dane na których się opierasz - takie jak wielkość przenikania ciepła od dołu kolektora i sposobów liczenia symulacji ... Reasumując - stwierdzenie "no faktycznie mało ale tak wychodzi" w połączeniu z realnymi danymi wg których musi być więcej bo inaczej to by nie działało jest ... hmmm.... jak by to delikatnie nazwać ... stronnicze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.11.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 postarajcie zeby to nei byl monolog, ok? Teraz wiem, po co tak naprawdę powstał ten topik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.11.2005 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 z symulacji widac, ze mozna czerpac okolo 1 W/m2 z glebokosci 2 m i okolo 2,5 wat na m2 z glebokosci 40 cm (po 3 okresie grzewczym ; ) oczywiscie w zimie, bo w lecie mozna czerpac o wiele wiecej- odpowiednio 6 oraz jakies 27 W/m2 widac, wiec ze aby TAKA pompa pociagnela ogrzewanie naszego domu to trzeba miec DUUUZA dzialke po raz kolejny stwierdzam, że twoje sumulacje są oderwane od rzeczywistości i tak naprawdę są nic nie warte ... Sory, że tak podsumowywuje twoją pracę, ale chyba nie powinieneś ( jako naukowiec ) odrzucać praktycznych wyników dziejących się "tu i teraz" u rzeczywistych ludzi ... Gdbyby moja pompa mogla pobierać tylko 2 W/m2 a pobiera pewnie koło 15 to po miesiącu by mi się pewnie wyłączyła... Ale ona nie ma dostępu do internetu i nie wie jeszcze, że powinna działać zgodnie z twoimi "symulacjami" ... tak samo inne PC u innych ludzi ... Mam sugestie abyś jeszcze raz przejrzał dane na których się opierasz - takie jak wielkość przenikania ciepła od dołu kolektora i sposobów liczenia symulacji ... Reasumując - stwierdzenie "no faktycznie mało ale tak wychodzi" w połączeniu z realnymi danymi wg których musi być więcej bo inaczej to by nie działało jest ... hmmm.... jak by to delikatnie nazwać ... stronnicze pozdrawiam dzieki za pozdrowienia szkoda, ze sie nabijacie z teori nawet nie zadajac sobie trudu przeczytania i zrozumienia co pisze wyniki rzedu 2 W/m2 otrzymalem wstawiajac temperature kolektora -2°C bo o taka symulacje prosil jezier jesli kolektor bedzie mial -30°C to i wyniki beda inne- pokaze wyniki pozniej a w ogole to mam w nosie wasza krytyke, bo symuluje to nie dla tych co bronia pomp za wszelka cene tylko dla tych co chca sie zorientowac co w trawie piszczy i nei dac sie zbajerowac specom od instalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.11.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Leon a jak to bedzie wygladalo dla warunkow gliniastych?glina:lambda 0,85 W/m*Kcieplo wlasciwe w stanie suchym 0,84 kJ/kg*k gestosc 1800kg/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 28.11.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 gosc w artykula mial 2 pompy- bo jedna nie wyrabiala jedna ogrzewal dom a druga grzal wode w baniaku a pewnie w szafie mial na zapas pare farelek tu jest pies pogrzebany- jesli ktos chce zastapic pompa ciepla caly system grzewczy to bedzie musial bardzo slono zaplacic- ten gosc od artykulu wydal raptem 50 000 I co chcesz udowodnić swoim pisaniem??? Że jesteś jedyny, oświecony a reszta to ciemniaki ? Masz jakis kompleks ? Leon a nie piszesz Ty przypadkiem o Markusie ??? jego dom z pompą ciepla był opisany w muratorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.11.2005 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Leon a jak to bedzie wygladalo dla warunkow gliniastych? glina: lambda 0,85 W/m*K cieplo wlasciwe w stanie suchym 0,84 kJ/kg*k gestosc 1800kg/m3 a reszta parametrow jaka ma byc? dalej -2 °C na kolektorze? zrobie´symulacje jak przedtem dla 40 cm i 2 metrow oj dostaje mi sie przez ciebie jezier dostaje se kurde czynnik wymysliles acha i zauwazcie ze ja tu symuluje wszystko od strony gruntu, tzn ile da sie z niego teoretycznie wycisnac ( a raczej nie z gruntu a ze slonca ) to jest taka wartosc teoretyczna- bliska idealowi wiecej na pewno nikt nie wycisnie, mniej jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.11.2005 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 gosc w artykula mial 2 pompy- bo jedna nie wyrabiala jedna ogrzewal dom a druga grzal wode w baniaku a pewnie w szafie mial na zapas pare farelek tu jest pies pogrzebany- jesli ktos chce zastapic pompa ciepla caly system grzewczy to bedzie musial bardzo slono zaplacic- ten gosc od artykulu wydal raptem 50 000 I co chcesz udowodnić swoim pisaniem??? Że jesteś jedyny, oświecony a reszta to ciemniaki ? Masz jakis kompleks ? Leon a nie piszesz Ty przypadkiem o Markusie ??? jego dom z pompą ciepla był opisany w muratorze ups.. niechcacy niezle wyszlo .... ale zauwazcie ze nie jkrytykuje markusa za pompe tylko wzialem ja jako zrodlo danych i stwierdzilem ze jego parametry odpowiadaja temu co daje moja symulacja i ze problem lezy w tym, ze w sumie pompy daja nieduze moce z m2 dzialki a co za tym idzie zeby faktycznie pokryc zapotrzebowanie domu na cieplo musimy zbudowac bardzo duza pompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.11.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Leon a jak to bedzie wygladalo dla warunkow gliniastych? glina: lambda 0,85 W/m*K cieplo wlasciwe w stanie suchym 0,84 kJ/kg*k gestosc 1800kg/m3 a reszta parametrow jaka ma byc? dalej -2 °C na kolektorze? zrobie´symulacje jak przedtem dla 40 cm i 2 metrow oj dostaje mi sie przez ciebie jezier dostaje se kurde czynnik wymysliles acha i zauwazcie ze ja tu symuluje wszystko od strony gruntu, tzn ile da sie z niego teoretycznie wycisnac ( a raczej nie z gruntu a ze slonca ) to jest taka wartosc teoretyczna- bliska idealowi wiecej na pewno nikt nie wycisnie, mniej jak najbardziej Ja sobie wymyslilem? Zobacz na te strone temperatura odparowania jest od -5 do + 5 http://www.climakomfort.pl/index.php?f=3-2&m=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts